success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

CEVABI ZOR BİR SORU - III

30.09.2014 05:48


 

DOLAR NEDEN GÜÇLÜ, FAİZLER NEDEN DÜŞÜK?

Doların güçlü olduğu artık aşikar. Dolar Endeksi 4 yılın zirvesinde geziyor keza. Uzun vadeli faizlerin düşük kalıp doların güçlenmesi fenomeni ise tabii pek bildik kalıplara uymuyor. Ancak fiyatlara yakından bakınca 10y faiz ve dolar ilişkisi son yıllardaki ortalamasına yakın. Bunun sonuçları olabilir mi? Yani faizler düşükken endeks buradaysa, yüksekken dolar nerede olabilir gibi. Mümkündür.

 

 

DOLAR NEDEN GÜÇLÜ?

Temelde, ABD büyümesinin diğer gelişmişlere göre ayrışması ve son 7 yıldaki birçok yalancı şafağı aksine bu kez Fed’in de buna ‘kedidir o kedi’ demek yerine ‘toparlanma’ demesi. Durum böyle olunca Fed’in aksiyon alması gerekecek haliyle. İşte bu aksiyon alma ihtimali ve bunun verilerle sürekli olarak destekleniyor olması doları güçlü tutuyor. Aşağıda G4 için bileşik PMI verileri ve 2 yıllık bono faizleri var.

 

 

 

Ekonomik aktivite, para politikası, bilançoların yönü (http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1036/likidite-konusu---fed%27den-kalani-ecb-yuklenebilir-mi---i ) ve piyasa konsensüsü dolar lehine işliyor. Bir süredir tartıştığımız güçlü dolar, yılın son çeyreği ilerledikçe gelecek artan faizler temasının ilk ayağı böylece çalışmaya başlamış oluyor. Pekiyi ikinci ayağı ne bekliyor?

 

FAİZLER DÜŞÜK MÜ?

Özellikle uzun vadeli faizler birçok piyasa tahmininin altında kaldı. 2y-10y tahvil faiz farkına bakarsak bunun da son yılların altında kaldığını görmek mümkün. Tabii bu düşüklük genellikle Fed Başkanları’nın her çeyrek sonundaki toplantıda Fed Funds faizini nerede gördükleriyle kıyaslanıyor. Fed’in büyüme tahminlerinin genellikle fazla bullish kalması ve oy vermeyen üyelerin de gürültü yapmaları sebebiyle Fed’in hayali faiz eğrisi ile piyasa arasında fark sürekli açık kalıyor. Aşağıdaki grafiği Mart ayında kullanmışım. Şimdi piyasa ve Fed arası daha da açılmış durumda. Yani piyasa hala eksik fiyatlıyor. Ya da Fed yükseklerden uçuyor.

 

* Grafik ML'den alınmıştır.

Bu düşük kalışın sebeplerini bulabilirsek ona göre bir oyun planı da geliştiebiliriz. Olağan şüpheliler:

 

  • Jeopolitik gelişmeler
  • Secular stagnation (yapısal durgunluk) hikayesi --- bu arada, bu temayı mutlaka iyi incelemek gerekiyor. Keza varlık fiyatları üstüne etkisi hala belirsiz!
  • Fed’den gelen şahin tonlama ve doların gücü ile sıkıştırma etkisi
  • Diğer ülkelerdeki faizler

 

Burada tartıştığımız şeyin aslında neden vade priminin düşük olduğunu tartışmakla eşdeğer olduğunu düşünüyorum. Bunu daha önce göstermiştim http://tradeall.com/temel-analiz-detay/1068/cevabi-zor-bir-soru---ii---getiri-egrisi-ne-diyor

Cevabı zor olan bu soru için makul bir ölçüm yapmak çok güç ancak zannediyorum ki doların gücü ve Fed etkisi faizlerin düşük kaldığı periyodun ardından geldikleri için ancak bundan sonra devreye girebilecek faktörler olabilirler. Ancak Aralık’tan bu yana içinde ‘Ukrayna’ ve ‘yapısal durgunluk’kalıpları geçen haber sayılarındaki artışları görmek mümkün.

 

 

Son 1 yılda ABD TÜFE’si 0,7 puan artmışken uzun vadeli faizlerin (10y Treasury faizi) 50 baz puan düşmesini açıklayabilecek teş fenomen vade priminin yok edilmesi olabilir. Bunu da piyasa talebi, rekabetçi faizlerin gerilemesi ve deflasyon korkusu başarabilir. Ya da makro ekonomik verilerin düşük bir aktiviteye işaret etmesi. Büyüyen merkez bankaları bilançoları döneminde kredi neredeyse bedava iken cari fazla veren ülkelerin (Çin, Almanya) ya da kurunu bu şekilde bedavaya savunan ülkelerin (İsviçre) ABD tahvili talebi olağan şüpheliler arasında. Ukrayna, IŞİD  gibi jeopolitik faktörlerin etkisi yadsınamaz. Bir de uzun vadeli faizlerin kriz öncesi döneme göre düşük kalacak olmasını ekleyebiliriz. ECB ve BOJ gibi bankaların bilanço büyüterek ilgili ülke/bölge faizlerini aşağı yönde baskılamaları da birilerinin vade primi iştahını kabartıyor. Bunlara bir yüzde vermek güç.

Bu ayrıştırmayı yaptıktan sonra, saydığımız faktörlerin ne kadarının bizimle beraber olacağını iyi hesap etmek gerekiyor. Öyle zannediyorum ki birçoğu uzun süre daha bizimler birlikte olabilir. Kısa vadeli ABD maliyetlerindeki artışın uzun vadeli faizleri de yukarı çekeceğini ancak bu faizlerin yukarıda saydığım maddeler tarafından dengeye getirileceğini düşünüyorum. Aradaki bu fark kapanana kadar da dolar değerlenmeye devam edecek. Ne zaman ki dolar aldığınız takdirde daha fazla faiz vermeyi reddeden bir para birimi olacak (yukarıdaki sebeplerden ötürü) işte o zaman ben de doların yükseleceğini düşünmekten vazgeçeceğim.

Buraya kadar dayanabilmiş olanlara teşekkürler ve geçmiş olsun. Geri dönüşler, itirazlar ve her türlü tepki için şimdiden teşekkür ederim.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.