success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_09.12.2021

09.12.2021 10:30


Dün ABD piyasaları hafif primler ile işlem gününü sonlandırırken S&P 500 gün içi  tarihi rekor seviyesine yaklaşık 1% uzaklıkta. Apple’da dün yeni bir gün içi zirve yaparken $3T piyasa değerine oldukça yaklaşmış durumda. Olumlu havayı destekleyen açıklamalar/veriler;

  • Pfizer ve Biontech’in üçüncü aşılar ile Omicron’a karşı korunmayı sağlaması
  • ABD JOLTS verisinde açık iş pozisyonlarda her bir işsize karşılık 1.7 iş bulunması ile iş gücüne katılım oranında yükselişin istihdama dönüşmesini destekleyecek havuzun bulunması

Olarak söylenebilir. 10 yıllık-2 yıllık getiri makasının da tekrardan artmaya başlaması uzun vadeli ABD büyümesi için pozitif bir gelişme. Yarın itibariyle piyasaları etkileyecek en önemli gelişmeler;

  • ABD TÜFE verisi (Cuma günü)
  • FED Aralık ayı toplantısı (14-15 Aralık)

Takip edilecek. Pfizer ve Biontech açıklamaları ise orta/uzun vade de “tam aşılı” tanımı açısından önemli.

 

10 yıllık – 2 yıllık getiri makası:

 

Hisse bazlı haber akışında beklentilerimize paralel Gamestop’ın bilanço açıklaması (Beklenenden fazla zarar etti) sonrası $173 kapanış fiyatından $160’a kadar  seans sonrası işlemlerde geriledi. “Likiditenin azalması” teması altında hissede $140-145 bölgesi destek olarak takip edilebilir. Aynı tema altında Bitcoin fiyatlarının da $50k seviyesinin üzerinde tutunmakta zorluk çektiği görülüyor ($46.5k seviyesinde 200 g.h.o. var).

 

Dün streaming platformlarının çalışması için ürün satan Roku hakkında Google ile YouTube tarafında çalışmaya deva edeceğine dair haber akışı vardı. Hisse Temmuz ayında tarihi yüksek seviyesi $490’ı gördükten sonra bu ay $200’ın altına kadar gerilemişti. Hisse dün 18% primli kapattı. TÜFE / Fed riskleri yarın ve haftaya kısa vadeli geri çekilmelere neden olabilir ancak hissede ki olumsuz algı dün pozitife döndü ve bu iki risk faktörü geride kaldıktan soran yükseliş momentumu tekrardan hızlanabilir. Temmuz -Aralık düşüş trendini olası kırış hisse de $300-320 bölgesini öne çıkarabilir. Bloomberg terminalinde 12 aylık ortalama analist beklentileri $389 seviyesinde.

 

Roku günlük grafik:

 

Bugün açıklanacak verilerde ABD tarafında haftalık işsizlik başvuruları (Devam eden başvuruların 2 milyon seviyesinin altında açıklanması önemli) öne çıkıyor. Çin Tüfe verisi geçen aya göre artış göstererek 2.3% gerçekleşirken (beklenti 2.5%) global piyasalar açısından daha önemli olan ÜFE verisi (Dünyaya ne boyutta enflasyon/deflasyon ihraç edildiğine dair bir gösterge) geçen ay açıklanan seviyeden gerileyerek 12.9% (beklenti 12.1%) açıklandı. ÜFE’nin beklentilerden yüksek açıklanması enflasyonist baskının devamı açısından (Her ne kadar geçen aya göre düşüş gösterse de) önemli.

 

Değerli metallerde yükselişler sınırlı kalıyor. 10 yıllık getirileri ve reel getirilerin yükselişine devamı aşağı yönlü baskıyı arttıracağı söylenebilir. Spot altında $1.760 ve gümüşte $21.90 destek seviyeleri ve GLD borsa yatırım fonunda $164.4 destek seviyesi takip ettiğimiz fiyatlar. Dün İngiltere yeni kısıtlamalar açıklarken GBPUSD 1.32 seviyesinde. Güçlü dolar endeksi teması Tüfe ve Fed riskleri nedeniyle devam ediyor. Bu riskler geride kalana kadar dolar endeksinde ki düşüşleri piyasa alım fırsatı olarak değerlendirebilir.

 

GLD günlük grafik (Yeşil çizgi spot altın fiyatı):

 

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.