success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 19 Kasım 2020

19.11.2020 09:58


Dün ham petrol stoklarının beklentiden az artmış olması ve dizel stoklarının beklentinin 2 katından fazla düşmüş olması petrol fiyatını yukarı sürmüş olsa da artan Covid vakaları nedeniyle oluşan talep daralması nedeniyle yükseliş oldukça sınırlı kaldı. Bu sabah ise BAE’nin OPEC’ten ayrılabileceğine dair haberler petrol üzerinde baskı oluşturuyor. Diğer yandan Brent’teki contangonun daralmaya başlaması piyasanın yükseliş beklentisi içinde olduğunu düşündürüyor.

 

Dün Powell’ın ekonominin düze çıkması için doğru yolda olduklarını ama daha oldukça uzun zaman gerektiğini söylemesi Covid’in etkilerinin aşılara rağmen hala gündemde olduğunu hatırlattı. ABD seansının son saatinde hisse piyasasına gelen satışla endeksler günü ekside kapadılar ve bu sabah itibarı ile kırmızıda işlem görmeye devam ediyorlar. Asya endeksleri ise Çin ve Güney Kore hariç ekside işlem görüyorlar. Görünüşe göre eskiyen aşı haberi eşliğinde S&P 500 vadelisinde eskinin direnci, şimdinin desteği olan diyagonali 3490/80 aralığında test etmek isteyecek. Nasdaq vadelisinde ise aynı dönemde çizilebilen diyagonal hala direnç durumunda ve endeksin 11525 bölgesindeki hareketli ortalamaya kadar kaymasına neden olabilir. Dow vadelisi için ise 28650’nin yakın zamanda test edilebilecek destek olduğunu düşünüyorum.

 

S&P500 enerji endeksi önerimizin ardından yaklaşık %26 yükselerek 200 günlük hareketli ortalamaya kadar yükseldi. Eğer portföylerde daha önce de paylaştığım hisse senetleri varsa bunlarda biraz hafiflemek yerinde olabilir. Ufak bir gir/çık için imkan olabileceğini sanıyorum. Son dönemin gözde hisseleri olan havacılık ve cruise hisselerinde ise ilk aşı haberinde bir kısmını realize etmeyi önermiştim. Henüz realize edilen pozisyonları yerine koymak için imkan vermedi ama daha yüksekleri de görmedi. Bu nedenle şimdilik eldekilerle beklemeye devam edilmeli. Hafta başında bahsedecektim ama imkan olmadı; ABD’de artmaya devam eden elektrikli araç kullanımına paralel olarak talebi artan şarj istasyonlarını yapan bir firma olan Blink Charging Company önümüzdeki dönemin parlayan yıldızlarından birisi olma yolunda ilerliyor. Şimdilik $477mio ile oldukça düşük bir piyasa büyüklüğüne ve hacme sahip. Ancak gelecek zamanlarda Tesla benzeri bir büyüme görebileceğimizi sanıyorum. Bu nedenlerle portföylerde bulunmasında fayda olacaktır.

 

Altın ve gümüş yeniden baskı altında kalıyor. Özellikle altın $1850 seviyesindeki güçlü desteğin tehlikeli bir şekilde yakınında işlem görüyor. Bu seviyenin kırılması halinde stop emirlerinin de çalışmasıyla sert bir satış dalgası gelebilir. Gümüş için ise ilk kritik seviye $23.20 bölgesinde. ETF para akışları özellikle altında oldukça negatif bir görünüm sunuyor, nitekim altın ETF’leri toplamında 2 haftadır para çıkışı oluyor. Bu durumda 2019 Kasım’ından bu yana ilk defa gördüğümüz bir durum. Benzer şekilde hedge fonlar vadeli kontratlarda yine son zamanların en düşük sayıdaki net long seviyesine gelmiş. Shortlarda artış olmamasına rağmen longların kapatılmaya devam ettiğini görüyoruz. Gümüşte ise çok önemli bir değişim yok.

 

Dolar endeksi son derece kritik olan 92.20 seviyesinden destek bulmuş gözüküyor. Geçen hafta bu desteğe geldikten sonra mini bir ralli yaparak 93.10 bölgesine gitmişti. Şimdi bir kez daha bu olasılık gündeme gelebilir. Buna paralel olarak EURUSD paritesinde en azından 1.1750 bölgesine kadar gerileme görülebilir.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.