success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 18 Mayıs 2021

18.05.2021 09:41


Günaydın,

 

Dün FED Bşk. Yrd. Richard Clarida ve şahin konuşmalarıyla tanıdığımız Dallas FED Bşk. Robert Kaplan’dan bazı açıklamalar geldi. Clarida’ya göre zayıf istihdam verisi gösterdi ki Amerikan ekonomisi henüz tahvil alımlarını durdurmak için gerekli eşik değerden uzakta. Kaplan’a göre ise arz - talep dengesizliği ve baz etkisi enflasyonun yüksek gelmesine katkıda bulunacak ama 2022’de enflasyonda geri çekilme olacak. Bu açıklamalar FED’in daha önceki enflasyonun geçici olduğuna dair söylemini destekler nitelikte. Ayrıca taper için de erken olduğunu gösteriyor. Daha geçen ay taper için toplanmaları gerektiğini söyleyen Kaplan’ın enflasyonun geçici olduğunu kabul etmesi para politikasında normalleşmenin düşünüldüğü kadar yakın olmadığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

 

Piyasa tarafında ise bu açıklamaların etkisi şu şekilde düşünülebilir; yükselen ama geçici olan enflasyon ve tahvil arzı ve USD likiditesinde değişiklik yapmayacak olan bir FED akıllı paranın enflasyondan korunmak için net bir şekilde başta altın, gümüş olmak üzere emtia piyasasına dalmasına neden olacaktır. Zaten şu anda içinde bulunduğumuz döngü tam olarak da budur. Durumun sonucu olarak altın ve gümüşte ve hatta diğer emtia fiyatlarında yükselişin devamını görmeliyiz. USD’de ise zayıflık, paritelerde yükseliş olmalı.

 

Altına baktığımızda günlük bazda bazı teknik indikatörlerin aşırı alımı gösterir olmasına rağmen arkasındaki temel faktörlerin rallinin devamını desteklediğini düşünüyoruz. Bu nedenle altındaki yükselişin devamı beklenir. Yarın ki FED tutanakları bu anlamda biraz önemini kaybetmiş olmalı. Mutlaka izleyeceğiz ama öncesinde pozisyon almamak gibi bir duruma sebebiyet vermeyeceğini düşünüyoruz. Altın için hedeflediğimiz seviyeler olan 1800 ve 1850 seviyeleri realize olmuştu. Şimdi sıradaki hedefimiz olan 1875 seviyesinin hemen altındayız. Aşırı alım nedeniyle ve FED tutanakları verisi öncesi bir miktar kar realizasyonu görülebilir. Ancak 1750’nin kırılmasıyla birlikte 1960/70 arasındaki direnç koridoruna kadar yükseliş olabileceğini düşünüyoruz. Arada takip edilmesi gereken 1930 bölgesindeki yatay direnç bulunuyor.

 

Gümüş de altına benzer şekilde güçlü bir ralli yapıyor. 28.20 deki hedefimizi realize ederek bu sabah 28.50 nin üzerini gördü. Yükselen enflasyon beklentisi ve zayıf kalan tahvil piyasası nedeniyle buradaki rallinin de devamı gelebilir. Bu durumda $30 bölgesini test etmesi beklenir.

 

Taper konusunu ötelenmesi DXY üzerindeki baskının artmasına neden oluyor. Dolayısıyla söz konusu  dinamiklerin etkisi altında güçlü USD bekleyenlerin sabrı test edilecektir. Diğer yandan yarın ki tutanaklar belki bir nefes aldırır. Bu durumda EURUSD paritesinde 1.22’de oluşan direncin kırılmasıyla birlikte 1.24’e doğru uzanacak bir hareket başlayabilir.

 

Dün Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporu yayınlandı. Rapora göre 2050 de sıfır karbon emisyonu için yeni petrol ve gaz sahalarına yatırım yapılmaması gerekiyor. Bu öneri yakın zamanda görünüm beklentilerini açıklayan petrol devlerinden BP, Shell ve Total’ın görüşleriyle taban tabana zıt. Ancak bu tür yayınların artık daha fazlaca devlet veya özel kurumsal yapılarından geliyor olması petrol endüstrisi üzerinde baskının artmasına yol açacak. IEA’nin açıklamaları aslında küresel boyutta bilincin arttığını ve elektrifikasyonun daha da güçleneceğini gösteriyor. Bu da uzun dönemli portföyleri için önerdiğimiz elektrikli araç hisseleri için pozitif olacaktır.

 

Diğer yandan, bakır ve demir cevherinde beklediğimiz geri çekilme, beklentimize göre küçük kalsa da realize oldu. Bu süreçte daha önce sözünü ettiğimiz madencilik hisselerindeki geri çekilme bir alım fırsatı olabilir. Her zamanki gibi, alokasyon büyüklüğüne dikkat ederek, trend desteğine gelmiş olan madencilik hisselerini azar azar portföylere eklemek yerinde olabilir. Bakır için takip ettiğimiz hisselerden Antofagasta – İngiltere’den alınabiliyor ve Lundin Mining makul yerlere geldi. Demir cehveri tarafında ise daha önce de büyük 5’li olarak ifade ettiğim Rio Tinto, Vale, BHP, Anglo American ve Fortescue hisselerinin portföylerde yer bulması mantıklı görünüyor.

İyi seanslar.

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.