success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 1 Eylül 2020

01.09.2020 09:25


Günaydın,

Bu gün ABD’de Ağustos ayı PMI son okuması ve yine Ağustos ayı ISM verileri açıklanacak. ISM verilerinin geçen aykine göre biraz daha iyi gelmesi bekleniyor. Beklentiye paralel bir veri hisse endekslerine pozitif etki edebilir. Ayrıca FED başkanlarından Lael Brainard’ın para politikası üzerine bir konuşması olacak. Avrupa’dan da PMI’lar geliyor.

Dünkü zayıf Amerikan seansının ardından bu sabah Asya seansında karışık bir seyir var, endeksler hafif artı ve eksilerle işlem görüyor. Amerikan vadelileri ise hafif artıda işlem görüyor. Asya seansında bu sabah Avustralya Merkez Bankası’nın faiz kararı geldi, piyasa beklentisine paralel olarak faiz de bir değişiklik olmadı ve %0.25 seviyesinde sabit kaldı. Yine de DXY’nin 27 ay sonra ilk defa 92 seviyesinin altına inmesiyle birlikte paritelerin hepsinde dolar satışı oldu ve pariteler yükseldi. Tahvil getirilerinin çok fazla gerilememesine rağmen DXY’deki hareket nedeniyle kıymetli madenlerde de yükseliş oluyor. Powell’ın JH’daki konuşmasından sonra bu hareketler normal karşılanmalı. Hatta DXY’nin önemli kritik bir desteği kırmasının ardından dolar zayıflığının devamı beklenmeli.

Altın ve gümüş Ağustos’un ilk yarısından bu yana oluşan üçgeni yukarı doğru kırmış durumdalar. Her ikisinin de en azından üçgenlerin üst sınırı olan sırası ile $2800 ve $29.85 bölgesine kadar yükselme ihtimali artık çok arttı. Opsiyon piyasasının eğilimi hakkında fikir veren volatilite eğrisi ise her iki metal için de henüz yukarı tarafı fiyatta görülen hareket kadar desteklemiyor.

Diğer yandan dün ABD seansı kapanışında Nasdaq artı, diğer iki ana endeks ekside kapattı, ancak seansın son 10 dakikasında ilginç bir hareket oldu ve endeksler son 10 dakikada gelen satışlarla eksiye geçtiler. Bu hareketten çok daha önce VIX endeksi %15 yükselmişti. Genel olarak bu tür durumlar piyasada satış öncesinde oluyor. Zaten son 3 gündür hisse endekslerinde piyasa artı kapatsa bile VIX’te yukarı hareketlenmeler dikkat çekiyordu. Tabi VIX’teki bu yükseliş takip ettiğimiz ve zaman zaman dönüşleri önceden haber veren VIX bazlı grafiklerimizde daha belirgin satış işaretleri oluşmasına neden oldu. Aşağıda görüleceği üzere VIX volatilitesinin VIX’e oranı artık net bir şekilde aşağı dönmüş durumda ve SPX’te 20 Ağustos’tan bu yana yaşanan alışı desteklemiyor. Ayrıca 15 Haziran’dan bu yana Bollinger Bantları içinde kalan ve bant genişliği çok daralan VIX dün itibarı ile bandın üst sınırı üzerinde kapanış yaptı, yani son zamanlara göre fazlaca büyük bir yükseliş kaydetti.

Tahıllar dün beklentimize paralel olarak ufak bir kar realizasyonuna konu oluyor. Bir miktar long olmak için fırsat olabilir. Soyada 940c – 935c bölgesinin, mısırda 345c’e kadar olan bölgenin değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

ABD hisse senetleri tarafında Apple ve Tesla’nın sırası ile 1:4 ve 1:5 bölünmelerinin ardından her iki hisse de günü yükselerek kapadılar. Tesla %12.57 yükselirken Apple %3.39 artıda kapattı. Satış baskısı altında kalanlarda ise enerji sektörü çıkıyor. S&P 500 enerji sektörü alt endeksinde dün yeşil kapatan şirket yok diyebiliriz.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.