Sabah Notları - 2 Mart 2021
02.03.2021 09:43
Günaydın,
Dikkatler dün açıklanan ABD PMI verisine yoğunlaşmışken Euro Bölgesi imalat PMI da oldukça güçlü geldi. 57.9 ile 2018 seviyesinin de üzerine atan imalat PMI’ının detayında üretici fiyatlarındaki artış ve bu artışın tüketici fiyatlarına yansıyacağı var. Bu nedenle de şimdilik ABD’de enflasyondan bahsederken önümüzdeki aylarda aşılama sürecinin yavaş gitmesinden dolayı ekonomik aktivitenin artışında geride kalan Avrupa’da da enflasyonun artışından söz edeceğiz. Bu verinin diğer detaylarına göre teslimat süreleri tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle tarihteki en yüksek seviyelerine yükselmiş durumda. Bu aksamaların önüne geçmek için olsa gerek üreticilerin stoklarında da erimeler son zamanların en yüksek seviyesine gelmiş durumda. Yani Covid engeli kısa sürede aşılıp üretim normale dönmezse Avrupa’da beklenenden hızlı bir enflasyon artışı görme ihtimalimiz var. Dün AMB’dan Villeroy’un yaptığı açıklamada AMB’nın tahvil faizlerindeki yersiz yükselişlere müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Bu söylem aslında onların da enflasyon artış ihtimalini fark ettiklerini ve tahvil piyasasını kontrol altında tutmak istediklerini gösteriyor.
Daha sonrasında açıklanan ABD imalat ISM verisi ise önceki ayki 58.7’lik okumanın üzerine Şubat ayında 60.8 oldu. Bu veri son 24 ayın fabrika aktivitesindeki en güçlü çıkışını teyit etmiş oldu. Siparişler 64.8’e, üretim 63.2’ye yeni siparişler 57.2’ye yükselmiş. Buna karşılık fiyatlar önceki ayın 82.1’deki okumasının üzerine Şubat ayında 86’ya gelmiş. Tıpkı Avrupa’daki gibi ABD’de de enflasyon baskısı burada da görülüyor. Aşağıdaki 4’lü grafikte de fiyatlardaki güçlü yükseliş zaten dikkat çekiyor.
Richmond FED Bşk. Barkin dün sorulan soruları cevaplarken Covid nedeniyle baskı altında kalan enflasyonun yaza doğru artabileceğini ama bunun ılımlı bir artış olacağını söyledi. Yani enflasyonda kontrolsüz bir artış beklemiyorlar ve hala %2 hedefinin altında olduğunu söylüyorlar. Barkin’e göre ekonomide aşağı yönlü riskler azalmış durumda ve belirsizlik de ortadan kalkıyor. Tahvil getirisinde geçen haftaki hareketle ilgili olarak Barkin’in ilginç bir açıklaması oldu ve dedi ki FED kısa vadeli bono piyasasını (bir anlamda USD likiditesini) kontrol ediyor ama uzun vadeli tahviller piyasa koşullarına uygun fiyatlama yapıyor. SF FED Bşk. Mary Daly ise enflasyonun her alanda gördükten sonra aksiyon alabileceklerine işaret etti. Bu konuşmalardan anladığımız kadarıyla şimdilik tahvil piyasasına müdahale edeceklermiş gibi görünmüyor. Oysa Operation Twist adı verilen ve portföye daha çok uzun vadeli tahvilleri almak anlamına gelen manevra hem uzun vadeli kıymetlerin satışını durduracak, hem de buna karşılık getirileri sıfıra gelen kısa vadeli bono piyasasındaki güçlü alımları da hafifleterek getiri eğrisinin normalleşmesini sağlayacak bir hareket olurdu. Muhtemelen fiyatlamaların piyasayı daha fazla zorlaması halinde (eğer zorlarsa) bu hamleyi yapacaklar.
Piyasaya dönersek, 3 ana ABD hisse endeksinin de güçlü dönüş yaptığını görüyoruz. Oysa tahvil piyasasında gözle görülür bir geri çekilme olmadı. Ancak piyasa şunu fark etmiş olmalı; FED tahvil piyasasına müdahale etmek için isteksiz ve piyasanın doğal dengeleri çalışacak, fiyatlar stabilize olacak. Bu durum aşırı değerli olan hisselerin bu durumunu değiştirmez ve her adımda satışın nefesi piyasada hissedilecektir. Eğer risk gerçekleşirse satışlar hızlı ve derin olacaktır. Yukarı yönlü hareket ise bir süreliğine daha çok yerinde sayarak olacaktır diye düşünüyoruz. Bu anlamda risk alabilenler hisse portföylerine bir kez daha yarı iletkenler (Intel, Nvidia, AMD, Qualcomm, Analog Devices), elektrikli araçlar (Tesla, Li Auto, Xpeng), FANG+ (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) gibi hisseleri alabilirler. Ancak buradaki niyetin şimdilik ufak salınımları yakalamak amacıyla pozisyon takip edilmesi olduğunu ve piyasanın Covid sonrasındaki performansını beklemediğimizi tekrar hatırlatmış olalım. Nitekim bu sabah Çin’in bankacılık sektörü denetçilerinden gelen piyasada fiyat balonları olmasından endişe duyduklarına dair açıklama hisselerin hızlıca aşağı gelebileceğini gösteriyor. Zaten bu açıklamadan sonra Asya piyasasında dün güçlü ABD kapanışına rağmen Çin, Hong Kong ve Japonya hisse endeksleri %1’e yakın ekside işlem görüyor.
Petrol OPEC toplantısı öncesinde üst üste ikinci gündür düşüyor. Perşembe günü başlayacak olan toplantı yine sürprizlerle dolu olabilir. Önceki vadede aşırılık seviyesine gelen alımların ardından yeni vadeye geçerken bazı pozisyonların devredilememesiyle birlikte büyük spekülatörlerin yeni vadede satış yapmaları sık rastlanan bir durumdur. WTI Nisan kontratı fiyatına göre $59-57 arasına kadar satışların sürmesi beklenebilir.
Kıymetli metaller bir kez daha zayıf bir gün geçirdikten sonra bu sabah da satıcılı olmaya devam ediyor. Ancak bizim için sürpriz değil. Altın son ayların en düşük seviyelerinde destek bulmaya çalışıyor ama yukarı denemeler hemen baskı ile karşılaşıyor. Dolayısıyla $1760-1670 aralığının alt bandına doğru kaymaya devam ediyor. Biraz sabırla beklenirse kanalın alt bandından makul alım fırsatları oluşabileceğini düşünüyoruz. Bu seferki satış dalgasında zayıflık gümüşte de kendisini göstermiş durumda ve 50 günlük hareketli ortalamasının altına kaymış durumda. Bu ortalamadan uzaklaşamadığı her gün dönümü, bir sabah kalktığımızda gümüşü $25 bölgesinde görme ihtimalimizi artırıyor diye düşünüyorduk ki bu sabah onlardan birisi oldu. Dün yaptığımız youtube yayınımızda aşağıdaki grafiğe yer vererek gümüş almak için $26.5’taki 50 günlük hareketli ortalamanın ardından $25.40 – 24.70 bölgesindeki yeşil üçgen ile kırmızı yatay bölgenin kesişimini beğendiğimizi söylemiştik. Opsiyon piyasasının risklerini ve fırsatlarını bilenler için burada bazı yatırım alternatifleri olabilir. Platin ise bu sabah 1173 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalamasına kadar satış baskısında kalacak gibi görünüyor.
Dolar endeksi dün de bahsettiğimiz 91.60 seviyesindeki kritik bölgeye yaklaşıyor. Bu seviyeyi yukarı doğu kırması 3 aylık işlem aralığının dışına çıkıldığını teyit ederek bir sonraki işlem aralığı olan 91.70 – 94.70 bölgesinde işlem göreceğini düşündürür. Geçtiğimiz hafta kısa süreli bonoların sıfır bölgesinin etrafında dolaşıyor olması nedeniyle bir miktar USD talebi olabileceğini yazmıştık. Şu anda bir USD sıkışıklığının olmamasına rağmen muhtemelen Dolar talebinin de etkisiyle DXY’de yükseliş gerçekleşiyor. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde aşağıda görülen bir ters OBO formasyonunun oluşmasına neden olur. 2020 zirvesinden 3 Adım harmonik formasyonu ile düştükten sonra kısa bir süre konsolide olup taban çalışması yaptıktan sonra diğer omzu yapmak üzere yükseliş fiyat oluşumunu tamamlayacaktır. Kırmızı ile gösterilen baş kısmı belki biraz daha uzayabilir ama eninde sonunda beklediğimiz fiyat hareketi piyasanın buna benzer bir oluşumla gerçekleşmesi. Bu hareketin diğer bacağı da doğal olarak paritelerde görülüyor. EURUSD paritesi için Cuma günü yazdığımız 1.2030 seviyesi realize oldu ve parite 100 günlük hareketli ortalamaya geldi. Muhtemelen bu seviyeyi de kıracak ve bu sabah 1.1807’de olan 200 günlük hareketli ortalamaya kadar kayacak. Sterlin’de ise çözülme hızla devam ederken henüz 1.3770/50 arasındaki beklentimize gelemedi.
Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist
Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 İstanbul
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.