Geri

Gümüş Futures - Yeni Teknoloji Talebi ve Reddit Tuzağı

11.02.2021 03:55


ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'ın yeşil enerjiyi destekleyici politikaları ile birlikte bu alana olan global talep artaken, ekonomilerin de yeniden açılacağı beklentisi ileriye yönelik büyüme beklentilerinde artışa neden oluyor. 

Başta ABD olmak üzere hane halklarının elinde tarihi yüksek seviyelerde nakit bulunması, karantina önlemlerinin kalkması ile birlikte talepte artışlara neden olabilir. Diğer tarafta ise tedarik zincirinde yaşanması muhtemel gecikmeler arz tarafının geride kalmasına bağlı olarak fiyatlarda yukarı yönlü baskı doğrabilir.  

 

Yeşil Enerji

Güneş enerjisi, yenilebilir özelliği ve karbon salınımına neden olmaması sebebiyle hükümetler tarafından yoğun olarak destekleniyor ve yeşil enerji sektörünün en hızlı gelişen segmentlerinden birisi. Güneş panellerinden elde edilen eketriği daha ucuz ve panellerin kolay kurulabilir olması da tüketiciler tarafından yüksek talep görmesine neden oluyor.

Güneş enerjisi panellerinde kullılan gümüş miktarı ortalama olarak 20 gr. 

Geçtiğimiz sene itibari ile Kaliforniya'da yürürlüğe giren güneş paneli yasası her yeni yapılan 4 evden 1'inde güneş enerjisini zorunlu tutuyor.

 

 

* 10 yıl içerisinde güneş panellerinden üretilen elektrik oranında 3 katı artış bekleniyor.

Aynı zamanda rüzgar enerjisi panellerinde de kullanıldığı için gümüş talebinde daha da artış beklenebilir.

 

Gümüş Kullanım Alanları

Fotoğraf endüstrisi, elektronik parçalar, bozuk para üretimi, süs eşyası ve takılar, alaşımlar ve dişçilik endüstrisinde kullanılan gümüş ayrıca yapay yağmur yağdırmak için yağmur bombası yapımında (gümüş iyodür) için de önemli bir bileşen olarak öne çıkıyor.

 

Yeşil Enerji ve Yeni Teknolojide Gümüşün Rolü

Gümüş iyi bir iletken olması ve dayanıklılığı nedeni ile yeni teknolojide de kendisine yer bulmuş durumda.

Yeni nesil elektrikli arabaların yapımında da kullanılan gümüşe bu alanda olan talep yıllık 36 milyon onz'u buluyor.

Global olarak güneş panellerinde ki üretim artışı nedeni ile gümüşe olan talep artmış durumda. Ortalama bir güneş paneli için 20 gram veya 0.643 onz gümüş kullanılmakta. Bir cep telefonu için ortalama 250 miligram veya 0.007 onz gümüş kullanıldığı düşünüldüğünde oranın büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor.

Elektrikli araç sektörüne Volkswagen, Audi, Toyota, BMW ve Mercedez gibi devlerin de giriyor olması şüphesiz otomativ sektöründe rekabeti farklı bir safhaya taşıyacaktır.

EV, BEV ve PHEV teknolojilerinin içten yanmalı motor, elektrik otoru, pil ve pil yönetim sistemleri, önemli bir gümüş talebini de beraberinde getiriyor.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde global araç satışlarında elektriklli araçların %17, Hibrit araçların ise %20 pazar payı alması bekleniyor. Bu durum gümüş talebinde de artışa neden olacaktır.   

 

*Yıl bazında otomativ sektörü gümüş talep beklentisi

 

Bakır ve Benzeri Metaller Gümüşe Alternatif Olabilir mi ?

Gümüşün, diğer baz metallere göre iletken özellikleri ve dayanıklılığının çok daha iyi olması nedeniyle alternatifi bulunyor. Bu yüzden yeşil enerji ve eletrikli araç sektöründe gümüş birçok bölümde alternatifsiz.

 

Nükleer Enerji ve Gümüş

Çoğu kesim tarafından tartışılsa da nükleer enerji santralleri de yeşil enerji kaynakları olarak öne çıkıyor. Her nükleer santralde kullanılan kontrol çubuklarının hammaddesi ise gümüş. Her reaktörde ortalama 20 kontrol çubuğu kullanılırken, gümüş bu alanda da alternatifsiz.

Nükleer enerji endüstrisinin geçtiğimiz sene içerisindeki gümüş kullanım miktarı ise 56.000 onz.

Sektörün önümüzdeki 10 yıl içerisinde büyümesi bekleniyor.

 

 

* Yıl bazında Nükleer Enerji Endüstrisinin büyüme beklentisi

 

Dünyanın Gümüş Kaynakları

Gümüş arzına konu ülkelere baktığımızda LAtin Amerika ülkelerinin öne çıktığı görülüyor. Ancak bu ülkelerin içerdiği siyasi riskler ve bütçe açığına bağlı olarak ekonomilerindeki dengesizlik gümüş arzını dönemsel olarak tehdit edebiliyor.

 

 

Gümüş Arz Talep Dengesi

2020 yılına ilişkin gümüş arz talebine baktığımızda 1466 milyon onz'luk talep beklentisine karşılık gümüş arzının 1079 milyon onz'da kaldığı görülüyor.

 

 

Gümüş Dolaşımdan Neden Çıkıyor ?

Pil, CD, devre panelleri ve diğer elektronik ekipmanlarda kullanılan gümüş bu ürünlerin kullanım dışı kalarak çöpe atılması nedeni ile dolaşımdan çıkıyor.

Bu durum ilerleyen dönemde sınırlı olan gümüş kaynaklarına bağlı olarak arz talep dengesizliğinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

 

 

Matematiksel Denklem

Yeşil Enerji Artışı = Gümüş Talebi

 

Reddit İşlemleri - Acı Tecrübe

Reddit platformu üzerinden Gamestop hisse senedinde 1 aylık sürede 20 - 490 USD yükselişini sağlayan bireysel yatırımcılar, benzer senaryonu geçtiğimiz hafta gümüş üzerinde denediler. Derinliği, Gamestop'dan çok daha fazla olan gümüş piyasasında sonuç bir boğa tuzağının oluşmasına ve hesapların planlandığı gibi gitmemesine neden oldu.

 

Teknik olarak baktığımızda

Uzun vadeli grafiklerde 2011 yılından başlayan 4 senelik düşüşünü Elliott Dalga Teorisine göre bitiren gümüşün, 5 sene boyunca yatay hareket edferek A-B tabanı oluşturduğunu görüyoruz.

2020 yılında başllayan yeni yükseliş dalgası 4 numaralı düzeltme alanı içerisinde. 

 

 

 

4 Numaralı dalgayı incelediğimizde yapı Bayrak Formasyonunu andırıyor. Sıkışma 21.60 - 30 USD arasında bir süre daha devam edecektir. Beklenti 22 USD seviyesine doğru son bir atak olması yönünde.

 

 

Ne Yapılabilir ?

Gümüş değerli metal özelliğinin yanısıra yeni teknolojide de kullanım alanlarının geniş olması açısından önümüzdeki yılların cazip yatırım aracı olabilir.

Teknik olarak baktığımızda $20 - 22 arasına olması muhtemel geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

$30 seviyesinin geçilmesi ile 5 numaralı dalganın harekete başlamasını ve sırasıyla 

32.70

35.50

39

44

ve

$49 seviyelerinin test edilmesini bekliyorum.

 

Neye Dikkat Etmeli ?

Gümüş kontratlarının büyüklüğüne (5000 onz)

Gümüşün istatistiki olarak işlem yapması en zor 5 enstrüğmandan birisi olduğuna

$16 altına sarlması durumunda dalga yapısının bozulacağına 

 

 

 

Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll

Youtube TradeAll kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.  

Facebook https://www.facebook.com/TradeAll/

 

Berk Dinçtürk

International Markets

Vice President

 

Bu analizler yer alan grafikler TradingView kullanılarak hazırlanmıştır.

Charts used during this analysis are generated by using TradingView.

Uyari Notu: Bu mesaj ve ekleri gonderilen kisiye ozeldir. Eger mesajin gonderilmek istendigi kisi degilseniz lutfen kopyalamayiniz, baskalarina gondermeyiniz, mesajı sisteminizden siliniz ve gondericiyi bilgilendiriniz. Internet üzerinden yapılan iletişim güvenli olmayıp, verilerin kasten veya tesadüfen bozulması ve virüs içermesi olasılığı vardır. Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu mesajın ve eklerinin hatalı ve/veya eksik olması, yerine ulaşmaması, geç ulaşması, içeriğinin bozulması ya da virüs icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi zarar dolayısıyla hicbir sorumluluk kabul etmez. Ayrıca, elektronik posta, resmi olmayan ve çoğunlukla kısaltılmış bir iletişim yöntemidir. Dolayısıyla, burada yer alan bilgi veya tavsiyelere, gönderici ile ayrıca görüşmeden güvenmeniz normal şartlar altında uygun olmayacaktır. Mesaj metninde veya eklerinde yer alabilecek Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafindan hazirlanmis rapor, yorum veya veriler sadece bilgilendirme amaclidir. Yatirim bilgi yorum ve tavsiyeleri, yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel goruslerine dayanmaktadir. Bu bilgilerin kullanilmasi nedeni ile ortaya cikabilecek sonuclardan Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu degildir.

 

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri