success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

YUNANİSTAN - KÜÇÜK SARSINTI

09.12.2014 11:21


Gelecek yıl olmasını beklediğimiz mini politik gerginlik öne alınıyor ve önden yüklemeli olacak gibi görünüyor. Hikaye aslında bildik...

 

%25 daralan ekonomi barış zamanında dünya üstünde görülen en sert kemer sıkma tedbirlerinden sonra toparlanmaya başlar ancak beşeri ve iktisadi unsurlar artık hükümetin kontrol edebileceği sınırların yavaş yavaş dışına çıkmaktadır. Zaten 300 sandalyeli meclise zar zor 155 ile tutunan Samarras hükümeti anketlerde Syriza’ya karşı 10 puan geride. Ekonomik dönüşüm devam ederken ve ülke belki de bu yılı uzun bir aradan sonra ilke kez bütçe açığı olmadan hem de büyüyerek kapatacak. Bunun aynı zamanda oya tahvil edilmesi gerekiyor. Ekonomik toparlanmanın devam etmesi ve politik hesaplar ülkenin yardım programından çıkmasını gerektiriyor olabilir. Diğer yandan, dün toplanan AB Maliye Bakanları 245 milyar euroluk yardımın son taksitini her zamanki gibi ödemiyorlar çünkü Yunan hükümeti tarafından daha fazla yapılması gerekenler var. Emeklilik sisteminde kesintiler ve vergide artışlar Troika tarafından talep ediliyor.

 

İlgili FT haberi şurada http://www.ft.com/intl/cms/s/0/747cdf0c-7f09-11e4-bd75-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz3LLyOQBR8

 

GAMBİT

 

Tam da bu noktada Başbakan bir gambit oyunu oynuyor. Şubat ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 2 ay öne alıyor ve seçim 17 Aralık’ta olacak. Seçilmek için 200 oy gerekiyor. Ardından 5’er günlük 2. ve 3. turlar gelecek ve yeter oy sayısı 180’e düşecek. Seçim olmazsa yasaya göre hükümet de düşüyor ve 1 ay içinde genel seçim olması gerekiyor. Samaras zaten 10 puan geride. Hesabı şu olmalı. Eğer ihtiyacım olan 25 ekstra milletvekili bağlantısızlardan ve bağımsızlardan gelmezse kendileri bilirler. Bu durumda onlar da genel seçimde yeniden seçilemezler. Bu yüzden Samaras Cumhurbaşkanlığı üzerinden bir güven oyu alacağını umuyor. İşler istediği gibi gitmezse Euro Birliği’ne evet ancak kalan herşeye hayır diyen Syriza komşuda iktidar olabilir. Bu kısa vadeli bir Euro krizi demek.

 

Ben oyumu Samaras’ın akıllı planının tutacağından yana kullanıyorum. Bunun sonuçları var tabii. Seçim sonuçları belli olana kadar Yunanistan’ın olumsuz ayrışması ancak euronun ya da AB’nin kalanının etkilenmemesi demek göreceli olarak. Devamında ise olumsuz fiyatlamanın geri alınması da demek aynı zamanda. Eğer tahmin doğru çıkmazsa euronun düştüğünü ve Avrupa kaynaklı borç krizinin usulca ve kısa süreli döndüğünü göreceğiz. Dediğim gibi, ben ilk hikayeyi satın alıyorum. Siz de şu an her ne yapıyorsanız onda bir değişikliğe gitmediyseniz aslında siz de A seçeneğini satın alıyorsunuz demektir. Ya da B’yi short’luyorsunuz da demektir aynı zamanda.

 

Kolay gelsin.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.