success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Petrol anlaşması ve parasal genişleme beklentileri piyasaları yukarıda tutmaya devam ediyor

03.03.2016 09:04


ABD’de Şubat ayında beklentilerin üzerinde açıklanan özel sektör istihdam artışı 2016 yılı genelinde FED faiz artırım ihtimalini yeniden artırırken (Mart %10 2016 %40.5 olasılık),  ABD ham petrol stoklarının geçtiğimiz hafta beklentilerin çok üstünde (10 milyon varil) artış göstermesine rağmen Mart ortasında Suudi Arabistan, Katar, Venezuela ve Rusya’nın (ikna edilebilirse Irak) ortak bir bildiriyle üretim miktarlarını Ocak ayı seviyesinde tutacaklarına dair bir açıklama yapacakları beklentisiyle petrol fiyatları yukarı yönlü hareketini devam ettirmeye çalışıyor. Yüksek petrol fiyatlarının desteklediği (enerji firmalarının iflas olasılığını azaltıyor) dünya borsaları, petrolün yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (10 Mart) ve Japonya Merkez Bankası’ndan (15 Mart) gelebilecek ilave parasal genişleme önlemleri ile faizlerin sabit tutulmasının beklendiği  FED (16 Mart  - ancak yıl bütününde veriler bu şekilde gelmeye devam ederse 1 faiz artırımı yapabilir) toplantısının etkisiyle yükselişlerine devam ediyorlar.

 

Açılışta... Artan risk iştahı nedeniyle 2,95 altına kayan dolar/TL’deki düşüşün devamı Cuma günü 15:30’da yayınlanacak ortalama saatlik ücretler verisine bağlı iken (iyi veri – yüksek enflasyon - ABD faiz artırımı olasılığını artırır- dolar/TL pozitif olur) Türkiye CDS’lerinde kritik 285 seviyesinin hafif altında seyrediyoruz. ECB’nin 10 Mart’ta parasal genişleme yapacağı beklentisi nedeniyle Euro/dolar 1,08’i aşağı yönlü kırmaya çalışıyor. Draghi’nin farklı araçlarla piyasalara müdahale edebileceği 10 Mart’taki toplantıya kadar Euro/Dolar paritesinde 1,06 seviyesinin görülme olasılığı artıyor.

 

Bugün saat 10:00’da Türkiye Şubat ayı enflasyonu ve 17:00 ABD ISM hizmet sektörü PMI verisi yakından takip edilecek. Şubat ayında %0,5 artması beklenen (Ocak %1,82) TÜFE’nin beklentilerin üzerinde gelmesi USD/TL pozitif BIST100 negatif etki yapabilir. 17:00’de yayınlanacak olan ve Kasım 2015’ten bu yana beklentilerin altında gerçekleşen ABD ISM hizmet sektörü PMI endeksinin beklentilerin (53,1) altında gelmesi durumunda - hizmet sektörünün ABD’nin lokomotifi durumunda olması nedeniyle- resesyon korkusunu artarak dünya hisse senedi piyasalarını baskılayabilir. Beklentilerin üstünde gelen bir veri ise dolar/TL pozitif, hisse senetleri hafif pozitif/nötr etki yapabilir.  

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.