success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 23 Kasım 2020

23.11.2020 09:45


Günaydın,

 

Bu hafta ekonomi takviminde ABD’de Conference Board tüketici güven endeksi, kişisel gelir ve harcamalar, fabrikaların verimliliğini gösteren dayanıklı tüketim malları siparişleri verileri açıklanacak. Ayrıca James Bullard, John Williams ve Richard Clarida’nın çeşitli toplantılarda konuşmaları olacak. Bilançolar tarafında ise bizim de takip ettiğimiz tarımla teknolojiyi bir araya getiren Deere & Co şirketi bilanço açıklıyor. Bu hafta Perşembe Şükran Günü nedeniyle tatil olacak. Cuma ise “Black Friday”, online alış veriş çılgınlığının pandemi döneminde ne seviyeye geldiğini izleyeceğiz.

 

Geçen hafta FED’e tahsis edilen ama kullanılmayan fonların ABD hazinesine devri konusunda Powell ve Mnuchin arasındaki fikir ayrılığı FED’in söz konusu fonları geri vereceği haberleri ile yatışmış görünüyor.

 

Covid-19 aşısının sene sonundan önce kullanılmaya başlanacağı haberleri piyasada olumlu fiyatlanıyor. Bu sabah Asya seansında Japonya hariç bütün endeksler artıda işlem görürken ABD vadelileri de alıcılı seyrediyor. Aynı nedenden dolayı petrol de artıda. Abu Dhabi yönetiminin yeni buldukları 2 milyar varillik rezervi hızlıca kapitalize etmek için toplam üretim kapasitesini günde 4 mio varilden 5 mio varile çıkartmak için plan yapması ve bu nedenle $122 milyar yatırım harcaması yapacak olması aslında petrol fiyatını baskılayıcı bir unsur. Ancak bu sabah aşı haberinin tekrar kutlandığı bir başka gün. Önümüzdeki günlerde bu konu tekrar gündeme gelebilir ve petrolde baskı görebiliriz. Bu arada not olarak belirtelim, OPEC’in Abu Dhabi’ye sene sonuna kadar verdiği petrol kotası sadece 2.6 milyon varil.

 

Dün Birleşik Krallık Maliye Bakanı Rishi Sunak yaptığı açıklamada Avrupa ile yürütülen Brexit sürecinde yapıcı bir yere ulaşacaklarına inandığını söyledi. Bu sabah GBP döviz çiftlerinde güçlü bir açılış yaptı. Gerçekten de eğer bir anlaşma ortamı oluşursa Sterlin’de hızlı bir güçlenme görülecektir. Bu şekilde bir gelişme paritenin 1.35 bölgesine kadar yükselmesine neden olabilir ama 2018 ortasından bu yana 1.3350 – 1.3500 arası bölgenin 4 kere test edildiğini ve her seferinde sonrasında satışların hızlandığını göz ardı etmemek lazım. Diğer yandan bir round daha sonuç elde edilememesi halinde satışlar bu sefer GBPUSD paritesini çabucak 1.30 bölgesine kadar getirebilir. COT raporunda ise GBP’de hedge fonların pozisyonlanması Ekim’in son haftasından beri shortların artması ve longların azalması nedeniyle aşağı yönlü bir fiyat hareketini destekler durumda. Bu noktada net pozisyon değişimi ile GBPUSD paritesinin haftalık hareketlerinin yüksek uyum içindeyken son 1.5 aydır uyumun bozulduğunu not etmiş olalım.

 

Altın fiyatı hala $1850 bölgesindeki teknik destekten güç bularak yükselebilmiş değil. Zaten altın ETF’leri toplamındaki para giriş/çıkışına baktığımızda satışla tamamlanan 2.hafta kapanmış oldu. Uzunca bir süredir altını yukarı taşıyan faktör ETF alımlarıydı ama artık buradan gelen destek tükenmiş görünüyor. Vadeli kontratlar tarafında ise Eylül başından bu yana net pozisyondan önemli bir değişiklik olmuyor. Genelde böyle olduğunda bir süre sonra pozisyonlanmanın alım tarafında doğru kayması beklenir. Bu nedenle altında hala yön belli olmamakla birlikte birlikte $1850’ın altını yaparsa, sonrasında iyi bir alım imkanı verebileceğini düşünüyoruz.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.