Geri

Algo İşlemler - Makinelerin Yükselişi

24.09.2019 09:24


Finansal piyasalarda bir enstrüman için oluşan fiyat, arz talep dengesine bağlı olarak değişkenlik göstermesinin yanısıra yatırımcı psikolojisini de yansıtır. Ekonomilere duyulan güven ve hane halkı gelirinin artması borsa endekslerinde uzun vadeli trendlerin oluşmasına neden olurken, ileriye yönelik belirsizliklerin artması, jeopolitik riskler ve refah seviyesinin düşmesi gibi faktörlerin yol açtığı güven kaybı yatırımcıların risk iştahının azalmasına ve borsa endekslerinde satışlara yol açar. Ya da yakın zamana kadar denklem böyle işliyordu.

Mevcut durumda yavaşlayan ekonomileri canlandırmak için merkez bankalarının uyguladığı canlandırma paketleri yeni varlık balonlarının önünü açarken, fiyatlamalar realiteden ayrışır konuma geldi.

Son 10 yılda,

SP500 endeksine baktığımızda, endeks tarihi zirvelerini zorlarken, yükselişi büyük ölçüde şirketlerin yaptığı hisse geri alımları destekliyor.

 

Para Tabanı ve SP 500 Endeks performansını karşılaştırdığımızda ise, endeks performansı para tabanının çok üzerinde artıyor.

Almanya'ya baktığımızda ise dün açıklanan Eylül ayı PMI rakamları (41.4 vs Piyasa Beklentisi 44) Avrupa'nın lokomatifinin teknik olarak resesyona girdiğine işaret etti.

 

Tüm bunlara ek olarak 

31 Ekim'de sonuçlanması beklenen ve hala ortada bir çözüm olmayan Brexit,

Ticaret savaşları,

ve

Ortadoğu'da yükselen tansiyon küresel belirsizlikleri de arttırmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz ay Çin tarafından ABD'ye uygulanan 75 milyar USD tutarındaki ek vergiye rağmen ABD borsalarının Ağustos ayını başladığı yere yakın kapatması dikkat çekiciydi.

 

Ek olarak FED Eylül ayı toplantısında ekonominin iyi durumda olduğunu belirtmesine rağmen, 25 bp'lik faiz indirimi yaparak ve organik bilanço büyümesine işaret ederek piyasalarda USD likidite sıkıntısı yaşanmayacağını belirtti.

Borsalar Neden Yükseliyor ?

Yavaşlayan ekonomiler, ileriye yönelik belirsizlikler ve jeopolitik risklerin oduğu bir dönemde borsaların tarihi zirvelerine tutunmasını iktisadi olarak açıklamak çok da mümkün değil.

Merkez bankalarınca uygulanan tarihi düşük faizler ve negatif getirili uzun vadeli tahviller, likidite bolluğuna yol açarken gidecek yer bulamayan para reel ekonomileri canlandırmak yerine hisse senedi endekslerine yeni zirveler yaptırıyor.

Makinelerin Yükselişi

HFT adı verilen yüksek frekanslı işlemler volatiliteyi arttırırken, piyasaların dinamiğini bozduğuna ilişkin tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Aşağıdaki grafik algo işlemlerin piyasalarda sadece oynaklığı değil implied volatility olarak bilinen ve volatilitenin  gürültüden arındırılmış volatilitesini de arttırmış durumda. 

 

* Volatilitenin volatilitesindeki artışın zamana yayılması.

Aşağıdaki grafik ise Quant ve HFT işlemlerinin ABD'de 2010 yılından itibaren piyasa payındaki artışına işaret ediyor.

 

HFT ve algo işlemlerinin veri anı, haber etkisi veya atılan herhangi bir tweet ile harekete geçmesi ve fiyatlamada belirleyici rol üstlenmesi olması, kötü gelen bir veriden sonra hisse senedi endesklerinin yükselmesine veya iyi gelen bir haber sonrası yaşanan yükselişin kısa sürede negatif fiyatlanmasına neden olabiliyor. Başka bir deyişle insanlığın sonu gelse bile algolar işlem yapmaya devam ettikçe borsalar yeni zirveler yapabilir.

 

 

Tarihin En Sevilmeyen Rallisi

Hisse senetlerinde yaşanan yükseliş hane halkının refah seviyesini arttırması nedeni ile coşku yaratarak, kapitalist düzende ülke liderlerinin performansının değerlendirilmesine kadar uzanan bir rol oynasa da son dönemlerde yaşanan ralli tarihin en nefret edileni olmaya aday.

Ekonomik verilerdeki zayıflığa, azalan şirket karlarına, resesyon sinyallerine, işten çıkarmalara ve küresel risklerdeki artışa bakarak hisse senetlerinden uzak duran birçok bireysel yatırımcı endekslerde yaşanan yükselişe katılmayı tercih etmiyor. 

 

*Sydney Morning Herald https://www.smh.com.au/business/markets/the-most-hated-bull-market-ever-rolls-on-20180823-p4zz6z.html

Endekslerin yükselişe ara verdiği veya düşmeye başladığı anlarda algoları harekete geçiren tweet veya haberler piyasaların çoğu kez imdadına yetişerek kayıplarını kısa sürede telafi etmelerini sağladı.

 

Ticaret Savaşları ve Gelişmeler

Ticaret savaşlarının etkileri endeks fiyatlaması üzerinde sınırlı olurken, Ekim ayına yönelik olumlu beklentiler endeksleri desteklemeye devam ediyor.

ABD tarafından yapılan açıklamalarda Çin ile anlaşmaya yakın olunduğu yinelenirken başkan Trump, iyi bir anlaşma yapacaklarını tekrarladı.

Çin tarafından herhangi bir açıklamanın gelmemesi ise terazinin diğer kefesinde aynı iyimserliğin olup olmadığı konusunda bir fikir vermiyor.

İran Konusu

Geçtiğimiz haftalarda İran'a yönelik yaptırımların esnetilebileceği yönünde açıklamalar petrol fiyatlarında kısa süreli gevşemeye neden olurken, açıklamalar yine tek taraflı kaldı. İran lideri Rouhani daha önce yaptığı açıklamasında ABD ile tüm yaptırımlar kaldırılmadığı sürece masaya oturmayacağını belirtmişti. 

Hisse senedi endesklerine teknik olarak baktığımızda ise,

SP 500 

Yeni zirvelerde alıcıların güç kaybına işaret eden endeks yine de tarihi zirvesinden uzaklaşmayarak FED'in piyasaları destekleyici hamleleri ile güç buluyor.

Elliot Dalga Sayımına göre ise 2009 senesinden beri başlayan yükselişinde 4. düzeltme dalgası içinde bulunan endeksin yeni zirveler öncesi bir düzeltme yapmasını bekliyorum.

 

3030 direncinin geçilmesi yeni yüksekleri de beraberinde getirebilir.

Düşüşe işaret eden yükselen kama görüntüsü şu ana kadar kuvvetli bir şekilde çalışmasa da 2978 desteği yakından takip edilmeli.

Bu desteğin kırılması satışları hızlandırabilir.

SP 500 Futures analiz için https://tradeall.com/teknik-analiz-detay/7506/sp-500-futures---elliot-dalgasi-ve-likidite-tuzagi?a=b

 

DAX 

Her ne kadar teknik olarak resesyona girse de DAX endeksi kuvvetli kalmaya devam ediyor.

12650 direncinin geçilmesi endekste yeni yükseklerin önünü açabilir.

Daha kısa vadede ise kritik destek 12300 seviyesinde ve kırılması ile satışlar derinleşebilir.

Bu durumda kısa vadede 12240 ve 12172 ilk takip ettiğim seviyeler olacaktır. 

DAX Futures analizi için https://tradeall.com/teknik-analiz-detay/7509/dax-futures---bol-para-her-zaman-iyi-midir-?a=b

 

Özetlersek

Merkez bankalarının likidite adımları ile oluşan bol para hisse senedi endekslerine yeni zirveler yaptırırken, ne yavaşlayan ekonomiler ne jeopolitik riskler ne de küresel belirsizlikler fiyatlanıyor.

Hem SP 500 hem de DAX aktif vadeli kontratları belirttiğim dirençleri kırmaları durumunda daha da yukarılara gidebilir ancak bu içinde bulunmak istediğim bir oyun olmayacaktır.

 

Referanslar

Bloomberg LP

Financial Times

CNBC

WSJ https://www.wsj.com/articles/germany-on-brink-of-recession-as-factories-slump-11569237721

Politifact https://www.politifact.com/california/statements/2018/sep/18/ro-khanna/what-percentage-americans-own-stocks/

Sydney Morning Herald https://www.smh.com.au/business/markets/the-most-hated-bull-market-ever-rolls-on-20180823-p4zz6z.html

A Wealtf Of Common Sense https://awealthofcommonsense.com/2019/01/who-owns-all-the-stocks-bonds/

Financial Samurai https://www.financialsamurai.com/what-percent-of-americans-own-stocks/

Tuncay Şengöz ve Elliot Dalga Prensipleri

 

Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll

Youtube TradeAll kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.  

Facebook https://www.facebook.com/TradeAll/

 

Berk Dinçtürk

International Markets

Vice President

 

Bu analizler yer alan grafikler TradingView kullanılarak hazırlanmıştır.

Charts used during this analysis are generated by using TradingView.

Uyari Notu: Bu mesaj ve ekleri gonderilen kisiye ozeldir. Eger mesajin gonderilmek istendigi kisi degilseniz lutfen kopyalamayiniz, baskalarina gondermeyiniz, mesajı sisteminizden siliniz ve gondericiyi bilgilendiriniz. Internet üzerinden yapılan iletişim güvenli olmayıp, verilerin kasten veya tesadüfen bozulması ve virüs içermesi olasılığı vardır. Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu mesajın ve eklerinin hatalı ve/veya eksik olması, yerine ulaşmaması, geç ulaşması, içeriğinin bozulması ya da virüs icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi zarar dolayısıyla hicbir sorumluluk kabul etmez. Ayrıca, elektronik posta, resmi olmayan ve çoğunlukla kısaltılmış bir iletişim yöntemidir. Dolayısıyla, burada yer alan bilgi veya tavsiyelere, gönderici ile ayrıca görüşmeden güvenmeniz normal şartlar altında uygun olmayacaktır. Mesaj metninde veya eklerinde yer alabilecek Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafindan hazirlanmis rapor, yorum veya veriler sadece bilgilendirme amaclidir. Yatirim bilgi yorum ve tavsiyeleri, yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel goruslerine dayanmaktadir. Bu bilgilerin kullanilmasi nedeni ile ortaya cikabilecek sonuclardan Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu degildir.

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri