success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_14.12.2021

14.12.2021 10:43


Dün ABD piyasaları Avrupa kaynaklı Omicron haber akışı eşliğinde Nasdaq önderliğinde 0.9-1.4% aralığında kayıplarla işlem gününü sonlandırdı. ABD’de tespit edilmiş toplam Covid vaka sayısı da ilk kez 50m seviyesini gördü. Piyasanın son zamanlarda Omicron belirsizliğini zaman zaman pozitif zaman  zaman negatif değerlendirmesi dün ki satışları merkez bankaları toplantıları öncesinde (Çarşamba Fed, Perşembe ECB ve BoE & Cuma BoJ) görece riskli varlıklarda pozisyon azalımı/kar realizasyonları yaptığı yorumunu dün ki hareket özelinde bize yaptırıyor.  ABD’de booster aşılara olan talep güçlü ve bu durum ABD’nin Avrupa’ya kıyasla Omicron ve/veya yeni varyantlara karşı önümüzde ki zamanlarda büyümede daha güçlü olmasını işaret ediyor.

 

Fed öncesi “likidite bazlı” varlıklardan;

  • Bitcoin psikolojik $50k seviyesinin ve 200 günlük h.o. desteğinin ($46.7k de an itibariyle) altında işlem görüyor ($46.5k).
  • Meme hisseler (GameStop, AMC, Blackberry ve Clover Health gibi) düşüşe devam ediyor. GameStop dün ki işlem gününde  $140 seviyesinin de altına geriledi.
  • Ark inovasyon fonu 100 haftalık ortalamasının altında işlemlere devam ediyor.

 

Dün Apple $3T piyasa değeri sınırından geri dönerken J.P. Morgan’nın hisse için $210 hedef fiyat vermesi ve 2022 için en beğendiği hisse olduğunu açıklaması özünde iki durumu işaret ediyor:

  • Hisse senedi boğa piyasasına düzeltmeler gelse de devamı öngörülüyor
  • Apple gibi bilançosunda ciddi bir nakit gücü olan ve borçluluğu düşük şirketin Tesla gibi büyüme bazlı ve nakit pozisyonu daha kırılgan şirketlerden daha çok öne çıkması

 

Yükselen faiz / reel getiri ortamında “buy the dip" senaryosunun ilk aşamada bilançosu güçlü şirketlerden yaşanabileceği söylenebilir (https://tradeall.com/temel-analiz-detay/8502/likidite-nokta-grafik-ve-ndx ). Tesla dün 50 g.h.o. altında kapanış yaptı. İlk aşamada $910 ve ikinci aşamada $865 (100 g.h.o.) destek seviyeleri Fed sonrası öne çıkabilir (https://tradeall.com/temel-analiz-detay/8485/tesla---bear-spread--17-aralik-2021-vadeli ).

 

Bir önceki (2015) Fed sıkılaşma döngüsüne baktığımızda faiz artışı sinyali verildikten ilk faiz artışının gerçekleştiği zamana kadar 10 yıllık reel getirilerde ki yükseliş dikkat çekiyor. Benzer bir durumun yaşanması;

  • Dolar endeksinde güçlü duruşun momentum kazanarak devamı
  • Değerli metaller gurubunda satış baskısının devamı
  • 10 yıllık getirilerde yükseliş ve daha da önemlisi 10-2 yıllık getiri makasının tekrardan açılması
  • Endekslerde ilk aşamada satış ama daha sonra bilançosu güçlü şirketler önderliğinde dipten al stratejisinin tekrardan gündeme gelişi

 

Olarak çoklu varlık fiyatlaması/stratejisi olarak karşımıza çıkabilir.

 

Bugün ekonomik veri akışında İngiltere trafında istihdam piyasasına dair rakamlar ve ABD tarafıdna ÜFE verisi öne çıkıyor. İngiltere işsizlik oranında olası bir yükseliş veya beklentilerden daha kötü seneryo GBPUSD için 1.3150 desteğini öne çıkarabilir. ABD ÜFE verisi Fed’in yarın ki kararları için değil bundan sornaki süreç için daha çok öne çıkacaktır. ABD enflasyonunda geçen hafta açıklanan TÜFE verisi üç şeyi karşımıza çıkardı ve Fed’de kararını bu üç nokta üzerinde (enflasyon tarafında) yapacaktır:

  • Çekirdek kalemlerde “yayılma riski” devam ediyor.
  • Geçmişte geçici dediği kalemlerde (genel olarak) hız kaybı yok.
  • Enflasyonist risklerin en kötüsü (çekirdek açısından) geride kaldığını söylemek çok doğru değil çünkü “shelter” gibi gecikmeli gelen ve çok daha yüskek seviyeleri işaret eden çekirdek kalemler var.

 

Aşağıda ki üç grafikte çoklu varlık fiyatlamalarını en çok etkileyecek olan ikincisi (10 yıllık reel getiri ve fed politika faizi) ama üçüncü grafikte oldukça dikkat çekici. Nasdaq bileşik endeksinde 200 g.h.o. üstü işlem görenler endekste bulunanların sadece 32%’si. 2021 senesinde ki ayrışma (Nasdaq bileşik yeni rekorlar görürken 200 g.h.o. üstünde işlem görenlerin yüzdesel olarak azalması) Fed sonrası fiyatlamalarda da önem arz edecek bir veri.

 

Son olarak hisse haberlerinde Bigcommerce (BIGC:xnas) Goldman Sachs tarafından değerlendirme listesine alındı ve 12 aylık hedef fiyat olarak $60 belirtildi. ABD e-ticaret pazarında önemli bir isim olan Bigcommerce’e Fed sonrası daha yakın takip etmekte yarar var.

 

Apple haftalık grafik – Piyasa değeri:

 

10 yıllık reel getiri ve Fed politika faizi haftalık grafik:

 

Nasdaq bileşik endeksi haftalık grafik ve endekste 200 g.h.o üstünde işlem görenlerin yüzdesi:

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.