Geri

Brent Futures - Petrol Fiyatlarındaki Yükseliş Kalıcı Olacak mı ?

15.02.2021 04:13


Pandemi döneminde azalan talep ve Suudiler ile Rusya arasında arzı arttırma yönünde atılan adımlar neticesinde 16 USD seviyelerine kadar gerileyen Brent petrol fiyatları, bu seviyeden itibaren 11 aylık bir yükseliş ile 63.74 USD seviyelerine kadar yükseldi.

Küresel merkez bankalarının genişleyici politikaları, ABD'nin yeni başkanı Biden'ın altyapı harcamalarını arttırma beklentisi, aşıya bağlı karantina önlemlerinin gevşetilerek ekonomilerin yeniden açılma ihtimali, zayıf dolar ve ileriye yönelik enflasyon beklentilerindeki artış ve Suudi Arabistan'ın başını çektiği OPEC ülkelerinin üretim kısıtlamasına gitmesi yukarı yönlü fiyat hareketini destekleyen nedenler olarak öne çıktı.

Haftasonu Yaşanan Gelişmeler

ABD'de meydana gelen soğuk hava dalgası nedeniyle Teksas'da üretimin yavaşlaması ve emen hükümetine destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin İran destekli Husilere ait patlayıcı yüklü bir insansız hava aracını (İHA) etkisiz hale getirdiğini açıklamasının ardından petrol fiyatları haftaya gap'li açılış yaparak başladı.

IEA Raporu

Uluslararası Enerji Ajansı son yayınladığı raporunda, günlük petrol talebinin 5.4 milyon varil artarak 96.4 milyona ulaşmasını ve 2020 yılı boyunca kaybedilen talebin %60'ının geri gelmesini beklediğini belirtti. 96.4 milyonluk talep beklentisi daha önce IEA tarafından yayınlanan rapora göre günlük 200.000 varil kesinti anlamına da gelmekte.

Arz tarafında ise 2021 yılı için ABD üretiminin günlük 11.2 milyon varil artması (bir önceki sene günlük 940.000 varil düşüş gerçekleşmişti) bekleniyor. Kanada mebvut durumda üretimini rekor seviyelere çıkartmış durumda. Toplamda ise Non Opec ülkelerinin günlük üretimlerini 830.000 varil arttırması bekleniyor (2020 yılı üretiminde günlük 1.3 milyon varil düşüş gerçekleşmişti)

Çin Yeni Yılı ve Kısıtlamalar - Talep Uyarı Veriyor 

Geçtiğimiz sene petrol fiyatlarının toparlanmasındaki önemli faktörlerden birisi olan Çin talebindeki olası bir azalma fiyatlar üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

12 Şubat'ta başlayan Çin yeni yılı öncesi hükümetin seyahat kısıtlaması getirmesi ve kırsal kesime ancak Covid 19 test sonuçlarını gösterenlerin gitmesine izin verileceği açıklaması iç turizmi yavaşlatacaktır.

Dikkat çekici olan bir diğer konu ise tatil sezonu öncesinde bile Çin'de petrol talebinin yavaşlaması oldu. Beijing ve Şangay'da hava trafiğinin geçtiğimiz yıllara oranla %50 azalması ileriye yönelik talebe ilişkin uyarılar veriyor.

 

Petrol Üretici Ülkelerin Bilanço Dengesi İçin Fİyatlar Hangi Seviyede Olmalı ?

Aşağıdaki tabloya bakıldığında fiyatların 60 USD'ye yaklaşması durumunda birçok ülkenin bilançosu dengeye gelirken Rusya için bu rakam 40 USD seviyesinde. 

Fiyatlarda artış oldukça OPEC ülkelerinin anlaşmaya ne kadar sadık kalacağı sorgulanabilir.

 

2020 yılında petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak petrol ihtacatçısı ülkelerin GSYİH oranlarındaki tahmini daralma ise şu şekilde

 

 

OPEC Üyelerinin Aylık Üretimdeki Payları

Görüleceği üzere en büyük pay Suudi Arabiastan'a ait. Bütçe dengesine  baktığımızda Suudiler'in neden yüksek petrol fiyatlarında ısrarcı oldukları ve kendi üretimlerinden ek kesinti yaptıkları net olarak ortaya çıkıyor.

 

 

Vadeli Piyasalar - Backwardation

Brent petrolde Nisan vadeli kontratlar 63.20 USD'den fiyatlanırken Mayıs vadelilerinin 62.67 USD ve uzak bacakta Aralık 2021 vadeli kontratının 58.96 USD seviyesinden fiyatlanıyor olması dikkat çekici.

 

 

Teknik olarak baktığmızda ise

Uzun vadeli grafiklerde düşüş trendini koruyan emtianın Elliott Dalga Teorisi'ne göre yassı düzeltmesini yaptığını düşünüyorum.

86.72 USD seviyesi geçilmediği sürece yukarı yönlü ataklar satış fırsatı olarak karşılanacaktır.

 

Günlük grafiklere indiğimizde ise oluşmaya başlayan Bearish Bat formasyonu dikkat çekici. Yükseliş 72.30 USD altında kaldığı sürece formasyon çalışmaya devam edecektir.

İdeal formda 65 USD üzerine çıkılmadan dönüş hareketinin gelmesini beklerim.

 

 

Ne Yapılabilir ?

Brent petrol aktif vadeli kontratlarda, soğuk hava ve Drone saldırısına bağlı haber etkisinin kalkması ile yükselişin sona ereceğini düşünüyorum.

Kısa vade 65.20 USD seviyesi altında günlük kapanışlar yaptığı sürece 

62.20 USD

60 USD

57 USD seviyelerine kadar geri çekilme bekliyorum.

Uzun vade 72.30 USD altında kaldığı sürece sırasıyla 50 ve 34 USD seviyelerini takip edeceğim.

 

Neye Dikkat Etmeli ?

Petrolün istatistiki olarak trade etmesi en zor 5 enstrümandan birisi olduğuna

 

 

Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll

Youtube TradeAll kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.  

Facebook https://www.facebook.com/TradeAll/

 

Berk Dinçtürk

International Markets

Vice President

 

Bu analizler yer alan grafikler TradingView kullanılarak hazırlanmıştır.

Charts used during this analysis are generated by using TradingView.

Uyari Notu: Bu mesaj ve ekleri gonderilen kisiye ozeldir. Eger mesajin gonderilmek istendigi kisi degilseniz lutfen kopyalamayiniz, baskalarina gondermeyiniz, mesajı sisteminizden siliniz ve gondericiyi bilgilendiriniz. Internet üzerinden yapılan iletişim güvenli olmayıp, verilerin kasten veya tesadüfen bozulması ve virüs içermesi olasılığı vardır. Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu mesajın ve eklerinin hatalı ve/veya eksik olması, yerine ulaşmaması, geç ulaşması, içeriğinin bozulması ya da virüs icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi zarar dolayısıyla hicbir sorumluluk kabul etmez. Ayrıca, elektronik posta, resmi olmayan ve çoğunlukla kısaltılmış bir iletişim yöntemidir. Dolayısıyla, burada yer alan bilgi veya tavsiyelere, gönderici ile ayrıca görüşmeden güvenmeniz normal şartlar altında uygun olmayacaktır. Mesaj metninde veya eklerinde yer alabilecek Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafindan hazirlanmis rapor, yorum veya veriler sadece bilgilendirme amaclidir. Yatirim bilgi yorum ve tavsiyeleri, yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel goruslerine dayanmaktadir. Bu bilgilerin kullanilmasi nedeni ile ortaya cikabilecek sonuclardan Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu degildir.

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri