success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

YUNANİSTAN VE G KIBRIS NE OLACAK?

23.01.2015 10:12


ECB kararlarının beklentileri aşmasının ardından kimi gözler Yunanistan’a döndü. Burada iki soru var. Seçimler sonrası ülke nasıl şekillenecek ve bu süre içinde finansal bir kriz olacak mı?

 

Pazar günü yapılacak seçimleri anketlere göre 5 puan farkla Tsipras’ın başında olduğu Syriza Partisi kazanacak. Parti son günlerde sorumlu bir ekonomi politikası çerçevesi çiziyor ve fiscal kurallara & hedeflere bağlı kalacağının işaretlerini veriyor. Bu durumda politika olarak bir kriz beklemek şimdilik yerinde değil; iktidara gelince konuşmak yerine sorumluluk almak da lazım geleceğinden daha yerinde açıklamalar görme ihtimalimiz de artacaktır.

 

Peki finansallar sebebiyle ülke temerrüde düşebilir mi? Son sızan haberlere göre, ECB bankalara likidite desteği vermeyi kabul etmiş durumda. Burada kritik bir dönemeç var. Troyka ile görüşen ülkenin burada istenen adımları atmaya söz vermesi ve karşılığında bu heyetten aldığı gücü finansal teminata dönüştürmesi gerekiyor. Böylece, yatırım yapılabilir olmayan ülkeler için ECB’nin aradığı kredibilitesi yüksek bir desteğe sahip olmuş olacaklar ki bu da AB / IMF programıdır.

 

YUNAN BONOLARI QE İLE ALINACAK MI?

 

İki sınırlama var. İlki yukarıda bahsettiğimiz Syriza kaynaklı olanı ve diğer ise ECB’nin getirmiş olduğu ihraç / ihraççı kısıtı. Buna göre bir kıymetin %25’inden ve bir ihraççının ihraçlarının %33’ünden fazla payına banka sahip olamıyor. ECB daha önce menkul kıymet programı (SMP) ile ve Yunan bonolarının roll etmesini kabul ederek (ANFA’da tutuluyor) toplamda 27,2 milyar euro’luk Yunan bonosu edinmişti. Bu kabaca tüm ihraçların %33,2’sine tekabül ediyor.

 

Bu durumda, 2015 Temmuz ve Ağustos’unda ECB’nin tuttuğu Yunan bonolarının itfası gelince kurala göre limit açılacak ve ECB iki ayda toplam 5 milyar euro’dan fazla bir alım yapabilecek. Portföyünde sakladığı bonoların itfası geldikçe de yerine yenilerini koyabilecek.

 

Seçimler sonrasında Syrizadan yumuşama işaretleri gelirse, Yunan varlıklarında önemli bir potansiyel var demektir ancak seçim öncesi sert tutum sürdürülür ve AB ile ilişkiler sürüncemede bırakılırsa sadeece ülke için değil aynı zamanda global piyasalar için de kısa süreli bir çalkantı bekleyebiliriz.

 

YA GÜNEY KIBRIS?

 

Güney Kıbrıs zaten bono piyasası hemen hemen hiç varolmamış bir ülke ancak ECB sermayesinde payları var ve kural gereği bonolarında alım yapılabilir. Ayrıca ülke 2016 yılı ortalarına kadar bir Troyka programına dahil durumda. Şu sıralar IMF yardımının son dilimini almak için bazı pazarlıklar sürdürülüyor. Değerlendirmenin başarı ile sonuçlanmasının ardından G Kıbrıs bonoları kanunen alım için radara girebilmiş olacaklar.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.