success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 11 Mayıs 2021

11.05.2021 09:54


Günaydın,

 

Geçen haftaki Youtube yayınımızda bahsettiğimiz üzere, git kısmına çok katılmamakla birlikte Mayıs’ta sat kısmı çalışacak gibi gözüküyor. Nitekim ABD endekslerindeki dünkü satıcılı kapanışın üzerine bu sabah da Asya seansında endekslerin %3’ü bulan satışlarla baskı altında olduğunu görüyoruz. ABD endeks vadelileri ise 10Y tahvil getirisinde hızlı bir artış olmadığı halde kırmızıda işlem görüyor. Tahvil faizi de yukarı hareketlendiğinde Nasdaq başta olmak üzere endekslerdeki satış derinleşecektir. Nasdaq için dünkü Sabah Notları’nda bahsettiğimiz haftalık grafik senaryosuna tekrar göz atmakta fayda olacaktır. Nitekim Nasdaq vadelisi bu sabah itibarıyla 50 ve 100 günlük hareketli ortalamaların altına sarkmış durumda ve bu şekilde veya daha da düşerek gerçekleşecek bir günlük kapanış teknikçiler için satışı teyit edecektir. Bundan sonrasında endekslerde satışa yönelik analizleri da artık görmeye başlayabiliriz.

 

Endekslerle birlikte emtia piyasasına da bir miktar satış gelmeye başladı. Son 2 haftada parabolik yükselerek önceki yükselişlerdeki ölçü boylarının üzerinde bir hareketle artan bakır ve demir cevheri fiyatları karakteristik olarak bir tükenme rallisi özellikleri gösteren bu son hareketten sonra dün geri çekildi. Ayrıca dünkü CFTC özet raporunda bahsettiğimiz üzere tahıllarda da hava koşulları kaynaklı gelişen son ralli kalıcı olmadı ve orada da satışlar görülüyor. Endekslerdeki hareketle birlikte emtia piyasasında oluşan köpüğün erimesi için satışların biraz daha devam edebileceğini düşünüyoruz.

 

AMB bankası baş ekonomisti Philip Lane dün Le Monde gazetesine verdiği röportajda elverişli finansman koşullarını sürdürebilmek için Haziran toplantısında (bir sonraki toplantı , Mayıs’ta toplantı olmayacak) varlık alımlarının hızını azaltabileceklerini söyledi. Bu düşünceye baz teşkil eden düşünce ise Euro Bölgesi büyümesinin gelecek baharda 2019 seviyesine ulaşacağı, cari kamu borçlarının endişe yaratmayacak seviyede olması ve ekonominin düşük bir bazdan da olsa hızla büyüyeceği beklentisinin hakim olması. Böylece AMB’nın da FED trenine katıldığını görüyoruz. Yoksa bir süredir şahin açıklamalar yapan Lagarde’ın AMB’sı zaten trenin ön vagonlarında mıydı?

 

Petrol tarafında Colonial Pipeline siber saldırı sonrasında akaryakıt akışının kısa zamanda eski haline gelebileceğini söylerken Biden’ın konuyu Rusya ile ilişkilendirmesi iki ülke arasında erimeye başlayan buzların yeniden oluşabileceğini gösteriyor. Uluslararası siyasette Batı’nın Rusya ile gerildiği dönemlerde Rusya için ekonomik önem taşıyan doğal gaz fiyatlarının düşük gittiği bir çok analistin dikkatini çekmiştir. Tabi ki bu nedenle fiyatlar baskılanıyor diye bir komplo teorisine dayanarak yatırım yapılmayacaktır ama geçmiş süreçlerdeki bu fiyatlamayı da unutmamak lazım. Petrole geri dönersek, orada da satışların derinleşmese de kendisini gösterdiğini görüyoruz. GS’nin petrol hedefini yükseltmesine rağmen şimdilerde petrolde aşağı yönlü bir salınım için short taraftan pozisyonlanmak daha doğru geliyor. Nitekim dün bahsettiğimiz petrol hisseleri ETF’i XLE dün yukarı açılış yaptıktan sonra False Break Out denen boğa tuzağı oluşturarak geri geldi. Dün bu olasılıktan bahsetmiş ve put opsiyonlarının bir seçim olabileceğini ifade etmiştik.

 

Bakır tarafında da fundamentallerde hiçbir değişiklik olmamasına rağmen tamamen piyasa davranışı ve fiyatlama bazlı olarak gelen bir satış gördük. Panik olmadan azar azar piyasanın aşağı gelme ihtimaline karşılık ufak shortlarla pozisyonlar denenebilir. Nitekim günlük bakır grafiklerinde dün oluşan yukarda kuyruk ve kırmızı bedenli mum belirgin bir dönüş sinyalidir ve takip eden günlerde devamı beklenir. Olur da yeni yüksek gelirse stop düşünmek yerinde olacaktır.

 

Doğal gazda ise henüz aşağı yönlü bir kırılım gerçekleşmedi ama geçen hafta Salı günü konu ile ilgili olarak yazdığımız notta bahsettiğimiz üzere $2.90’nın aşağı doğru kırılması halinde kısa sürede $2.80/75 aralığına kadar, yaklaşık %5’lik bir satış marjı çalışacaktır. Bu anlamda vadeli kontratlar, put opsiyonları veya KOLD hissesi bazı fırsatlar sunabilir. Bahsi geçen notumuz görmek için buraya tıklayınız.

 

Tahıl kompleksi de emtia geneline uyarak satış görüyor. Ama yarın açıklanacak olan WASDE stok verileri öncesinde pozisyon almak biraz riskli olabilir ve ne yazık ki riski düşük tutmak için fiyatların geri gelme ihtimalinin artmış olmasına rağmen verinin belirsizliğini almamak için izlemeyi tercih ediyoruz.

 

Paritelerde ise henüz dönüşe dair belirgin bir fiyat hareketi yok. Dün Lane’in açıklaması pek fiyatlanmadı. ABD tarafında ise Chicago FED Bşk. Charles Evans dün yaptığı açıklamada birkaç ay üst üste güçlü istihdam verisi gördükten sonra taper konusunu konuşabileceklerini ama Nisan verisinin kafaları biraz karıştırdığını söyledi. Ayrıca enflasyonun %2’nin üzerinde kalışının rahatsız etmeye başlamasına kadar gevşek politikanın devam edeceğini söyledi. Dallas FED Bşk. Robert Kaplan ise şahin bakış açısına uygun olarak özellikle eğlence ve ağırlamak sektörünün açılmasından sonra trendin istihdamda güçlü bir artışı ve toparlanmayı desteklediğini söyledi. İki ayrı uçta gelen açıklama doğal olarak piyasanın DXY’de bir yön bulmasına yardımcı olmuyor. Grafikler ise hala güçlü USD’yi desteklemediği için boğaların biraz daha nefeslerini tutması gerekiyor. Buna bağlı olarak Euro ve GBP’de de dünden bu güne düşüncemizde bir değişiklik olmadı. Ancak rallinin devamı ne kadar ötelenirse paritelerin aşağı dönme ihtimali o kadar artar. Bu nedenle satışa düne göre daha yakın olabiliriz.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.