Geri

Tahıl fiyatlarında kritik seviyeler, arz & talep durumu

23.10.2020 03:50


Merhabalar,

 

Son aylarda portföylerde long önerisi verdiğimiz tahıl fiyatları artık son derece kritik seviyelere geldi. Teker teker 3 ana tahıl kontratına geçmeden önce aşağıdaki agrega endeksi dikkatinize getirmek isteriz. Soya, mısır ve kış/yaz buğdayı kontratlarından oluşan Bloomberg Spot Tahıllar Alt Endeksi’nin kırılımı şu şekilde: %35.74 soya Ocak 21 kontratı, %35.25 mısır Aralık 2021 kontratı, %19.22 buğday Aralık 2020 kontratı, %9.78 kış buğdayı Aralık 2020 kontratı. Aşağıda hem son 15 yıllık hem de son 5 yıllık grafiklerinde göreceğiniz üzere tahıl endeksi önemli bir kırılım noktasında. Covid-19 krizi sonrasında talep patlaması gördüğümüz gıda emtiasında fiyatlar da direkt olarak yükseliş gösteriyor ve bu endeks 5 yıldır kıramadığı koridorun üst bandını zorlar hale geldi. Tahıl kompleksindeki alımların devam etmesi halinde endeks 5 yıldan sonra yeni bir lige yükselmiş olacak ve mevcut şartlar göz önüne alındığında daha da yükselmek için yolunu açmış olacak. Ancak henüz krımızı koridoru kırmış değil ve üst bandı ilk test etmesi halinde kırması biraz şüpheli. Özellikle 2 ayda yaklaşık %30 yükselmesinin ardından bir düzeltme olasılığını ihmal etmemek gerekir. İşte bu düzeltme muhtemelen ilk turda alışı kaçıranlar veya pozisyon büyütmek isteyenler için bir fırsat olabilir.

 

Diğer yandan WASDE verilerine göre rallinin başlarında oldukça hızlı artış gösteren soya ve mısır talebi son aylarda biraz hız kesmiş gibi gözüküyor. Ancak stokların kullanıma oranına baktığımızda arz/talep dengesini daha doğru gösteren bu oranın aşağı doğru gitmeye devam ettiğini görüyoruz. Yani talep artışı hala arzın önünde koşuyor. Bu nedenle arada teknik düzeltmeler olsa da tahıl grubunda daha yüksek fiyat seviyelerinin 2021 yılında görülebileceğini düşünüyoruz. Ayrıca çeşitli küresel tarım bölgelerinde hava koşullarının zorlaşması nedeniyle üretimle ilgili aksamalar olabileceği raporlarda yer buluyor. Örneğin tarım sektörü haberlerine göre ABD’de bu hafta yaşanan kar fırtınaları hasatı aksatırken Arjantin’de nem eksikliği ve don koşulları tahıl tarımında önemli sorunlar oluşturuyor. Talep tarafında ise Çin’in mısır talebi daha senenin 10.ayında olmamıza rağmen son senelerin en yüksek seviyelerinde geziyor. Aşağıda ilgili grafiği görebilirsiniz.

Soya kontratında aylık grafiğe göz atarsak 2020 2Ç’den bu yana süregelen rallide fiyatın 100 aylık ortalamaya kadar geldiğini, bunu yaparken de 3 aylık yükselişin her birinde 1 ana hareketli ortalamayı kırdığını görüyoruz. Güçlü bir trendi işaret bu harekette son ortalamayı kırmadan önce tekrar 1017 cent seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamaya geri çekilmesi bir alım fırsatı olabilir. Geçen haftaki COT verisine göre hedge fonlar soya kontratlarındaki longlarında ufak bir düzeltmeye gittiler. Belki bu hareketin devamında ufak bir teknik satış görebiliriz.

Mısır aylık grafiğinde ise daha da kritik bir durum söz konusu; 100 ve 200 günlük hareketli ortalamalar 420-413 cent bölgesinde kesişiyor ve aktif kontrat 417 cent’ten geçiyor. Bu direnç yığılmasını aşması halinde kısa zamanda %15 kadar yükselmek için teknik olarak önünü açtığını düşünebiliriz. Ancak daha önce bu tür bir yığılma noktasını kırmadan önce ilk test edişinden 3 ay sonra kırabilmişti ve bu dönemde hareketli ortalamalar bir magnet gibi çalışmıştı. Dolayısıyla bu bölgelerde sadece mısırda değil diğer 2 ana tahıl kontratında günlük bazda salınımlar olması beklenir.

Bu hareketler bir süre opsiyon satıcıları için, gün içi işlemcileri için fırsatlar sunabilir. WASDE dönem stokları gibi veriler hariç, bir süreliğine bu enstrümanlarda volatiliteye yönelik stratejilerden kaçınmak, bant hareketlerinden istifade eden stratejileri tercih etmek daha doğru bir karar olabilir. Bu tür stratejileri önümüzdeki günlerde fırsatlar oldukça paylaşacağız.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri