Uluslararası Piyasalar: Trump vergi reformunun beklenenden erken gelebileceği işaretini veriyor
10.02.2017 09:31
Dün uluslararası piyasalarda geri planda kalan ancak bizce günün en önemli haberi olan ABD vergi reformu konusu piyasalarda etkisini göstermeye başladı. Kapanışa doğru altın fiyatlarında bir miktar satış ve tahvil faizlerinde yükseliş görüldü. ABD Başkanı Trump’ın “Something Phenomenal On Taxes” olarak nitelendirdiği reforma dair açıklamalarının önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde gelebileceği sinyali verilmiş oldu. Daha önce yayımladığımız raporlarda vergi reformu konusunun finansal piyasalarda FED politikaları, Çin büyümesi vs. konuların çok ötesinde ve güçlü bir etki yapacağını söylemiştik. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Uluslararası yatırım kuruluşları reformun 2018 den önde açıklanmayacağını belirtirken, biz aynı şekilde düşünmüyor ve Trump’ın bu konuda erken bir sürprize imza atabileceğini düşünüyoruz. Çalışmamızda yer alan detaylara göz gezdirmenizi tavsiye ederken reformun iki ana bacağı ve olası senaryoları özetlemek gerekirse;
Olumlu senaryo - Yalnızca kurumlar vergisinde indirim:Açıklanacak pakette kurumlar vergisinde %15 indirim yapılır ise S&P 500 başta olmak üzere dünya borsaları yeni yükseklere yol alabilir. Emtia fiyatları primlenebilir, genişleyen maliye politikasının yaratacağı enflasyonist baskıyı FED’in faiz artırımları ile dengelemesi gerekeceğinden ABD faiz oranları ve global olarak dolarda sınırlı yükseliş görülebilir.
Korkutan senaryo - Kurumlar vergisinde indirim ve ithal ürünlere KDV benzeri vergi (border tax) getirilmesi:ABD yönetimi kurumlar vergisinde yaptığı indirimleri ithal ürünlere vergi getirerek finanse etmeye çalışabilir. Bu durumda Çin, Japonya, Almanya ve Meksika başta olmak üzere bir çok ülkeden ABD’de yapılan ihracatta büyük sorunlar yaşanır. 1979’da İngiltere’de uygulanan benzer vergi artırımı sonrasında olduğu gibi, dolar global olarak önemli ölçüde (%15-%25) değer kazanabilir, dünya dış ticaret hacminde belirgin azalma beklentisiyle dünya borsalarında sert satışlar görülebilir, emtia fiyatları düşebilir. Çin ve Almanya başta olmak üzere bir çok ülke konuyu Dünya Ticaret Örgütüne taşıyabilir ve uzun yıllar sürecek davalar ve yapısal problemler ortaya çıkabilir.
ABD vergi reformuna dair detaylara buradan ulaşabilirsiniz...
Euro/Dolar paritesi ilk çeyrek sonu yukarı yönlü tahminimizi 1,08’de bırakıyor ve uzun vadeli aşağı yön düşüncemizi koruyoruz… Olumlu tarafa bakıldığında paritede Fed açıklamaları, ve doların değersiz kalmasını isteyen Trump yönetimi yukarı yönün güçlenmesine neden oluyor. Ancak İngiltere’nin AB’den keskin çizgilerle ayrılabileceği endişesi (hard brexit), Fransa’da Nisan ayında yapılacak seçimlerde AB’den ayrılma yanlısı partilerin güçlenmesi ve İtalya’da erken seçim olasılığını artması doların global olarak güçsüzleştiği bir dönemde bile Euro’nun Dolar karşısında değer kazançlarının sınırlı kalmasına neden oluyor. Bu nedenle Euro/Dolar paritesinde nötr konuma geçiyoruz.
Bugün... Çin Ocak ayı dış ticaret rakamları yayımlandı. İhracatta %7,9 (beklenti %3), ithalatta %16,7 (beklenti %9,6) artış görüldü, dış ticaret fazlası 51,3 milyar dolar oldu. Beklentilerin üzerinde gelen dış ticaret rakamları ekonomik aktiviteye ilişkin olumlu sinyal vererek Asya piyasalarında açılışın pozitif olmasına neden oluyor.
Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets
YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur. "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."