success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Vadeli kontratlar fon pozisyonları ve kıymetli maden BYF'ları haftalık özet

13.12.2021 03:58


Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre 30 Kasım -  7 Aralık haftasında fonlar;

 

Veriler:

  • Dolar endeksinde net uzun pozisyonlanma 25% azalış göstererek 52 haftalık en yüksek seviyesine 75% uzakta
  • WTI ve Brent petrol tarafında net uzun pozisyonlanmada sırasıyla 3%  ve 4% azalış
  • Altın ve gümüş net uzun pozisyonlanmada sırasıyla 12% ve 36% azalış
  • Doğalgaz net kısa pozisyonlarda artış devam ederken 52 haftanın en yüksek net kısa pozisyonlanması (Yeni net uzundan net kısa döndüğü ve baz rakam düşük olduğu için değişim 512% gözüküyor)
  • Bakır net uzun pozisyonlanmada 5% artış olsa da 52 haftanın en düşük net uzun pozisyonundan sadece 16% uzakta
  • Buğday net uzun pozisyonlanmadan net kısaya geçiş ve kahve net uzun pozisyonlarında 52 haftanın en yüksek seviyesinden 4% düşüş

 

Olduğu görülüyor.

 

 

Yorumlar:

 

*Bu hafta merkez bankası toplantıları (FED, BoE, AMB, BoJ) öne çıkıyor. Yorumlarımızı Majör MB’lerden en şahin olarak Fed ve en güvercin olarak AMB & BoJ beklentilerimiz gölgesinde yapıyoruz.

 

  • Daha sıkı Fed teması altında net uzun pozisyonlanma da 2018 ve 2016 tepeleri ile karşılaştırdığımızda mevcut durumun düşük olduğu söylenebilir. Dolar endeksinde 97.50 - 97.72 direnç bölgesini takip ediyoruz. TÜFE verisinde enflasyonda “yayılma riskleri” devam ediyor.  Çarşamba günü açıklanacak nokta grafikte uzun vadeli faiz beklentileri ve bu beklentilerin reel getiriler üzerinde etkisi ile spot fiyatta yükselişin devamı beklenebilir.  

 

Fed toplantısı öncesi grafiğe Fed’in politika faizini de ekledik. Her ne kadar beklentiler ile pozisyonlanmalar yapılsa da sıkılaşma döngüsü başladığında dolar endeksi net uzun pozisyonlanmalarda momentumun devam ettiği görülüyor.

 

 

  • Petrol grubunda OPEC+ sonrası işlem bandı devam ediyor. Kısa pozisyonlar artarken uzunların kapanıyor olması dolar endeksinde daha yüksek noktalar ile beraber ilk aşamada tekrardan 200 g.h.o olan $70.2 (WTI aktif vade) test edilebilir.

 

 

 

  • Hem altın hem de gümüşte net uzun pozisyonlanma azalırken Cuma günü açıklanan TÜFE verisi ve bu verideki çekirdek kalemlerinde “yayılma risklerinin” devamı FED’in Çarşamba günü gerçekleştireceği toplantı için sıkı politikaları destekliyor. Altında uzun pozisyonlar da kapanış hızı dikkat çekerken kısa pozisyonlar da kapanışlar sınırlı.  Aşağıda ki grafikte altın için uzun pozisyonlarda ki çözülüş hızı aşağı yönlü hareketleri desteklemeye devam ediyor. Altın da spot fiyatta $1.760 – $1.730 desteklerini ve gümüşte spot fiyatlarda $21.90 (Bu destek geçen hafta test edildi) ve 21.50 desteklerini kısa vade de takip ediyoruz.

 

 

  • Endüstriyel metallerde (Bakır öncelikli) aşağıda ki haftalık grafik spot fiyatların buradan sonra gideceği yer açısından önemli. Bloomberg hammadde endeksinin endüstriyel metaller alt endeksi geçen hafta pandemi sonrası yükseliş trendini test ettikten sonra bu hafta üstünde işlemler geçiyor. Çin tarafından 2022 ilk çeyrek için olası daha gevşek para/mali politikalar olabileceği haberleri özünde güçlenen Yuan’a karşı bir adım olarak piyasada değerlendiriyor. Dolayısıyla tekrardan bu grubu (en azından bu aşamada) yukarı taşıyacak bir haber olduğunu söylemek doğru olmaz. Bakır için net pozisyonlanma hala zayıf. Evergrande gibi konut şirketleri haberleri ve Çin’in imalat sektöründe kırılgan duruşun devamı (PMI verileri) aşağı yönlü riskleri daha olası tutuyor. Yeşil enerji (ESG) trendi özünde bakır için olumlu olsa da kısa/orta vade de aşağıda ki trend çizgisi kırılırsa satış baskısının artacağı söylenebilir.

 

 

 

Haftalık olarak kıymetli madenler BYF’nu durumu:

  • Altın tarafında 93.786 troy ons artış var (Önce ki hafta gerçekleşen satışların yaklaşık üçte biri yerine konmuş). Toplam rakam 98.3 milyon troy ons. Sene başından beri stok (holding) değişimi ise -8.2%
  • Gümüşte 0.4 milyon troy artış (Önce ki hafta gerçekleşen satışların yaklaşık beşte biri yerine konmuş) ile total rakam 906 milyon troy ons’a geriledi. Sene başından beri stok değişim +1.8%
  • Platin 21.8k troy ons azalış ile totalde 3.7 milyon ons gerçekleşirken sene başından beri stok değişimi -3.8%
  • Paladyum yatay ve stoklar totalde 560.2k troy ons. Sene başından beri stok miktarı 12% yukarda

 

Altın BYF’ları toplam stoklar ve spot fiyat grafiği:

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.