Geri

Brexit, Bölüm I -A Tale Of Two Campaigns

20.06.2016 09:44


Konu doğup büyüdüğüm yer olunca her zaman yazdığım analiz formatının dışına çıkıp Brexit ‘i farklı bir yönden ele alacağım. Haftalardır konuşulan Brexit, tarihçesi, benzerlikler, ihtimaller, destekleyenler ve karşı çıkanları nedenleri ile birlikte bu hafta 3 gün boyunca inceleyelim

7 Mayıs 2015 ‘deki İngiltere genel seçimlerinde sandıktan 1. Parti olarak çıkan David Cameron önderliğinde ki muhafazakarların seçim vaadi, AB ‘den çıkma sesleri yükselen ülkesinde seçimi halka bırakmasıydı.

Kıran kırana geçen seçimler hatırlanacağı gibi Muhafazakarların (Tories), Ed Miliband önderliğinde ki İşçi Partisi ‘ne (Labour) mutlak üstünlüğü ile sonuçlanmıştı.

*Cameron vs Miliband

Vaad edildiği üzere 23 Haziran ‘da yapılacak ve İngiltere’nin AB üyeliğinin geleceğini belirleyecek seçimlerin sadece İngiltere ‘ye değil başta Euro bölgesi olmak üzere tüm dünyaya endirekt ve doğrudan etkileri olacak.

Kelime Anlamı

Tam karşılığı Britanya ‘nın Avrupayı terketmesi ,AB üyeliğinden çıkışını oylayacak olması. İngilizce Britain (Britanya) ve Exit (Çıkış) kelimelerinin kombinasyonundan oluşuyor

 

Tarih Tekerrürden İbaret mi ?

İngilizler aslında Avrupa ‘nın diğer ülkelerinden ayrılma veya ayrışma konusunu geçmişte de sorgulamışlardı aslında.

1975 senesinde gerçekleşen referandum, İngiltere ‘nin Avrupa Ekonomik Birliği olarak adlandırılan EEC ‘den ayrılmasına yönelikti. 

EEC referandumu ile Brexit arasında ki benzerlik, her iki referandumun da tek partili hükümet döneminde gerçekleşecek olması ve başbakanların birlikte kalmayı desteklemesi.

Dönemin işçi partili başbakanı James Harold Wilson, tıpkı Cameron gibi seçim vaadi olarak ve biraz da risk alarak kararı referanduma götürmüştü.

1975 Kalalım Kampanyasını Destekleyenler

Kalalımcıların arkasında mali olarak büyük güç ve destek vardı. Dönemin ticari devlerinden IBM, ICI, Ford, Rolls Royce, Barclays, Rio Tinto, Imperial Tobacco, WH Smith ve British Steel, Britanya ‘nın üyelikte kalmaya devam etmesi için büyük miktarlar ile sponsor oldular.

Sadece  Sainsbury ve BP' nin bağışları toplamı tüm “HAYIR” kampanyasının 3 katı –yazıyla üç idi.

 

 

Referandum Sonucu

Kiran kirana geçen referandumda, ayrılık yanlıları Tony Benn, Michael Foot, Peter Shore ve Barbara Castle önderliğinde oldukça sıkı bir rekabete girse de, zafer birlikte kalmayı savunanların oldu.

Birlikte kalma yanlısı Harold Wilson ‘un sandıktan EVET çıkmasını sağlayan kampanyasının kilit ismi, daha sonra Birleşik Krallık başbakanlığı da yapacak olan çok önemli bir kişi :Margaret Thatcher, nam-ı diğer Demir Leydi

 

*Tarihin Bana Göre Gelmiş Geçmiş En Önemli Karakterlerinden Biri -The Iron Lady 

 

1975 ve 2016 Referandumları Arasındaki Benzerlikler

İlk olarak yazıda daha önce de belirttiğim gibi dönemin başbakanlarının seçim vaadi olarak kararı referanduma götürmeleri,

Büyük ulusal ve uluslararası şirtketlerin birlikte kalma, küçük ölçekli iş yapan kesimin ise ayrılmayı desteklemesi

ve Irkçılık, bir önce ki referanduma bu maddeye göre göçmen sorunu da eklendi.

Brexit ‘i Kimler Destekliyor ?

Buna yazının ikinci bölümünde yarın detaylı değineceğim yine de burada kısaca ismen değinelim

Brexit kampanyasının en ateşli savunucularından birisi Boris Johnson. Kendisi Britanyalı muhafazakâr politikacı ve gazeteci ve aynı zamanda Londra Belediye Başkanı olan Johnson, kampanya sözcülerinden birisi konumuna geldi ve İngilizler arasında etkinliği büyük

Irkçı, orta yaş ve üzeri, orta eğitimli, küçük işletme sahibi Britanyalılar

David Cameron ‘un AB ‘den istedikleri imtiyazları aldıktan hemen sonra aynı haftasonu Brexit ‘e destek vereceğini açıklaması ile GBP tüm pariteler karşısında hızla değer kaybetti

 

*Boris The GBP Dodger

 

Peki Brexit ‘e gelene kadar süreç nasıl işledi ve İngilizler ‘in bir bölümünü Avrupa Birliği ‘nden çıkmaya iten nedenler nelerdi ?

İlk olarak 1975 ‘den bugüne  Avrupa ‘nın değişen yapısına değinmekte fayda var.

1975 ‘de  9 üyeli, nüfusu 250 milyon olan bir birlikten 19 ‘unun aynı para birimini kullandığı, 28 üyeli ve popülasyonu 500 milyonu aşan bir yapıya evrilen birlik için en önemli konu bütünlüğün korunması.

2008 finansal krizine kadar yaşanan uzun süreli ekonomik büyüme, İşçi Partisi kökenli olan 2 başbakan, Tony Blair ve Gordon Brown önderliğinde AB üyeliğine İngilizler nezdinde kredi sağlamış ve yaklaşık 20 yıl boyunca ayrılık fikri rafa kalkmıştı.  

Yanlış Giden Neydi ?

Bu öncelikle David Cameron ‘un kendine sorması gereken bir soru ki muhtemelen cevabı net olarak kendisi de bilmiyor olabilir. İngiliz hükümetleri 1975 referandumundan sonra AB üyelikleri ile direkt bir yorumda bulunmadılar hiçbir zaman.

Hiç süphesiz ki David Cameron, 2010 senesinde Downing Street ‘e adım attığında işlerin bu noktaya geleceğini hesaplayamadı. Liberal Demokratların da desteği ile birlikte, anti AB ‘cilerin gücünün zayıflayacağı ve ajandasında ki yerel konulara eğileceği beklentisi hiçbir zaman gerçeğe dönüşmedi.  

Cameron ve siyasi sınıf, safkan İngilizler arasında Doğu Avrupa ‘dan gelen göç akınının yarattığı rahatsızlığı hafife aldılar.

2000 ‘li yılların başında Polonyalı muslukçu, inşaatçı, garson ile başlayan sürecin 2008 krizinde işssiz İngilizler ‘e neden olması süreci tetikleyen en büyük etken.

İngilizler, Avrupa Birliği ‘nin değişen yapısı ve koştuğu gerek şartlar nedeni ile günlük hayatlarını fazlaca etkilediği görüşünde

Bugünlük burada bitirelim

Yarın Brexit, Should I Stay Or Should I Go ?

TradeAll Duyurusu için http://www.tradeall.com/duyurular.aspx

 

Berk Dinçtürk

International Markets

Manager

 

Uyari Notu: Bu mesaj ve ekleri gonderilen kisiye ozeldir. Eger mesajin gonderilmek istendigi kisi degilseniz lutfen kopyalamayiniz, baskalarina gondermeyiniz, mesajı sisteminizden siliniz ve gondericiyi bilgilendiriniz. Internet üzerinden yapılan iletişim güvenli olmayıp, verilerin kasten veya tesadüfen bozulması ve virüs içermesi olasılığı vardır. Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu mesajın ve eklerinin hatalı ve/veya eksik olması, yerine ulaşmaması, geç ulaşması, içeriğinin bozulması ya da virüs icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi zarar dolayısıyla hicbir sorumluluk kabul etmez. Ayrıca, elektronik posta, resmi olmayan ve çoğunlukla kısaltılmış bir iletişim yöntemidir. Dolayısıyla, burada yer alan bilgi veya tavsiyelere, gönderici ile ayrıca görüşmeden güvenmeniz normal şartlar altında uygun olmayacaktır. Mesaj metninde veya eklerinde yer alabilecek Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafindan hazirlanmis rapor, yorum veya veriler sadece bilgilendirme amaclidir. Yatirim bilgi yorum ve tavsiyeleri, yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel goruslerine dayanmaktadir. Bu bilgilerin kullanilmasi nedeni ile ortaya cikabilecek sonuclardan Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu degildir.

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri