success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_07.12.2021

07.12.2021 10:36


ABD endeksleri dün Cuma gün ki kayıplarının bir kısmını geri alırken majör endekslerden en çok primin karlılık bazlı Dow Jones Sanayi endeksi ve en az primin ciro büyümesi bazlı Nasdaq Bileşik endeksin de olması Fed’in yaklaşan toplantısı öncesi para politikasında sıkılaşma beklentilerinin fiyatlamaların detaylarında öne çıktığı görülüyor. Dow Jones Sanayi endeksi günü 1.87% primli kapatırken Nasdaq Bileşik endeksi 0.9% yükselişle günü sonlandırdı. Ulaşım sektöründe ki primler varyant risklerinin azalması ile S&P 500 sektöründe dikkat çekiyor. Bu sabah Asya piyasaları genel olarak 1-2% bandında pozitif ve Avrupa vadelilerinde de alımlar var.  Dün ve bu sabah risk algısında toparlanma nedenleri;

  • Biden yönetimi sağlık danışmanının Omicron için belirttiği “hayati risklerin” düşük olması açıklaması
  • Çin’in konut sektöründe ki tahvil ödemeleri sıkışıklığı sonrası karşılık oranlarında 0.5% azalıma gitmesi
  • Avustralya MB’sının bu sabah paylaştığı ekonomik öngörülerde Omicron varyantının büyüme beklentilerini mevcut durumda düşürmediğini ve mevcut/görece gevşek para politikasında devam etmesi (beklentilere paralel)
  • Çin Kasım ayın ihracat ve ithalat büyümelerinin beklentinin üzerinde sırasıyla 22% ve 31.7% gerçekleşmesi

 

Olarak sıralanabilir.  Dün ABD seansında piyasa fiyatlamalarında dikkatimizi çeken noktalar;

  • Tesla’nın Kasım ayında gördüğü tarihi en yüksek seviyeden gün içi fiyatlamalarda 23.5% aşağıdan işlem görmesi (Kapanış 19.5% aşağıda gerçekleşti). Tesla ile ilgili 24 Kasım’da paylaştığımız opsiyon stratejisi: Tradeall | Tesla - Bear spread (17 Aralık 2021 vadeli)
  • Tepki alımları gelse bile Ark inovasyon borsa yatırım fonunun 100 haftalık h.o. altında  işlemlere devam ediyor olması. Şubat 2021 gördüğü tarihi yüksek seviyesinden 44% aşağıda.
  • ABD’de işlem gören Çin şirketlerini kapsayan Golden Dragon endeksinde Alibaba önderliğinde tepki alımlarını gelmesi
  • Bitcoin’nin tekrardan $50k üzerine çıkması. Ancak Cuma ve Cumartesi kayıplarının büyük bir kısmı hala devam ediyor
  • Doğal gaz fiyatlarının ABD’de ortalamalardan daha sıcak geçen Aralık ayı nedeniyle 11% düşüş göstererek 200 g.h.o altına gerilemesi

 

Olarak söylenebilir. Piyasa fiyatlamalarında “risk on” havasının altında “likiditenin sıkılaşma” beklentileri hala devam ediyor. ABD 10 yıllıkları bu sabah tekrardan 1.45% seviyesinde.

 

Ekonomik verilerde Almaya fabrika siparişlerinde beklentilerin oldukça altında gelirken ABD’de dördüncü çeyrek verilerinin güçlü gelmeye devam etmesi EURUSD’de satış baskısını destekliyor. Dün paylaştığımız fonların vadeli piyasalarda yaptıkları işlemler dair detaylarda dolar endeksi net uzun pozisyonlanma 52 haftanın en yüksek seviyesinde Tradeall | Vadeli kontratlar fon pozisyonları ve kıymetli maden BYF'ları haftalık özet

 

Bugün ekonomik veri takvimi görece sakin. Genel olarak revizyon verileri var.

 

  • Piyasa fiyatlamalarında Alibaba’da tepki alımlarının devamı (Kısa vade de $138-$140 seviyesinde ki direnç bölgesini takip ediyoruz) aşağıda grafikte de paylaştığımız üzere beklenebilir. RSI indikatörünün son bir senede bu tarz düşük yerlere geldikten sonra tepki alımlarını grafikte paylaştık.
  • Mega sermayeli ABD teknoloji hisselerinde belerttiğimiz kar alışı sonrası yaşanan alımların/yükselişlerin devamı (Yüksek nakit pozisyonlu ve düşük borçluluğa sahip ciro büyümesi de olan Apple, Amazon, Google, FB ve Microsoft gibi şirketler), likidite bazlı hisselerde (Meme stocks) çözülmelerin devamı ve kripto varlıklarında satış baskısının devamı önümüzde ki günlerde de devam edebilir (Cuma günü TÜFE verisi kritik).
  • Cuma günü açıklanacak TÜFE verisi sonrası değerli metallere tepki alımlara gelebilir (Bu zamana kadar 10 yıllıklar ve reel getiriler ile fiyatlamalara devam). Ancak, bu durum faiz artışı olasılıklarını ve reel getirileri de olumlu yönde etkileyeceğinden piyasa değerli metallerde yaşanacak olası kısa vadeli yükselişleri satış fırsatı olarak kullanabilir. Altın fiyatlarında $1.760 ve $1.730 desteklerini takip ediyoruz.

 

Alibaba günlük grafik:

 

Fed faiz artışı olasılıkları (vadeli piyasa fiyatlamalarından alınan)

 

Likidite bazlı 4 hisse (Meme stocks). AMC (Sinama operatörü), GameStop (Oyun perakendecisi), Blackberry (Telekom) ve Clover Health (Sağlık). Bu dört ismin tek ortak noktası “yatırımcı tabanı”. Likiditeye hassas bir yatırımcı tabanı olduğu da söylenebilir.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.