Bu hafta: Yellen, ABD bilançoları ve Çin verileri
10.07.2017 09:34
Günaydın,
ABD, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının 2008 yılından bu yana piyasaya verdikleri likiditeyi çekebilecekleri endişesiyle son iki haftadır global tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş ve doların güçlenme eğilimi devam ederken, ABD ekonomisinde enflasyonun zayıf seyri faizlerdeki bu yükselişi destekler nitelikte görünmüyor. Bu çelişkili görünüm yatırımcıların Fed’in Eylül ayı faiz artırımına yalnızca %28 olasılık atfetmelerine neden olurken, Fed üyelerinin de parasal genişleme döneminin bitiş düdüğünün zamanlaması için Eylül veya Aralık arasında kararsız kalmalarına neden oluyor. Bizce, enflasyon yaratabilecek tam randımanlı global toparlanmanın henüz gerçekleşmediği mevcut ortamda, sanılandan çok daha gecikmeli ve yavaş olacak bu süreç nedeniyle dolardaki değerlenme geçici, gelişmekte olan ülke borsalarındaki güçlü seyir ise kalıcı olmaya devam edebilir.
Piyasa görüşümüz... Gelişen ülke borsalarında zaman zaman satış baskısı ve kısa vadeli zarar kes seviyelerinin altına gelinme durumu söz konusu olsa bile yukarı yönde hareketin devamlılığını sağlayan koşullar halen mevcut denilebilir. Bu doğrultuda BIST100’de kısa vadeli 98600, orta vadeli 94000 seviyeleri zarar-kes olmak üzere yukarı düşüncemiz devam ediyor. Reel olarak (enflasyondan arındırılmış) ucuz olan ve yüksek carry (faiz farkı) veren TL’nin cazip konumu nedeniyle Dolar/TL’de yaşanan son hareket 3,64-3,70 aralığında konsolide olup yeniden ibrenin aşağı dönmesine neden olabilir. Euro/Dolar paritesinde yukarı istek görünümü devam etse de yatırımcıların büyük bölümünün yukarı yönde düşünmesi (vadeli piyasalardaki long pozisyonlar) bizim tarafımızda paritede nötr konumda kalınması gerekliliğine işaret ederken, Sterlin/Dolar tarafında BOE’nin artan faiz artırım isteği nedeniyle yukarı yön düşüncemiz devam ediyor. Ons altın ve ABD faizlerinde ise nötr konumumuzu koruyoruz. BIST100 ve gelişmekte olan ülkeler karşılaştırmalı analizi için tıklayınız.
Bu hafta... Uluslararası piyasalarda Fed Başkanı Yellen’ın ABD Senatosuna yapacağı sunum (Çarşamba 17:00), yine Yellen’ın ABD Temsilciler Meclisine yapacağı sunum (Perşembe 17:00), Çin Haziran ayı dış ticaret rakamları (Perşembe 06:00), ABD enflasyon (CPI) ve perakende satışlar verisi (Cuma 15:30), ABD bankalarının ikinci çeyrek bilançoları (Cuma- JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo) takip edilecek.
Türkiye tarafında ise bugün Mayıs ayı sanayi üretimi verisi (10:00) ve Cuma günü Mayıs ayı cari işlemler açığı (10:00) takip edilecek.
Bugün… Dünya Petrol Kongresi İstanbul’da başlıyor. OPEC üye ülkelerinin enerji bakanları Kongre sırasında verecekleri demeçler ile petrol fiyatları üzerinde hareketlilik yaratabilirler. Kongre 13 Temmuz’a kadar devam ediyor. 10:00’da Türkiye Mayıs ayı sanayi üretimi verisi açıklanıyor.
Açılışta... Çin Haziran ayı TÜFE ve ÜFE verileri açıklandı. TÜFE beklentilerin (%1,5) hafif altında %1,5, ÜFE ise beklentiler (%5,5) seviyesinde açıklandı. Son dönemde ÜFE ve TÜFE’deki düşüş trendinin sonlanması ve çekirdek enflasyondaki %2,2’lik artış Çin ekonomisinde ivme kaybının durmuş olabileceğini göstererek piyasalara moral verdi. Asya piyasaları ve ABD hisse senedi vadelileri olumlu veri eşliğinde alıcılı seyrederken, Dolar gelişen ülke kurları karşısında sakin seyrediyor. ABD 10 yıllıklar %2,39, Dolar/TL 3,61, Euro/Dolar 1,14, Brent petrol 47 dolar civarında işlem görüyor.
Okan Ertem, FRM
Research
Vice President
Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll
Youtube TradeAll kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.
BIST100 ve gelişmekte olan ülkeler karşılaştırmalı analizi için tıklayınız.
En beğendiğimiz hisse senetleri ve strateji için tıklayınız.
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.