success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar: Bu hafta Trump konuşması ve ABD verileri takip edilecek...

27.02.2017 05:01


ABD’li ünlü yatırımcı Warren Buffet müşterilerine gönderdiği mektupta bazı hisse senetlerinde aldıkları pozisyonları uzun süre koruyamayabileceklerine işaret etti. Bu durum uzun vadeli yatırım stratejisinin mimarı olan Buffett’ın günümüz koşullarına adapte olarak fon yönetiminde daha kısa periyotlarda alım-satım stratejlerine dönebileceğinin işareti olarak anılırken piyasa koşullarının da teknolojik değişimlere boyun eğdiğini gösteriyor. Buffett’ın fonunun mevcut durumda aldığı en büyük hisse senedi pozisyonları sırasıyla Wells Fargo (27.6 milr dolar) , Coca-Cola (16,6 mil. Dolar), IBM, American Express, Apple, Philips ve U.S Bancorp’da bulunuyor.

Gelelim piyasalara... Bu hafta uzun süredir değindiğimiz ve bizce 2017 yılı Fed politikaları ve dünya piyasalarındaki mevcut trendleri şekillendirebilecek en önemli konulardan bir olan Trump dönemi vergi politikasının ilk sinyallerini alabileceğiz. Çarşamba günü TSİ ile 05:00’da yapılması beklenen konuşmada vergi politikalarına değinilmesini ve konuşmanın piyasa etkisinin (detaylı bilgi aşağıda) güçlü olabileceğini bekliyoruz. Trump vergi reformuna dair detaylı bilgi için tıklayınız.

Salı... 16:30’da 4.çeyrek ABD GSYİH büyümesi revizesi açıklanıyor. Beklenti yıllık bazda büyümenin %1,9’dan %2,1’e revize edilmesi yönünde. Beklentilerin üzerinde bir veri dolar pozitif etki yapabilir. 23:00’da FOMC üyesi Harker (şahin, oy kullanıyor) konuşma yapıyor.  

Çarşamba... Sabah 05:00’da ABD Başkanı Trump’ın ABD kongresine yapacağı sunum takip edilecek. Sunumda finansal piyasalar ile ilgili yeni düzenlemeler ve vergi reformu paketine dair açıklama yapılması bekleniyor.  Reformda kurumlar vergisinde indirim (%15) ve ithalat vergisinde artırım (%20 veya daha az) bekleniyor. Pakete ilişkin senaryolarımız aşağıda yer alyor. Detaylı rapor için tıklayınız.

1-Vergi reformuna dair bir açıklama yapılmaması: Son bir kaç aylık sürede kurumlar vergisinde yapılabilecek bir indirimi fiyatlayarak yükselen ABD hisse senetleri başta olmak üzere global hisse senetlerinde satış görülebilir.

2-Yalnızca kurumlar vergisinde indirim (%15-%20): ABD hisse senetlerinde güçlü yukarı yönlü bir hareket, global ölçekte de hisse senetleri pozitif etki görülebilir. Risk iştahının pozitif etkilenmesiyle dolar ilk etapta değer kaybedebilir. Ancak piyasa etkisini tam olarak kestirmek güç.

3-Kurumlar vergisinde indirim + beklenenin altında bir ithalat vergisi (border tax < %20): Global olarak hisse senetlerinde hafif satışlar görülebilir. Dolar global ölçekte hafif değer kazanabilir. Ancak piyasa etkisini tam olarak kestirmek güç.

4- Kurumlar vergisinde indirim +  ithalat vergisi (border tax = %20). Global olarak hisse senetlerinde sert satışlar görülebilir. Dolar belirgin şekilde değer kazanabilir. Ancak sert satışlar kısa sürebilir ve paketin  Kongre tarafından onaylanmaması olasılığı fiyatlanmaya başlanabilir.

Çarşamba günü yayımlanacak diğer önemli veriler arasında sabah 04:00’da yayımlanacak Çin PMI’ı ve 12:30’da yayımlanacak İngiltere Şubat ayı PMI’ı yer alıyor. PMI verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda Sterlin pozitif bir etki görebiliriz. 

Trump konuşması haricinde günün en önemli gelişmesi 16:30’da yayınlanacak ve Fed’in favori enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE (enflasyon) olacak. Beklenti çekirdek PCE’nin aylık %0,2, yıllık %1,8 çıkması yönünde. Mart ayında kadar Fed’in %2 olan enflasyon hedefine ulaşılacağını düşünüyoruz. 18:00’de ABD ISM imalat PMI verisi takip edilecek. 

Perşembe... 13:00’de Euro bölgesi Şubat ayı öncü enflasyon rakamları açıklanıyor.

Cuma... 21:00’de Fed Başkanı Yellen “Executives Club of Chicago”da konuşma yapıyor.  Doğrudan Mart ayında bir faiz artırımı yapılmasına yönelik sinyal vermeyecek ama diğer yandan da Mart ayını canlı tutacak bir konuşma olabilir. Ayrıca Çarşamba günü Trump vergi paketinin açıklanması durumunda Yellen konuşmasının önemi artabilir.  

Türkiye tarafında ise sabah 10:00’da yayımlanacak Şubat ayı TÜFE (konsensus beklenti aylık :%0,3, yıllık %9,6 artış olması yönünde)

 

 

Okan Ertem, FRM
Research
Manager - Global Markets

 

 

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.