success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Fed beklentileri (Ocak 2022)

25.01.2022 05:59


Bugün ki YouTube yayınında değindiğimiz Fed beklentilerine dair noktalara kısaca buradan paylaşmak isteriz.

 

14-15 Aralık Fed toplantısı sonrası ekonomik verilerde;

  • ABD çekirdek enflasyonu 4.9%’dan 5.5%’e yükseldi (Beklenti 5.4%’e yükselmesiydi).
  • İşsizlik oranı 4.2%’den 3.9%’a geriledi (Beklenti 4.1% açıklanmasıydı).
  • Ortalama saatlik ücretler +5.1%’den (4.8%’den yukarı revize edildi) +4.7%’ye geriledi ancak beklenti +4.2%’ye gerilemesiydi.
  • İş gücünde hem açık pozisyonlar hem de istifa oranları tarihi yüksek seviyelere yakın olup önümüzdeki aylarda “maaş bazlı” enflasyon risklerini arttırdı.
  • ISM imalat endeksi 58.7 açıklandı (Beklenti 60’dı). Tedarik zincirleri problemlerinde iyileşme olduğunda dair güzel bir sinyal fiyatlar alt kaleminde ki 82.4’den 68.2’ye gerileme ile karşımıza çıktı.
  • ISM hizmetler verisi 62 gerçekleşti. Beklenti ve bir önceki aya göre gerileme gösterse dahi oldukça yüksek bir seviye.
  • Fabrika siparişleri 1.6% artış gösterdi.

 

Noktaları öne çıkarken Aralık ayı tutanakları açıklandı (Tradeall | Tutanaklar, bilanço detayları ve NFP beklentileri). Fed üyelerinin bilanço büyüklüğünde azalıma gidilmesine dair konuşmalara başlaması (Powell’ın basın toplantısında bahsetmediği bir konu) ve sıkılaşma döngüsünde daha agresif olabileceğine dair noktalar piyasada sürpriz etkisi yarattı.

 

Mart ayı faiz artışı olasılıkları 50-60% banından 100%’e ulaşırken 2022 için 3 faiz artışı beklentisi 4’e yükseldi.

 

Yarın sonuçlanacak Fed’in Ocak 2022 toplantısında tek sayfalık özette;

  • Faiz artışı sürecine başlanılacağı (Mart ayı tutanakta en yakın zaman olarak öne çıkartılabilir. Ya da Powell basın toplantısında en yakın zamanı Mart olarak adlandırabilir).
  • Bilanço büyüklüğü azaltımına dair konuşmaların başlandığını.
  • Enflasyon risklerinin arttığı ve iş gücü piyasasının daha da güçlendiğine dair vurgular.
  • Omicron risklerinin azaldığı ve maaş bazlı enflasyon risklerinin arttığı (sürpriz olur).

 

Belirtilebilir. Peki Fed ne yapacak diye düşünmeden ne yapmalı desek?

  • Varlık alım programını anında bitirmeli.
  • Maaş bazlı enflasyonist risklere vurgu yapıp Aralık ayı 3 artış beklentisinin üzerinde faiz artışı yapılacağını belirtmesi.
  • Bilanço azaltımına Mart ayında başlanacağını duyurması.

 

Olarak sıralanabilir. Peki piyasada ne yapması bekleniyor (Biz de baz senaryomuzda bu şekilde ilerleyeceğini düşünüyoruz. Yukarıda belirttiğimiz tek sayfalık tutanaklara ek olarak Powell’ın basın toplantısı da dahil);

  • Sıkılaşma sürecine en yakın zamanda başlayacağını belirtmesi ancak veri bazlı ilerleyeceğini belirtip faiz artışında rakam vermekten kaçınma.
  • Tapering sürecini beklenildiği gibi Mart ayında sonlandırması ve yaz aylarına kadar bilanço azaltımına dair yol haritasını sunması.
  • Jeopolitik risklerin arttığını belirterek finansal koşullarda ki sıkılaşmanın aşırıya kaçmamasını sağlamak.

 

Sonuç olarak Aralık ayı toplantısından sonra çok fazla zaman geçmemesi Powell’ın basın toplantısında hisse senedi piyasalarında ki negatif algıyı dağıtmak için bir fırsat yaratıyor. Piyasanın korktuğu senaryoların (ne yapması lazım) gerçekleşmeyerek beklentilere paralel açıklamalarda bulunması (ne yapması bekleniyor) fiyatlamalarda korkulan kadar şahin değil yorumlarına ve “endeksler lehine” fiyatlamalara neden olabilir (Geçmişteki sıkılaşma döngülerinde S&P 500’ün yıllık ortalama yıllık 9% getiri sağladığı unutulmamalı). Ancak sıkılaşma döngüsünde 10 yıllık getirilerde nominal ve reel olarak yukarı hareketin devamı, buna bağlı olarak dolar endeksinde güçlü seyrin devamı ve altın fiyatlarında aşağı yönlü risklerin artmasını beklemeye devam ediyoruz (Fed’in görece daha sıkı olduğu majör MB’ler politika ayrışması ve pandemi öncesi reel getiri oranlarına dönüş ile)

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.