success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Faiz kararları (İngiltere ve Avrupa)

03.02.2022 05:38


Bugün faiz kararını açıklayan;

 

İngiltere MB’sı:

  • Politika faizini 25 baz puan arttırdı.
  • 9 üyenin 4’ü 50 baz puan artış yapılması yanlı oy kullandı (Fed için bu durum bir sinyal değil)
  • Varlık alım programında vadesi gelen tahvillerin tekrardan yatırıma dönmesini (reinvesting) bu toplantıda sonlandırdı. Vadesi gelip yatırım yapılmayacak tahvil miktarı 2022-2025 arası £200 milyar düzeyinde.
  • Şirket tahvilleri portföyü hazine tahviline göre çok daha küçük. Ancak burada da toplamda £20 milyar büyüklüğünde olan portföyü 2023 sonun kadar elden çıkarmayı planlıyor.
  • Enflasyon beklentilerinde tavan seviyenin hala Nisan 2022’de görüleceğini düşünüyor ancak beklentisini 7.25% seviyesine yükseltti.
  • İş gücü piyasasının güçlü olması ve buna bağlı olarak “maaş” bazlı enflasyonist riskleri de vurguluyor.
  • 2022 için TÜFE tahminini 3.5%’dan 5.75%’ye ve büyüme beklentisini 5%’den 3.75%’e revize etti (En son Kasım 2021’de 2022 için tahminlerini paylaşmıştı)
  • Basın toplantısında başkan faiz artışı konusunda MB’nin “agresif hareket etme” dışında bir ihtimali yok görüşünün bir “yanılgı” olacağını belirtmesi şahin kararları bir miktar kontrol altına alma (yumuşatma) şeklinde açıklama olarak düşünülebilir.

 

Yorum: Kararlar piyasanın beklediğinden şahin ancak başkanın faiz artışları konusunda yumuşatıcı yorumu da önemli. Özetle, GBP’de yükselişlerin devamı beklenebilir. Tahvil portföyünde anında reinvesting sürecini bitirme kararını açıklamalar arasında en önemlisi olarak yorumluyoruz. Enflasyonda ne zaman ne seviyede tavanın görüleceği ve maaş bazlı enflasyonist etkilerin devamı faiz artışı sürecinin önümüzdeki aylarda agresifliğini belirleyecek.

 

Piyasa fiyatlaması: Mayıs ayında politika faizinin 1% olacağı fiyatlanıyor.

 

GBPUSD etkisi:

  • Mayıs ayı için gecelik SWAP fiyatlamalarından (OIS) alınan rakamlar 1% politika faizine işaret ederken (17 Mart ve 5 Mayıs toplantıları sırada) GBPUSD’de 1.3713 seviyesindeki 200 g.h.o. kısa vadeli ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
  • 100 g.h.o. doğru (1.3513) geri çekilme olma durumunda 1.3713 seviyesini test etme düşüncesinde long taraflı değerlendirilebilir.

 

Mavi çizgi Mayıs ayında politika faizi fiyatlamamsı (Sol taraf) ve mum grafik GBPUSD (Sarı kesik çizgi 200 g.h.o.):

 

Avrupa MB’sı:

  • Politika faizinde bir değişiklik yok.
  • Enflasyonda “geçici” tabirini korumaya devam ediyor. Geçici olmasını beklediği süre zarfında enflasyonun hedefinden yüksek kalabileceğini vurguluyor.
  • Enerji fiyatları ve tedfarik zincirleri problemleri yüksek enflasyonun hala ana sebepleri olarak gösteriliyor.
  • Acil durum varlık alım programında (PEPP) planlandığı gibi sona gidiyor (Q1’de planlandığından daha az alım yapabileceğini belirtmiş. Kademeli olarak bitirme planıyla paralel). Klasik tahvil alım programı (APP) devam ediyor. APP ilk faiz artışına kadar devam edecek. Azalım (Tapering) kademeli olarak yapılacak.
  • Vadesi gelen tahvilleri (Hem acil hem de klasik varlık alım programında) 2024’ün sonuna kadar tekrardan yatırıma dönüştürecek.

 

Basın toplantısında başkanın değindiği noktalar:

  • Fiyat artışlarında yayılma risklerinin görüldüğü.
  • Enflasyona dair ortak bir endişe duyulduğu.
  • Enflasyonda yukarı yönlü risklerin olduğu.
  • Uzun vadeli enflasyon beklentilerinin istikrarlı olduğu.
  • İstihdam piyasasının güçlendiği. Maaş bazlı enflasyonist risklerin çok olmadığı. Tahvil alım programı (APP) bitmeden faiz artışı olmayacağını, faiz sürecinde aceleci davranmayacağını ve büyüme görünümünün güçlü olduğu.

 

Şeklinde özetlenebilir.

 

Yorum: Kararlar piyasanın beklediğinden güvercin ancak basın toplantısında başkan “enflasyonda yayılma ve yukarı yönlü risklerden” söz etmesi genel olarak enflasyon tarafında sözel sinyallerin şahin şekilde anlaşılmasına neden oluyor. Kararlar sonrası EURUSD 1.1270’in altına düştükten sonra basın toplantısında enflasyon tarafında şahin sinyaller ile 1.1350’nin üzerine çıktı. Ancak tahvil alım programı bitmeden faiz artışı yapılmayacağı açıklamasını unutmamamız lazım.

 

Piyasa fiyatlaması: Basın toplantısı öncesi 2022 için piyasa iki faiz artışı (10 baz puanlık iki artış) fiyatlıyordu. Basın toplantısı ile artış beklenti sayısı dördü fiyatlıyor (10 baz puanlık dört artış).

 

Günlük grafikte basın toplantısı ile 50 g.h.o. üstüne sert bir şekilde çıktık (Beklentimiz bu direnç seviyesinin korunacağı yönündeydi). Günlük kapanışı takip edeceğiz. Kısa vadeli 100 g.h.o. doğru (1.1431) hareketin devam etme riski mevcut. Dört artış beklentisinin kararlar düşünüldüğünde oldukça agresif bir beklenti olduğu söylenebilir. 1.1312-1.1431 kısa vadeli hareketlerini bir satış fırsatı olarak değerlendiriyoruz. 100 g.h.o. üzerinde bir kapanışta stop düşüncesindeyiz.

 

EURUSD günlük grafik:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.