Sabah Notları - 8 Şubat 2021
08.03.2021 10:28
Günaydın,
Piyasanın oldukça yakından takip edeceği ABD ÜFE ve TÜFE verilerinin olduğu bir haftaya başlarken hafta sonunda gerçekleşen 2 önemli gelişme daha oldu. Bunlardan ilki ABD’de teşvik paketinin bazı ufak değişikliklerle de olsa onaylanması, diğeri ise Suudi Arabistan’ın petrol tesisine yapılan başarısız hava saldırısı.
Amerikan senatosunun $1.9 trio paketi, işsizlik yardımı çeklerinin kapsamı gibi konularda değişiklikle birlikte onaylamasının ardından süreç bir kez daha Temsilciler Meclisi’nin onayına gidecek ve sonrasında da Biden’ın imzasına kalacak. 14 Mart’a kadar TM’den geçeceği ve Biden’ın da imzalayacağı konuşuluyor. Destek paketinin onaylanmış halinde senede $75K'nın altında para kazananlar için kişi başına $1400, haftalık $300'lık işsizlik ödeneği ki bunun süresi uzatılmış, işini kaybedenler için vergi ertelemesi, pandemi ile mücadele için yerel yönetimlere ve restoran ve benzeri bazı endüstrilere parasal destek gibi konuları içerirken Başkan Biden'in asgari ücreti yükseltme isteği yerine getirilmemiş. Goldman Sachs’a göre hisse senetleri yatırım fonları, emeklilik fonları, yabancı yatırımcılar ve hane halkının toplam yatırımlarının %49’unu oluşturuyor. Ayrıca hane halkı tek başına Amerikan hisse piyasasının %36’sını oluşturuyor. Kısa dönemli para piyasası araçlarının süper düşük getirileri göz önüne alınınca hane halkının eline geçecek olan çeklerin önemli bir kısmının hisse senedi piyasasına girmesi bekleniyor. Öyle ki GS son durumda yerli bireysellerin Amerikan hisselerine olan talep beklentisini $100 milyar’dan $350 milyar’a çıkartmış. Buna ek olarak kararı verilmiş hisse geri alımları daha şimdiden geçen senenin aynı zamanına göre %50 yüksek olduğunu ve bu alımlarında yapılacağını düşünürsek hisse senedi piyasası için önümüzde iyi bir dönem varmış gibi gözüküyor. ABD vadelilerinin bu sabah Asya açılışında %50 yukarı boşlukla açılmasına rağmen ilerleyen saatlerde Asya endekslerinin de açılıştaki kazanımlarını koruyamamasıyla birlikte ABD vadelileri de eksiye geçmiş durumda.
Hafta sonunun diğer konusu ise Suudi petrol tesisine yapılan başarısız hava saldırısıydı. Saldırının hava savunma sistemleri tarafından bertaraf edilmesi sonucu üretime yansıyan her hangi bir zarar oluşmadığı söyleniyor. Buna rağmen petrol %2’nin üzerinde yükseldi ve şimdilik kazanımlarını koruyor. Daha önce 2019’da buna benzer bir saldırı daha olmuş ve aksayan üretim kısa zamanda toparlanmıştı. Bu hadisede basit drone larla Amerikan yapımı hava savunma sistemlerinin delinerek saldırının gerçekleştirilebilmiş olması nedeniyle bu pahalı sistemler çok eleştirilmişti. Şimdi ise bunun tersi oluyor. Konuyla ilgili sorulacak bir çok soru olabilir ancak bir gerçeklik var ki o da petrol fiyatı yukarı gitmeye devam ediyor. Geçen haftaki OPEC kararından sonra yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini ifade etmiştik ama bu kadar hızlı olması bu işin biraz aşırılık seviyesine geldiğini düşündürüyor.
Bu haftanın önemli gelişmelerinden birisi de Perşembe günü yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı olacaktır. Dikkatle izleyeceğimiz noktaların başında PEPP dahilindeki tahvil alımlarının hızında artış olup olmayacağı gelecek. Sonuçta Euro Bölgesi'nde de tahvil getirilerinde hızlı bir yükseliş oldu ve AMB'nın genişleyici finansman koşullarını sağlayacağına dair hedefi vardı. Tahvildeki satışı kontrol altında tutmak için alım miktarını artırması mantıklı olacaktır ama bunun zamanlaması bu toplantı mı yoksa daha sonrakiler mi, söylemek zor. Aslında böyle bir karar AMB'nın beklentisine uygun olarak pariteyi de bir miktar aşağı çekebilir. Buna ek olarak, en azından şimdilik zayıf ihtimallerden birisi olsa da PEPP'in büyüklüğünün artırılması konusu gündeme gelebilir ama henüz bunun için oldukça erken olduğunu düşünüyoruz. Öncesinde, şu anda aktif olan €1.85trio'luk PEPP paketinin limitine kadar kullanımı söz konusu olmalı. Büyüme ve enflasyon konusunda yeni bir bilgi akışı beklemiyoruz; önceki toplantılara paralel ifadelerle geçilecektir. Daha önce paritenin seviyesinden rahatsızlıklarını dile getirmişlerdi. Büyük ihtimalle soru cevap tarafında Lagarde'a bu konuda sorular gelecektir. Vereceği cevap perşembe günü paritede volatiliteye neden olacaktır.
Amerikan tahvilleri haftaya son 5 haftadır üst üste olduğu gibi yükselerek başladı. FED’in bu piyasada alıcı olarak çıkmayı henüz düşünmediğini söylemesinin ardından faizdeki yükseliş bir miktar daha devam edebilir ama doğrusunu isterseniz geçici bir süreliğine %1.60 - %1.50 arasında piyasanın yatay hareket edebileceğini düşünüyoruz. Ancak FED oyuna gelene kadar genel eğilimi yukarı yönünü koruyacak ve daha yüksek seviyeleri teste edebilecektir.
Tahvildeki güçlü duruş ister istemez kıymetli metaller üzerinde baskı oluşturmaya devam edecektir. Ancak yine de Cuma günü Sabah Notları’nda altın ve gümüşte verdiğimiz trade amaçlı alım önerisinin iyi çalışacağını düşünüyoruz. Cuma sabahı fiyatlarına göre sırası ile %1 ve %1.67 yukarıda olan altın ve gümüş için yukarı yönlü fiyat hareketinin çok hızlıca olmasa da devam etmesini bekliyoruz. Her iki kıymetli metalde de piyasa aşağı dönerek yeni düşük yapmazsa long pozisyonları tutmaya devam etmek yerinde olacaktır. Ancak geçen haftanın en düşük seviyelerinin yaklaşık %1 aşağısında altın için $1670, gümüş için ise $24.55 bölgesinde şimdilik stop düşünülebilir. Yukarıda ise altın için $1740 ve $1760 seviyelerinde pozisyonlarda kısmi realizasyonlar mantıklı görünüyor. Gümüşte ise $26 ve $26.90 bölgesinde pozisyonları yeniden dengelemek yerinde olacaktır. Böylece altında 1:2.5; gümüşte ise 1:2.40 gibi bir risk getiri rasyosu ile başlanmış olur.
Bu sabahın ilgimizi çeken hareketlerinden birisi bakır fiyatlarında oluyor. Destek paketinin bakıra pozitif etki etmesini beklerdik. Açılışta %1’den fazla yukarda haftaya başlayan Comex bakır kontratı an itibarı ile %2 kadar ekside. Kazanımlarını koruyamamış olması Cuma günü önerdiğimiz baz metal üreticilerine yönelik alımların başlangıç seviyesini tekrar düşünmemize neden oluyor. Bakır ve diğer baz metal madencilerinin asıl hareketi muhtemelen 2022’de gündeme gelebilecek alt yapı yatırımları için çıkarılması planlanan daha büyük bir destek paketi ile olacaktır. Ancak şimdilerde yükselen enflasyonla birlikte metal fiyatlarındaki artışın bu hisseleri yukarı götürmesi beklenebilir.
Doğal gaz tarafında mevsimselliğin de desteklediği bir alım fırsatı olabilir. Geçen haftanın son 2 gününde $2.70 bölgesindeki 200 günlük hareketli ortalamayı test eden ama altına geçemeyen Henry Hub Nisan kontratı bu sabah tepki alımları ile yukarı dönüşün ilk sinyallerini veriyor. Cari fiyat seviyesi olan $2.70 bölgesinden alımlar yapılabileceğini düşünüyoruz. Ancak gaz kontratının gün içinde bile yüksek marjlarda fiyat hareketi yapabildiğini göz önüne alarak $2.63 seviyesine stop bırakılması güvenli tarafta kalmak adına doğru bir yaklaşım olabilir. Yukarıda ise $2,80 bölgesi ilk hedef olacak gibi görünüyor. Burada da ilk etapta yaklaşık olarak 1:1.6 gibi bir risk/getiri rasyosu ile başlangıç yapılmış olur.
Pariteler tarafında DXY’deki güçlenme beklentimiz devam ediyor. ABD tahvil getirisinin yukarıda kalmaya devam etmesi özellikle üzerinde düşük iç verim taşıyan Euro, İsviçre Frangı ve Japon Yeni gibi majör para birimlerine karşı USD’yi güçlü kılıyor. Bu anlamda EURUSD paritesinde şimdilik ana hedef 1.1826 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalama olarak gözüküyor. Cuma günü de bahsettiğimiz üzere short pozisyona devam edilebileceğini düşünüyoruz. Buna karşılık enflasyon beklentileri ve tahvil getirileri farkının USD lehine olmasına rağmen fonların DXY kontratlarında short pozisyonlarını bir kez daha artırdığını not etmiş olalım.
Özgür Hatipoğlu |
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.