success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 10 Mayıs 2021

10.05.2021 09:35


Günaydınlar,

Piyasalar için hafta sonunun önemli gelişmesi ABD’de Güney’den Kuzey’e akaryakıt nakliyatını sağlayan Colonial Pipeline şirketinin uğradığı siber saldırı sonucu boru hattının kontrolünü kaybetmesi ve akışın durması sonucu benzin, kalorifer yakıtı başta olmak üzere Brent ve WTI petrol fiyatları yukarı boşlukla açılış yaptı. Henüz akaryakıt akışının düzene girdiği teyit edilmese de piyasa yukarı boşluktan geri geliyor. Normal şartlar altında bunun kalıcı bir arz sorunu oluşturmayacak olması nedeniyle birkaç gün içinde fiyatların geri çekileceğini düşünüyorum. Özellikle $64’ın altındaki kapanışlar kısa sürede edinilen karların realizasyonunu artırabilir. Ancak hedge fonların geçtiğimiz hafta da longları artırarak 3 haftalık bir seri yakalamış olması piyasadaki bullish eğilimi gösteriyor. Nitekim bu noktada FT haberine göre ülkede olağanüstü hal ilan edildiği ve petrol taşımacılığının geçici olarak karayoluna kaydırıldığını hatırlamak lazım.

Geçen haftaki istihdam verisine ters ayakta yakalanan ve taper konusunun ötelenebileceğini fark eden piyasa Cuma günü hızlıca 10Y tahvillerde alım yapsa da günü neredeyse bütün alımları geri vererek kapattı ve bu sabah yeniden yavaş yavaş satıyor. Henüz önemli bir trend takipçisi satışı boyutunda değil ama veriye rağmen satıyor olmaları piyasanın düşük istihdam şokunu atlattığını düşündürüyor. Bu anlamda faizin yükselmeye devam edeceği görüşümüzü sürdürüyoruz. Hatırlanacağı üzere işlem bandımızın alt sınırını %1.50 bölgesi olarak tanımlamış ve faizin bu bölgeye yaklaşması halinde vadeli kontratlarda faizin yükselmesine yönelik bir pozisyon olan satış tarafını önermiştik. Bu enstrümanda piyasanın aynı şekilde devam edeceğini düşünüyorum.

Endeksler tarafında ise algı tamamen “taper ötelendi, para arzında kısılma yok” durumuna kaymış durumda. Bu nedenle Cuma günü diğer endekslere göre daha güçlü kapanış yapan Nasdaq sürecin devamında birkaç gün daha rölatif olarak güçlü kalabilir ama 10Y tahvil faizi beklediğimiz üzere yukarı devam ederse bu durum değişecektir. Nitekim Nasdaq için bir süre daha baskının devam edeceğini ve aşağıdaki haftalık grafikte  görülen trend çizgisinin test edilebileceğini değerlendiriyorum. Bu bölgenin yeşil ile izdüşümünü yaptığım 100 haftalık hareketli ortalama ile kesişmesi o seviyelerden gelebilecek talebin ihtimalini artırır.

Geçen hafta TWTR hissesinde gündeme getirdiğimiz teknik seviyeler oldukça etkin çalıştı ve hissedeki düşüş şimdilik durdu. Ancak Cuma günkü alıma rağmen beklediğimiz hedefe ulaşmaktan uzak kaldı. Muhtemelen bir yada 2 hafta içinde hedefe gelmezse veya $52’ın kırılması halinde bu pozisyonda stop çalıştırılabilir. Zaten bu civardan alınmış olacağı için önemli bir zarara yol açmaz. Daha aşağıda $44.50 ve $38.50 seviyelerinde de yatay destekler var ama oraya kadar beklemek hem zaman değeri hem de zararı büyüyecek olması açısından makul olmayacaktır. Bu senaryoda $61 -$65 aralığına gelmesi halinde ise kar realizasyonu yapılması gerekir.

Bu hafta için dikkatimi çeken bir başka hisse TESLA. Teknik görünümü henüz çok güçlü değil ve hala aşağı yönlü beyaz kanalın üst bandına yakın. Yani düşmek için önünde oldukça geniş bir marj var. Ancak kırmızı ile gösterilen pozitif eğimli işlem kanalı Mart’tan bu yana aktif ve yaklaşık olarak %8-%10 arasında yukarı doğru savrulma için teknik bir marj görünüyor. Piyasanın bir süre iyi gidebileceğini düşünenler için makul bir fırsat sunabilir.

Bu hafta için bir başka hisse ise petrol hisseleri sepeti diyebileceğimiz XLE hissesi. Bu sabah petroldeki sıçramanın petrol hisselerindeki etkisini öğleden sonra yaklaşık olarak TSİ.14:00’ten sonra pre-market fiyatlarına bakarak ölçebileceğiz. Benim beklentim; eğer olursa yükselişlerin sınırlı olacağı yönünde. İlk fiyatlama bu şekilde olursa aşağıda görüleceği üzere kritik bir eşikte bulunan hisse son haftaların işlem aralığının üstüne bir boğa tuzağı yaparak gidebilir, ancak sadece sonrasında geri satılmak üzere… Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde bugün veya fiyat hareketine göre yarın alınabilecek put opsiyonları iyi iş yapabilir. Bu fikir şimdilik masamızda dursun, eğer petrol fiyatı gün içinde geri  çekilmeye devam ederse bu hisse üzerinde etkisi de aşağı yönlü olacaktır.

ABD istihdam verisinden sonra başabaş getiri yükselmeye devam ederken 10Y tahvildeki nominal getirinin ilk etapta zayıf kalması (kayıpları toplamasına rağmen) kıymetli metal kompleksi için oldukça pozitif oldu ve altının $1843, gümüşün de $27.70 bölgesine yükselmesine neden oldu. Önceki haftalardan bu yana altın için $1850 hedefimi koruyorum. Büyük ihtimalle çok kısa zamanda bu seviyeyi de test edecek ancak üstüne kırmak için daha fazlasına ihtiyaç olabilir. Sonuçta 10Y getirisinde beklediğim yükseliş gerçekleşirse bu enflasyonla nominal faiz arasındaki farkın azalmasıyla sonuçlanabilir ve bu durumda kıymetli metallerde baskı oluşabilir. Gümüş ise $28.20’deki hedefe çok yakın ve büyük ihtimalle hedefi realize edecek. Her iki kıymetli metalde de hedeflere gelinmesi bu varlıklarda pozisyonların hepsinde olmasa da yarıdan fazlasında karları realize etmeyi çekici hale getirecektir. Çarşamba günü açıklanacak olan ABD enflasyonu birçok varlık fiyatında hızlı hareketlenmeye neden olabilir. Bu bile karların bir kısmını realize etmek için iyi bir nedendir.

Zayıf istihdam verisi yukarıda bahsi geçen temel algılara neden olduğu için DXY’de diagonal desteğin altına sarkmaya neden oldu. Ancak gelinen  seviye artık daha kritik. Birkaç gün içinde, tercihen bugün 90.30/40 seviyesinin üzerine atması oldukça bullish olarak algılanmalı. EURUSD tarafında ise geçtiğimiz hafta bahsettiğim 1.21/22 aralığına gelindi. Bu bölge olası dönüş yerlerinden birisi ancak henüz bu yönde bir oluşum yok. Bu nedenle Euro short gitmek için biraz daha sabretmek yerinde olacaktır. Geçen hafta paritenin yükseliş beklentisine paralel olarak long olanlar varsa cari seviyelerden longların üzerine call opsiyonu satabilir ve karşılığında kısa vadeli put opsiyonları alırlarsa bir süre daha long pozisyonlarını taşımış, ama piyasa dönerse de longları realize etmiş olacaklar. Makul bir strateji olarak görünüyor. İngiltere’de ise SNP’nin seçimden istediğini şimdilik alamamış olması ve Johnson’un kontrolü elinde tutuyor olması GBP’nin diğer majörler ve USD karşısında daha fazla yükselmesine neden oldu. Bu hikaye bir süre daha GBP boğalarının işine gelecektir; bu sabah 1.4050 bölgesine kadar yükselen paritenin önümüzdeki günlerde 1.4130 civarını test etmesi beklenebilir.

Tahıl kompleksinden soya, mısır ve buğdayda ralliler durmuş görünüyor. Çarşamba günü açıklanacak olan WASDE stok verisi öncesinde bir miktar geri çekilme görülebilir.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.