success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 3 Eylül 2020

03.09.2020 09:39


Günaydın,

S&P 500 %1.54'lük kazanımla son 2 ayda günlük bazda yaptığı en büyük yükselişi kaydetti. Dow Sanayi endeksi de benzer şekilde son zamanların en büyük günlük yükselişini kaydederken Tesla'nın %6'ya yakın, Apple'ın da %2'den fazla değer kaybettiği Nasdaq Teknoloji endeksi %1'in altında kazanımlar elde etti. Endekslerle birlikte VIX %1.72, VXN ise %6.14 yükseldi. Son aylardaki süper rallisiyle birlikte aylık hareketli ortalamaların da çok üstüne uzanan Nasdaq endeksi muhtemelen bir kar realizasyonu ile karşı karşıya kalacak. Aşağıdaki grafikte görüleceği üzere VXN'in 3 temel hareketli ortalamanın üzerine her gidişinde 2019 başından bu yana her seferinde piyasa aşağı düzeltme yaptı. Son 20 ayda 6 kere gerçekleşen bu durumun hepsinde Nasdaq 100 endeksi kabaca %4 ile % 12 arasında düzeltmeler yapmıştı ve şimdi de VXN aynı hareketi yapıyor. Endeks bazında hala satışlar gelmiş değil ama her gün ana sürücülerden bir kaçı eksi yazdırıyor. Bu nedenle bir kar realizasyonu için hazırlıklı olmak lazım. Ayrıca Amerikan piyasasında en fazla hacimle işlem gören S&P 500 endeksini takip eden SPY ETF'inden de fiyatın yükselmesine rağmen son 6 aydır sürekli para çıkışı olması bizim görüşümüzü destekler. Ancak zamanlama ve satışı tetikleyecek belirgin bir katalizör şimdilik görünmüyor ama bu tarım dışı istihdam da olabilir, senatodan onay bekleyen destek paketinin ertelenmesi de olabilir, veya başka bir konu da olabilir. O yüzden zamanlama hakkında bir şey söylemek güç. 

Endekslerdeki yükselişin ardından S&P 500 endeksinde kimlerin yükselişe en büyük katkıyı yaptığına baktığımızda ilk 3 sektörün alt yapı ve sosyal hizmetler, hammadde ve paketleme ve gayri menkul sektörlerinden oluştuğunu görüyoruz. Anlaşılacağı üzere üçü de defansif sektörler. Bu piyasa davranışı bile endekslerde geri çekilmenin habercilerinden birisi olabilir. Hisse haberleri tarafında ise Ford, Exxon Mobil ve United Airlines da Covid nedeniyle büyük işten çıkarmalar söz konusu. İlk etapta hisse performansını negatif etkilese de sonra verimliliği artıracağı ve fiyata destek vermesi beklenir. Yarı iletkenler arasında bulunan mikro chip üreticilerinden Intel, AMD, Nvidia, Micron gibi şirketlerden neredeyse her gün yeni bir süper teknolojik chip ürettiklerine dair haberler var. Bu gelişmeler hisse performansını olumlu etkiliyor.

Dün açıklana DOE petrol stokları verisine göre ham petrol ve diğer ürünlere ait stoklar beklentiden daha fazla azalmışlar. Kasırga nedeniyle rafineri kapasitesinin kapatmalar sonucu düşmesine rağmen körfezden petrol ithalatı yapılamaması stokların azalmasında etkili olmuş gibi gözüküyor. Aklımızda bulunmasında fayda var; bu sonuca göre ham petrol ihracatı 1992’den bu yana en düşük seviyesine gerilemiş. Fiyatı destekler nitelikteki veriyle birlikte petrol vadelileri veriyle birlikte yükselseler de güçlenen USD'nin de etkisiyle, ama aslında kasırga öncesinde de bahsettiğimiz üzere kasırga nedeniyle yukarı denemelerin verdiği satış fırsatını piyasanın değerlendirmek istemesi nedeniyle petrol son 1 aydır gördüğü en derin günlük satışı gördü. Bir süredir enerji hisselerindeki zayıflık zaten bu şekilde bir satışa da işaret ediyordu. Dünkü satış ekim kontratında rekor hacimle geldiği için önümüzdeki günlerde devamı beklenir.  

Avrupa Merkez Bankası ekonomisti Philip Lane’den sonra eski başkan Tritchet’nin de verdiği demeçte güçlü Euro’nun istenmediğini söylemesi, gerekli hallerde AMB’nın bu konuya müdahale edeceği algısını güçlendirdi ve parite üzerindeki baskı dün kendisini daha da fazla gösterdi. Parite henüz 1.16 bölgesinde tahmin ettiğimiz hedefinden oldukça uzak ama bu şartlar altında 50 günlük hareketli ortalamanın da bulunduğu bu seviyeye kadar gerileyeceğini düşünüyoruz. 1.18 seviyesi oldukça kritik; teknik olarak bu seviye Ağustos başından bu yana çalışan yükselen işlem kanalının alt bandı ve kırılması halinde 1.1670/50 arasındaki kanalın başlangıcı olan kırılım bölgesine kadar hızlı satış ve 1.1650/1600 arasında konsolide olması beklenir.

Paritedeki senaryonun gerçekleşmesi halinde, güçlenen USD nedeniyle eş zamanlı olarak altın ve gümüşte de satışın hızlanması beklenir. Spot altın için kritik seviye yine $1900 civarında oluşuyor. Bu bölgede güçlü bir bariyer gibi duran alıcıların geçit vermesi halinde altında satışlar hızlıca derinleşebilir çünkü muhtemelen $1900’ün hemen altında bekleyen bir çok stop emri vardır ve çalıştıklarında piyasaya bir sürü satış emri gönderilecektir. Gümüş için ise şu anda bulunduğu $27.30 seviyesinin kırılması halinde $26.11 ve $$25.70/80 seviyeleri çeşitli destek seviyeleri olarak göze çarpıyor. Bu arada madencilik ETF’leri spottaki satışa karşın dünü yeşil kapattı.

Tarımsal emtia kompleksinden mısır ve soya ile ilgili olarak Çin’in tarım alanlarını etkisi altına alan 3’lü kasırga nedeniyle domestik üretimin düşeceği konuşuluyor. Bunun doğal sonucu olarak da ABD’den ve diğer kaynak ülkelerden yapılacak ithalatın arttığını göreceğiz. Öncesinde ise zaten başlamış olan rallinin devam etmesi beklenir. Soya kontratı bizim beklediğimiz kadar olmasa bile son zamanların zirvesinden %2.5 düşerek bir alım fırsatı verdi. Mısır ise daha önce de bahsettiğimiz üzere 200 günlük hareketli ortalamanın hemen altında son bir haftadır işlem görüyor. Geri çekilmede ilk önerdiğimizde fırsatı yakalayamayanlar için bu emtiada da long pozisyonlar denenebileceğine inanıyoruz.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.