success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 4 Ocak 2021

04.01.2021 09:32


Günaydınlar,

Ekonomik veri takviminde seneye Çin imalat PMI verisiyle başladık. Aralık ayı verisi 54.7 beklenti, 54.9’luk önceki veriye karşılık 53.0 geldi ve Nisan 2020’deki düşüşten bu yana ilk defa geriledi. Bir süredir Amerikan verilerinde gördüğümüz, Mart’tan sonra başlayan abartı yükselişin normalleşmesi durumu Çin verilerinde de olmaya başlıyor. Bu durumun bir normalleşme mi yoksa parasal desteklerin yeterli olmamasından dolayı yeniden bir yavaşlığın mı işareti olup olmayacağını önümüzdeki aylarda göreceğiz.

Bu hafta takip edeceğimiz konulardan birisi Georgia’da tekrarlanacak olan senato seçimleri. Seçime konu olan 2 koltuğu Demokratlar’ın alması halinde 50-50 olacaklar ve başkan yardımcısı Kamalla Harris’in Demokrat olmasından  dolayı senato Demokratlar’ın eline geçmiş olacak. Böyle bir durum Amerikan siyasetinin kontrolünün Demokratlar’a geçtiğini gösterecektir ve piyasada olumlu fiyatlanacaktır. Çarşamba günü ise FED toplantısı tutanakları açıklanacak.

Senenin ilk işlem gününde Asya hisse endeksleri Japonya hariç genelinde alıcılı çalışıyorlar. Vadeli piyasalarda ise 3 ana ABD endeksi %0.30 kadar ekside. Her endeksin de tüm zamanların en yükseğinde kapanış yapmasının ardından bu sabahki minimal geri çekilme normal karşılanmalı. Aşağıda görüleceği üzere geçen senenin en parlak sektörü %42.21 ile bilişim oldu. Ardından keyfi tüketim ve iletişim geliyor. Görüleceği üzere katma değeri en yüksek, yazılım ağırlıklı hisseler en fazla kazandıranlar olmuş. Büyük bir ihtimalle bu senede de yatırım harcaması gerektirmeyen veya düşük yatırım harcaması gerektiren ve yüksek katma değer yaratan yazılım şirketleri daha iyi performans gösterecektir. Teknolojilerin ardından hammadde ve paketleme sektörü ve ilginç bir şekilde aşı gelişmeleri nedeniyle çok prim yapması beklenen sağlık sektörü ancak 5.sırada geliyor. Enerji hisseleri ise Covid-19 öncesindeki değerlerinin %50’den fazlasını kaybettikten sonra sıkı bir toparlanma ile seneyi %37 ekside kapattılar. Muhtemelen önümüzdeki haftalarda petrol fiyatına bağlı olarak bu hisselerde daha yüksek fiyatları göreceğiz.

 

Bugün, geçtiğimiz OPEC toplantısında alınan karar gereği aylık yapılacak olan toplantıların ilki yapılacak. Hatırlanacağı üzere geçen ay yapılan toplantıda Rusya üretimi artırmak istemiş ancak diğer ülkeler bunun kademeli yapılması konusunda diretmişler ve sonuçta bu konu sonraki toplantılara kalmıştı. Bugünkü toplantı için şimdilik belirgin bir görüş yok. Ancak ekonomilerin kapanmasının domine ettiği koşullarda üretimin artırılması kararı çıkması OPEC ve OPEC+ için oldukça ciddi bir kumar olabilir. Bu nedenle bugünkü toplantıdan böyle bir karar çıkma ihtimalini düşük görüyoruz. Sabah seansında petrole gelen alımlar fiyatı Şubat kontratının gördüğü en yüksek seviye olan $49.43 seviyesine yaklaştırdı. Bu seviyenin üzerindeki günlük kapanış yeni yüksek anlamına gelir ve hareketin devamına neden olabilir. Böyle bir durumda geçen sene de söylediğimiz üzere petrol hisselerine de alım gelir. Hatırlanırsa S&P 500 enerji endeksi son çeyrekte gördüğü en yüksek seviyeden yaklaşık %10 geri çekilme yapmış ve alım için teknik görünümünü de düzeltmişti. Henüz acil alım için uygun seviyede değiller çünkü önemli hareketli ortalamaları biraz daha aşağıda, ancak petrolün durumuna göre yakından takip etmek gerekiyor.

Kıymetli metallerde bu sabah güçlü bir alım var. Altın son 2 haftadır işlem gördüğü 1860-1900 bandını belirgin bir şekilde yukarı kırmış durumda. Yılın son haftasında birkaç kez böyle bir yükseliş için şartların hazırlandığını ve yeni yılın ilk haftalarında bir yükseliş görebileceğimizi, yavaş yavaş alıma geçilebileceğini söylemiştik. Altın bütün önemli hareketli ortalamaların üzerine atmış durumda. Muhtemelen ilk etapta $1965 - $1995 arasındaki direnç yığılmasına kadar gidecektir. Daha sonrasını ise koşullara göre değerlendireceğiz. Gümüş de tıpkı altın gibi yukarı açılış yaparak son zamanlarda kıramadığı $26.70 direncini temizlemiş oldu. Hesaplanan ölçü boyu ilk önemli baskı bölgesinin $27.75 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Muhtemelen $27.75 - $28.50 arasındaki bölgede kar satışları gelecektir. Yeşil enerji ile gündeme gelen hidrojen yakıt konusunda ara madde olarak kullanıldığı için talebi artan platin ise $1100’ı test ederek Eylül 2016’dan bu yana en yüksek seviyesine geldi. Grafiklere göre $1195 bölgesine kadar önünde önemli bir engel görülmüyor. Gerçek baskı aralığı ise $1195 - $1250 bölgesi olacaktır. Bugün ABD seansın açışında altın hisselerinin ve ETF’lerinin de spot fiyatı takip etmesi beklenir.

Pariteler tarafında ise DXY zayıflığı hala kendisini gösteriyor ama DXY’nin bulunduğu bölge itibarıyla bir süre EURUSD başta olmak üzere paritelerde yukarı yön esas kalmak üzere kararsızlık görebiliriz. 2021’de kredi kaynaklı bir USD likidite sıkışıklığı olana kadar DXY’de zayıflığın ana tema olacağını bekliyoruz.

Tahıl kompleksi güçlü rallisine devam ediyor. Soya, mısır ve soya yan ürünleri aşırı alım bölgelerine gelmiş durumda. Opsiyon konusuna hakim olanlar için ellerindeki longları opsiyon satarak cover yapmaları için iyi fırsatlar olabilir. Pozisyonu olmayanlar ise olası geri çekilmeleri değerlendirmeye çalışabilirler.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.