success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Çin verileri, endüstriyel metaller ve Avrupa e-ticaret hisseleri

15.12.2021 04:24


Fed öncesi bugün açıklanan Çin ekonomik verilerinde özellikle konut fiyatları değişimi ve bunun endüstriyel metaller üzerine etkilerini daha kapsamlı değinmekte fayda var.

 

Aşağıda ki grafikte beyaz çubuk grafik Çin konut fiyatlarında aydan aya değişimi gösterirken mavi çizgi grafik Bloomberg endüstriyel hammadde endeksi fiyatlarını gösteriyor. Konut fiyatlarında ki aydan aya değişimin negatif bölgeye geçmesi (fiyatların düşmeye başlaması) endüstriyel metallerde de satış baskısını arttırdığını söyleyebiliriz. Son üç aydır konut fiyatlarında düşüş var ve endüstriyel metallerde Mart 2020 sonrası yaşanan rallide güç kayıpları yaşanmaya başlandı.

 

 

Haftalık grafikte Mart 2020 yükseliş trendinin altındayız. Endüstriyel metaller endeksinde bu hafta bu trend altı kapanış önümüzde ki günler/haftalarda da satış baskısını arttırabilir. Mevcut durumda trend çizgisinin altına bugün açıklanan Kasım ayı Çin konut fiyatları, endüstriyel üretim, sabit yatırımlar ve perakende satışlar veri setinin beklenenden kötü olmasıyla geriledik.

 

ABD tarafında metal ve madencilik borsa yatırım fonu (XME:arcx) ve Bloomberg hammadde endeksi (BCOMIN) haftalık grafiği ikisinin paralel hareket ettiğini aşağıda gösteriyor.

 

Mum grafik XME ve mavi çizgi grafik BCOMIN:

 

  • BCOMIN endeksinin (endüstriyel metaller endeksi) bu hafta kırmızı trend çizgisi altında bir kapanış yapması XME’de (metal ve madencilik BYF) de ilk aşamada $39.62 ve sonrasında $34.65 fibo destek seviyelerini öne çıkarabilir.
  • Bugün açıklanan Çin sabit yatırımlar, perakende satışlar ve endüstriyel üretim verisi Çin ekonomisinde ki yavaşlamaya işaret ediyor.
  • 2022 ilk çeyreğinde açıklanması beklenen yeni bir mali paket ya da para politikasında gevşeme hareketine kadar endüstriyel metaller grubunda (buna bağlı olarak XME borsa yatırım fonunda) satış baskısı devam edebilir.
  • 2012 ve 2014 de Çin konut fiyatlarında aydan aya değişimin 0% seviyesinin altına düşmesi (Gerilemeye başlaması) ile üç aydan (2021’de şimdiye kadar olan) çok daha uzun süre gerilemenin devamı olduğu görülüyor.

 

21 Ocak 2022 vadeli XME opsiyonlarında $40 - $39 fiyatlı call (alım) opsiyonlarında prim alımı (short call) Bloomberg endüstriyel metaller endeksinin kırmızı yükseliş trend çizgisini bu hafta aşağı kırışı onaylaması durumunda değerlendirilebilir.

 

Avrupa tarafında e-ticaret sektörü için € bazlı hisselerde işlem gören dört şirketten bahsetmekte yarar var.

  1. HelloFresh (Online yemek/gıda siparişi)
  2. Delivery Hero (Online yemek/gıda siparişi) – Yemek Sepeti’ni 2015’te satın alan şirket.
  3. Just Eat Takeaway (Online yemek/gıda siparişi)
  4. Zalando (Online pazaryeri – Giyim üzerine odaklı)

 

 

Bu dört ismin detaylarını (Piyasa değeri, 52 haftalık en yüksek seviyeden ne kadar aşağıda olduğu, Analistlerin 12 aylık hedef fiyatları – Örneğin Delivery Hero €154, hedef fiyatlardan ne kadar aşağıda olduğu – Örneğin Delivery Hero 60.5% aşağıda, 30 günlük RSI indikatörü seviyesi, nakit pozisyonları – Örneğin Delivery Hero €2.9 milyar nakit pozisyonuna sahip ve son 12 aylık ciro büyümesi – Örneğin Delivery Hero 99% büyüdü) yukarıda ki tabloda bulabilirsiniz.

 

Özetle, pandemi sonrası 2020’de gelen alımlara bu sene yüklü miktarda kar alışı son çeyrekte yoğunlaşarak geldi ancak hedef fiyatlara ve ciro büyümelerine baktığımızda “orta/uzun vadeli” iyi getiri potansiyeli sundukları söylenebilir.

 

Eşit ağırlıkla oluşturduğumuz (25% ağırlıkta 4 hisseden) Avrupa e-ticaret (€) endeksinde Eylül 2021’e göre 32% aşağıda olunduğu ve 274-283 bölgesinde RSI’ın da 30 seviyesinin altında olduğu görülüyor.

 

Endekste 2022 ilk çeyreğinde tekrardan 322-329 bölgesine doğru bir hareket görebiliriz. Mevcut seviyeleri düşündüğümüzde Eylül 2021’den başlayan 32%’lik düşüşe 15-17% arası tepki alımları olarak 322-329 direnç bölgesi düşünülebilir.  

 

Eşit ağırlıkla oluşturduğumuz Avrupa e-ticaret (€) endeksi:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.