success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

RUSYA: NOTTAN SONRASI

24.02.2015 11:02


NOTA KADAR

 

Rusya’nın uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu Moody’s tarafından da kırılınca iki majör kredi dereccelendirme kuruluşu da böylece ülkeyi spekülatif seviyeye indirmiş oldu. Lokal para cinsinden uzun vadeli kredi notu ise 2 kuruluş tarafından (S&P ve Fitch) hala yatırım yapılabilir seviyede tutuluyor. Ülkenin düşük kamu borcu ve düşük borçlanma ihtiyacının ve doğal kaynaklarının bu notu Rusya’ya sağladığını düşünmek makul. Petrol fiyatındaki düşüş ve ülkeden yaşanan sermaye çıkışı, güçlü stagflasyon ile birlikte nottaki düşüşü de getirdi. Ayrıca, ülkeyi yatırım yapılabilir olarak notlayan Fitch’in de negatif izlemede tuttuğunu not etmek isterim.

 

1 yıl önce 30’lu seviyelerde trade eden ruble’nin sonrasında 70’i geçerek USDRUB’un %140 değer kazanması ve 2y yerel para cinsinden tahvil faizinin aynı sürede %6’dan %17’ye ulaşması bize birçok köümser tahminin fiyatlara girdiğini gösteriyor. Bu sürede politika faizinin de %17’ye çıktığını ve ardından 2 puanllık indirim geldiğini de gördük. Piyasayı endişelendiren konulardan biri de zaten bu prematüre gevşeme. Enflasyon görünümünde hala bir iyileşme yaşanmazken ve sermaye çıkışı -yavaşlasa da- durmamışken, merkez bankasının politika hatası yaptığı konusunda herkes hemfikir. Ancak endişelerin başını bu çekmiyor.

 

Rusya’yı bu çift haneli enflasyon ve %5’ler civarında milli hasıla daralması beklentisine sokan iki temel şey petrol fiyatındaki düşüş ve sınır ötesi hedefleri oldu. Petrol fiyatındaki gerileme kamu maliyesini vurup gelirleri petrole dayanan şirketlerden sermaye çıkışı yaşanmasına sebep olurken Ukrayna’da izlenen politika da ülkeye uygulanan yaptırımlara ve ardından bunların ağırlaştırılmasına kapıyı araladı. Bu bireylerin ve kurumların uluslararası para transferleri, fon bulma imkanları ve iş yapabilme kapasitelerini güdük bıraktı. Böylece kriz derinleşti ve iki yılda 200 milyar dolardan fazla sermaye çıkışı yaşandı.

 

NOTTAN SONRASI

 

Yukarıda tartıştığımız sebeplerden ötürü daha fazla not fiyatlaması göreceğimizi tahmin etmiyorum keza artık faizler benzer notla derecelendirilen ülkelerin de üstüne çıkmış durumda. Bugün piyasada gördüğümüz tepki ise Rusya’nı tatilden dönmesi sebebiyle yaşanıyor, yani dün piyasalar kapalıydı. Petrol fiyatında da yakın vadede bir toparlanma beklenmediği için bakılması gereken yer dış politika olabilir. Sakin bir Ukrayna politikası yaptırımların hafiflemesini ya da en azından baz etkisinden dolayı fiyatlanmamasını gerektirecektir.

 

Diğer yandan, otomatik flow’ların önüne geçilemeyecek. Çift taraflı yatırım yapılabilir statüsünün kaybedilmesi Barclays Global Bono Endeksi’ndeki 133 milyar dolarlık payın tüm endeksteki ağırlığı olan %0,3’ünün kaybedilmesi anlamına geliyor ki bu da yaklaşık 4 milyar dolar değerinde bononun satılması demek. Nisan ayında Fitch de lokal para cinsinden notta bir indirime giderse bu da fazladan 1 milyar dolar civarında daha otomatik / pasif bono satışı demek olacak. MSCI içinse bir değişiklik olmayacak çünkü ülke EM statüsünde kalmaya devam ediyor.

 

Majör EM ülkeleri arasında birçok vadede en fazla faizi ödeyen Rusya bonoları ruble’de olası bir sakinleşmenin gelmesi durumunda önemli bir getiri vaat ediyorlar. Hisse senetleri de 2009 diplerindeki çarpanlarında işlem görüyorlar. Rusya’ya yatırım stratejisi olarak ‘no news is good news / haber akışı olmaması en iyi haber’ izlenebilir.

 

Ülke ETF’ini alıp satmak için ilgili desk’imizle görüşebilirsiniz.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.