Geri

FED, ECB, BOE ve BOJ - Demir Tahta Kim Oturacak ?

13.05.2019 11:21


Global ekonomilerin yavaşladığı ve ileriye yönelik beklentilerin de aşağı yönlü revize edildiği ortamda merkez bankalarının geçmiş yıllarda yaptığı parasal sıkılaşma planları ötelenmeye devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz hafta Yeni Zelanda Merkez Bankası, 25 bp’lik bir indirime giderek politika faizini tarihi düşük seviyelere çekti. Bu durum Çin’de ki yavaşlamanın domino etkisi ile diğer ülkelerde de hissedilmeye başlandığına işaret ediyor.

ABD ile Çin arasındaki görüşmelerin ise daha önce beklendiği kadar iyi gitmediği aslında iki ülkenin anlaşmadan uzak olduğu haberi ve Cuma günü devreye giren yeni gümrük vergileri global risk iştahının törpülenmesine neden oluyor.

 

 

Trump ve Kudlow tarafından FED başkanı Jerome Powell’a uzun süredir medya aracılığı ile faizleri indirmesi yönünde yapılan baskının aslında ABD ekonomisinden çok ticaret görüşmelerindeki gidişata dayandığı ortaya çıkıyor.

Ülke ekonomilerini kısaca değerlendirdiğimizde,

Amerika

Ekonomi global olarak en iyi durumda ve istihdam 1969 yılından beri en kuvvetli seviyede. ABD ile Çin arasındaki görüşmelerin istenen seviyede gitmemesi ve Cuma günü devreye giren ek vergiler orta vadede belirsizlik yaratıyor.

Avrupa

Brexit, Fransa’da sarı yelekliler, İtalyan bütçe sorunu, İspanya’da yeniden azınlık hükümeti kurulması ve belki de hepsinden önemlisi Almanya’nın yavaşlıyor olması ileriye yönelik pek de umut vermiyor.

İngiltere

Brexit hala en büyük problem ve ne olacağını hala kimse bilmiyor. Anlaşmasız Brexit ihtimali korkutmaya ve ekonomiyi baskılamaya devam ediyor. Konut fiyatları ise taban oluşturma çabasında.  

Japonya

Daha önce eşi görülmemiş parasal genişleme programının ekonomiye etkisi ve yansıması sınırlı. Yaşlanan Japon halkının harcama alışkanlığının olmaması ve yüksek tasarruf oranı enflasyon yaratılmasını engelliyor.

Bu gelişmeler eşliğinde para politikasında değişikliğe gitme ihtimallerini incelediğimizde,

Taht Adayları

 

Listenin en kuvvetli adayı FED başkanı Jerome Powell. 4 Şubat 1953 Washington doğumlu Powell, Princeton hukuk lisansı ve Georgetown yüksek lisans derecelerine sahip. 2012 yılında, dönemin ABD başkanı Barack Obama tarafından FED yönetim kuruluna atanan Powell, Yellen politikalarını destekleyen tavırları ile öne çıkmıştı.

2018 Şubat ayında koltuğu Janet Yellen’dan devralan Powell 16. FED başkanı. Başkan Trump tarafından “Jay iyi bir adamdır” şeklinde yapılan yorumların an itibari ile çok uzağındayız ve gelinen durumda Powell’ın görevden alınması tartışılıyor.

Geçtiğimiz sene, 2019 içerisinde 2 ile 5 arasında faiz arttırımı yapması beklenilen FED, global konjonktür nedeni ile beklemeye geçse de hala faiz arttırmaya en yakın merkez bankası. Ancak başkan Donald Trump, Jerome Powell’ın üzerinde Demokles’in kılıcı gibi duruyor. Powell göreve başladığından beri her biri 25 bp olmak üzere 4 faiz arttırımı yaptı.

 

 

Listenin 2. sırası ise ECB başkanı Matteo Draghi’ye ait.

İtalyan kökenli Matteo Draghi 3 Eylül 1947 Roma doğumlu, İtalya Bankası eski müdürü olan bir bankacı ve ekonomist. Kendisi 1 Kasım 2011 tarihinden itibaren Jean Claude Trichet'in yerine Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. 05.05.2014 günü açıkladığı varlık alım programı, Euro 'nun altını oyarak o günden beri paritenin neredeyse soluksuz olarak USD karşısında 1.3993 seviyesinden 1.04 seviyelerine gelmesini sağlamıştır.

Başkanlığı süresince dolaylı olarak Grexit ve Brexit sorunları ile de baş etmek zorunda olduğu ve yapısal olarak yaptığı reformların prosedürel zorluğu nedeni ile de diğer 3 başkana göre işi en zor olan MB başkanı diyebiliriz. Eleştirildiği en büyük nokta harekete geçmek için geç kalması ve varlık alım programına geç başlaması. Daha önce planladığı varlık alım programını sonlandırma hamlesi ve faiz arttırımı bu yıl içerisinde gerçekleşmeyecek.

Görev süresi Ekim ayında dolacak Draghi, koltuğu politikasında herhangi bir değişiklik yapmadan devretmeye hazırlanıyor.    

 

*Görev süresi içerisinde ek varlık alım programına gidilebileceği söylemi esnasında Schauble 'nin kendisine attığı bakış hafızalarda yerini aldı.

 

 

Listenin 3. sırasını BOE başkanı Mark Joseph Carney 'e ayırıyorum. 16 Mart 1965 Fort Smith (Kanada) doğumlu Carney eski Kanada Merkez Bankası başkanı ve kariyerine Goldman Sachs 'da başladı. 26 Kasım 2012 tarihinde ilk non-Briton BOE başkanı olarak tarihe adını yazdırdı.

Kendisi 2013 Temmuz ayındaki BOE toplantısında emlak balonu oluşmaya başladığını ve BOE 'nin faizleri yakın zamanda arttırabileceğini belirterek GBP 'nin USD karşısında 1.52 'den 1.7192 seviyesine yükselmesini sağlayan kişi. GBP hızla değer kazanıp İngiltere verileri bozulmaya başladığında ise 2015 Mart ayında ki toplantıda faiz artışı hamlesini 2016 'ya öteleyerek kurun 1.4566 seviyesine inmesinde katalizör etkisi yarattı. 

Görev süresi boyunca İskoç referandumu ve Brexit ile uğraşan Carney, Sterlin’in Dolar karşısında 1.1963 seviyesine kadar gerilemesine belki de istemli olarak seyirci kaldı.

Son BOE toplantısında para politikasını piyasa beklentisi dahilinde değiştirmedi. Basın toplantısında ise enflasyonun yükselme eğiliminde olabileceğini ve buna bağlı olarak faizlarin artabileceğini söylerken aynı zamanda ileriye yönelik enflasyon beklentilerini düşürerek kendi içerisinde çelişti.

Görev süresi 2020 Ocak ayı sonunda sona erecek ve koltuğu İngiltere tarihinin ilk kadın başkanına bırakması söylentileri dolanıyor.

 

**Mark Joseph Carney

 

Son olarak inceleyeceğimiz isim BOJ başkanı Haruhiko Kuroda.

Kendisi 25 Ekim 1944 doğumlu ve 31. BOJ başkanı. 8 yıl süre ile Asya Kalkınma Bankası başkanlığı yaptı. Başbakan Shinzo Abe 'nin direktifleri doğrultusunda açıkladığı parasal genişleme programları ile güçsüz yen-artan enflasyon eşitliğini yakalamayı amaçlıyor. Ne var ki bu durumda şu ana kadar gözle görülür bir ilerleme yok. Eleştirildiği nokta BOJ 'un bağımsızlık ilkesini ihlal ettiği yönünde. Japonya’nın yaşlı ve tasarruf eğilimindeki popülasyonu enflasyonun önündeki en büyük engel.

 

***Haruhiko Kuroda

 

Merkez Bankası Toplantı Takvimleri

6 Haziran’ da ECB ile başlayacak merkez bankası toplantıları,

19 Haziran FED

20 Haziran –BOJ ve BOE ile devam edecek.

Aslında 4 büyük MB başkanının da önem verdiği enflasyon. İşsizlik oranları, iş gücüne katılım veya haftalık çalışma saatleri gibi veriler paritelere geçici olarak moral vermekten öteye gitmeyecektir. Kısacası enflasyon yoksa faiz artışı beklemek fazla iyimserlik olabilir ,enflasyon hedefleri tutturulsa da Powell dahil tüm MB başkanları bunun sürdürülebilir olduğunu görmek isteyeceklerdir. 

Özetlersek ulusal para birimi diğer paritelere göre değerlendikçe başkanlar da bugüne kadar sözlü müdahaleler ile yükselişin önünü kesmek için sahne alıyor. 4 MB başkanı arasında bir çeşit taht oyunu oynanıyor ancak aradaki fark Demir Tahta kimsenin oturmak istememesi.

Ancak tahtın yine de en kuvvetli adayı FED başkanı Jerome Powell tabii görevde kalmaya devam edebilirse.

 

Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll

Youtube TradeAll kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.  

Facebook https://www.facebook.com/TradeAll/

 

Berk Dinçtürk

International Markets

Vice President

 

Bu analizler yer alan grafikler TradingView kullanılarak hazırlanmıştır.

Charts used during this analysis are generated by using TradingView.

Uyari Notu: Bu mesaj ve ekleri gonderilen kisiye ozeldir. Eger mesajin gonderilmek istendigi kisi degilseniz lutfen kopyalamayiniz, baskalarina gondermeyiniz, mesajı sisteminizden siliniz ve gondericiyi bilgilendiriniz. Internet üzerinden yapılan iletişim güvenli olmayıp, verilerin kasten veya tesadüfen bozulması ve virüs içermesi olasılığı vardır. Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu mesajın ve eklerinin hatalı ve/veya eksik olması, yerine ulaşmaması, geç ulaşması, içeriğinin bozulması ya da virüs icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi zarar dolayısıyla hicbir sorumluluk kabul etmez. Ayrıca, elektronik posta, resmi olmayan ve çoğunlukla kısaltılmış bir iletişim yöntemidir. Dolayısıyla, burada yer alan bilgi veya tavsiyelere, gönderici ile ayrıca görüşmeden güvenmeniz normal şartlar altında uygun olmayacaktır. Mesaj metninde veya eklerinde yer alabilecek Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafindan hazirlanmis rapor, yorum veya veriler sadece bilgilendirme amaclidir. Yatirim bilgi yorum ve tavsiyeleri, yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel goruslerine dayanmaktadir. Bu bilgilerin kullanilmasi nedeni ile ortaya cikabilecek sonuclardan Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu degildir.

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.memnuniyeti@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri