Geri

Sysco Hisse Analizi - Yemek Sektörü İçin Kriz Yeni Bir Fırsat Olur mu ?

08.06.2020 03:05


Coronavirus salgını nedeniyle etkilenen birçok sektör yavaş ve kontrollü olarak faaliyetlerine geri dönerken, yeni normalleşme sürecinde yeni normallerin etkisi hissedilecek.

Sosyal mesafenin korunması, maske takma zorunluluğu ve ekstra hijyenik önlemlerin kalabalık grupların bir araya geldiği birçok alanda uygulanması servis yoğunluğu ve şeklini de değiştirecektir.

ABD'de yeniden açılmaya başlayan restauranlarda, yemek yemek esksi kadar eğlenceli olmayabilir. Masalararası uygulanacak 200 metrelik sosyal mesafe kuralı, artık yan masada oturan göbekli beyefendinin verdiği siparişi veya genç çiftin tartışma konularını anlamak için daha fazla gayret harcanmasına neden olabilir. 

ABD'de geçtiğimiz aya oranla haftalık restaurant harcamalarının dipten dönüş sinyali vermesi, sektörde yavaş ama kademeli toparlanma beklentilerini de beraberinde getirmiş durumda.

 

Kaynak: Google Trends

 

ABD'deki eyaletlerin restaurantların yeniden açılmasına izin vermeye başlaması, distribütörlerin iş modellerinin eskisine oranla daha karlı bir yapıya evrilmesine neden olabilir.

Kar marjı az olan restaurantların bir daha açılmayacak olması, Sysco gibi distribütörlerin daha az lokasyona servis yaparak verimliliklerini arttırmasına neden olabilir. Bu durum  faaliyet karlılığında artışı da beraberinde getirecektir.

Kasasındaki yüksek nakit tutarı ile kriz dönemini rakiplerine oranla daha kolay geçiren Sysco, olası satın alma ve birleşme opsiyonlarını da saklı tutarak sektördeki rakip şirketleri alarak rekabeti lehine çevirebilir.

Uygulanacak yeni tedbirler nedeniyle birim başı karlılığı düşük ve sürümden kazanan birçok restaurant, getirilen sosyal mesafeye bağlı olarak yoğunluğun düşmesi ile oyun dışında kalabilir. Birim başı maliyetleri yüksek olan restaurantların faaliyetlerine devam etmesi, distribütörlerin pazar paylarını koruyarak daha az noktaya dağıtım yapmalarına ve gider kalemlerinde tasarruf etmelerini sağlayacaktır.

Coronavirus salgını nedeniyle ekonomilerin kapandığı dönemde ABD'de paketleme ve dağıtım üzerine geliştirilen birçok mobil uygulama, ABD'lilerin yemek sektörüne hala ne kadar harcama yaptıklarının da bir göstergesi.

Bilançosunda 6 milyar USD nakit tutarı ile kriz dönemini fazla hasar almadan atlatan Sysco, süreç boyunca operasyonel giderlerini de 500 milyon USD azalttı. Değişken maliyetlerinin tüm maliyetlerine oranı 2/3 olan Sysco, kriz süresince saatlik iş gücü, satış personeli ve yakıt gideri kalemlerinde kesintiye giderek tasarruflarını arttırararak defansif bir strateji uyguladı.

Şirketin yıllık %3.1 olan temettü oranı ise getiri bazında bakıldığında tahvil ve faiz alternatiflerine göre oldukça cazip durumda.

 

Sysco Hisse Senedi Şirket Kartı

Piyasa Değeri : $201.95 milyar

F/K :  16,70

PD/DD : 5,65

2020 Tahmini F/K:  15,24

FVÖK vs Sektör Ortalaması : 3,96 Milyar vs 93,4 Milyon

Hisse Başına Kar vs Sektör Ortalaması:  0,66 vs 0,06

Analist Tahminleri : 14Al , 14Tut, 2Sat

Hedef Fiyat: $48,05

Temettü Verimliliği: %3.1

 

Hisse senedine teknik olarak baktığımızda

Aylık grafiklerde Ichi Moku bulutu üzerinde atmayı başaran hisse senedinin 50 USD üzerinde kapanış yaptığı sürece yükseliş potansiyelini koruması mümkün.

 

Hatalık grafiklerde ise yeni yükseliş trendi oluşturan hisse senedinin 30 USD üzerinde kaldığı sürece yükselişi devam edecektir.

 

 

Daha kısa vadede ise potansiyel yükselen kama desteği 50 USD seviyesinde. Kamanın kırılması 25 USD'ye doğru bir düşüşü de bareberinde getirme potansiyeline sahip olduğundan kısa vadeli yatırımlarda dikkatli olmakta fayda var. Aynı zamanda Elliott düzeltmesinin de tamamlamlanacağı 25 USD seviyesi uzun vadede hisse senedini yatırımı için oldukça iyi bir fiyat olarak ortaya çıkıyor.

 

 

Ne Yapılabilir ?

Sysco hisse senedi güçlü bilançosu, temettü verimlilik oranı, sektör ortalaması üzerindeki getiri potansiyeli ve ileriye yönelik satınalma potansiyeli ile uzun vadeli cazip bir yatırım tercihi olabilir.

Hisse Senedini 50 USD seviyesi altında 25 USD'ye kadar geri çekilme potansiyelini de dikkat alarak kademeli alımlar yapılarak uzun vadeli değerlendirmek üzere takip listeme alıyorum.

Kısa vadede 64 USD seviyesinin geçilmesi durumunda hisse senedi için takip ettiğim ilk seviyeler yukarıda 76 ve 89 USD seviyeleri.

 

Neye Dikkat Etmeli ?

Kısa vadeli isşelmlerde 64 USD seviyesi geçilmeden alım için erken olabileceğine

50 USD kırılması durumunda 25 USD2ye kadar yaşanacak bir çekilme potansiyeline. Bu yüzden kademeli alımlar iyi bir tercih olabilir.

 

 

Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll

Youtube TradeAll kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.  

Facebook https://www.facebook.com/TradeAll/

 

Berk Dinçtürk

International Markets

Vice President

 

Bu analizler yer alan grafikler TradingView kullanılarak hazırlanmıştır.

Charts used during this analysis are generated by using TradingView.

Uyari Notu: Bu mesaj ve ekleri gonderilen kisiye ozeldir. Eger mesajin gonderilmek istendigi kisi degilseniz lutfen kopyalamayiniz, baskalarina gondermeyiniz, mesajı sisteminizden siliniz ve gondericiyi bilgilendiriniz. Internet üzerinden yapılan iletişim güvenli olmayıp, verilerin kasten veya tesadüfen bozulması ve virüs içermesi olasılığı vardır. Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu mesajın ve eklerinin hatalı ve/veya eksik olması, yerine ulaşmaması, geç ulaşması, içeriğinin bozulması ya da virüs icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi zarar dolayısıyla hicbir sorumluluk kabul etmez. Ayrıca, elektronik posta, resmi olmayan ve çoğunlukla kısaltılmış bir iletişim yöntemidir. Dolayısıyla, burada yer alan bilgi veya tavsiyelere, gönderici ile ayrıca görüşmeden güvenmeniz normal şartlar altında uygun olmayacaktır. Mesaj metninde veya eklerinde yer alabilecek Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafindan hazirlanmis rapor, yorum veya veriler sadece bilgilendirme amaclidir. Yatirim bilgi yorum ve tavsiyeleri, yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel goruslerine dayanmaktadir. Bu bilgilerin kullanilmasi nedeni ile ortaya cikabilecek sonuclardan Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu degildir.

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri