Pandemi hisseleri ve dolar endeksi
16.03.2022 04:47
ABD seansında bugünün ana konusu Fed olacak ancak Asya’da Çin teknoloji hisselerinde yaşanan ralli ve bunun ADR’lara da olumlu yansıdığını gösteren seans öncesi fiyatlamalar sonrası ABD tarafından da tekrardan “yıkıcı teknoloji” hisselerine bakmakta fayda var.
Öncelikle sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim. Mevcut durumda (Fiyatlamalarda) Mega sermayeli teknoloji şirketleri aşağıda belirttiğimiz şirketlere göre daha güvenli bir yatırım fırsatı sunuyor. Apple, Microsoft, Google, Amazon ve Meta nakit pozisyonları güçlü ve karlılığı yüksek olduğu için tahvil getirilerindeki yükselişe çok daha dayanıklı. Ancak, pandemide “evde kal” hisseleri (Stay at home stocks) olarak öne çıkan ve çoğunu hala kullanmaya devam ettiğimiz yıkıcı teknoloji hisselerinde durum ne?
Pandmenin ikinci yılını bitirirken (İlk kapanmaya girdiğimiz günden sonra iki yıl geçti) aşılanma oranlarında yaşanan artış nedeniyle artık batı dünyasının gündeminde “vaka sayılarından” ziyade “Ukrayna-Rusya” var. Çin’de bu hafta yaşanan kapanma haberleri ise yatırımcılara tekrardan yakın geçmişi hatırlatıp pandemi hisselerine tekrardan bakmaya teşvik edebilir.
Yıkıcı teknolojilerde bizim ana temamız “hibrit” düzenin önümüzdeki yıllarda devam edeceği ve tekrardan açılan ekonomilerde;
Gerçek hayatla iç içe devam etmesini bekliyoruz. Pandeminin zirve noktasına göre kullanım oranları azalsa da özünde tamimiyle bırakılmış değiller. Peki, hisselerin pandemi öncesi ve sonrası olarak fiyat grafiklerine bakarsak Şubat 2020 başı itibariyle kıyasladığımızda ne noktadalar?
Yukarıda parantez içinde yazdığımız şirketler pandemi sürecinde binlerce/milyonlarca müşteriye dokundu, pandemi öncesine göre çok daha yüksek ciroya sahipler ve her ne kadar büyüme hızları yavaşlamış olsa da nerdeyse hepsi hala çift haneli büyümeye devam ediyor.
Eskiden evde kal hisseleri diye belirtilen bize göre yeni normalde “hibrit” hisselerinde haftalık değişim (Şubat 2020’de 100 seviyesinden başlayacak şekilde ayarlandı. Bu tarihten sonra halka arz olanlar halka arz edildiği gün 100 olarak kabul edildi)
Bu şirketlerin ciro açısından 2020 ilk çeyreğine göre ne noktada oldukları aşağıdaki grafikte;
İki sene sonra çeyreksel bazda ulaşmış durumdalar.
Ciro seviyeleri:
Ciro büyümelerine baktığımızda yıllık büyümeleri Peloton hariç çift haneli devam ediyor.
Ciro büyümeleri:
Mevcut durumda piyasa değeri-ciro çarpanları ise tarihlerinin en düşük seviyelerinde. Bu çarpanlarda geleceğe dair büyüme öngörüleri önemli rol oynuyor ancak Nasdaq 100 gibi mega sermayeli teknoloji şirketlerinin ağırlığının domine ettiği endeksle nerdeyse aynı çarpana sahip olmaları (Nasdaq 100’ün ciro çarpanı 5.3x) ve Bessemer Cloud Index’in (Hibrit hisselerini piyasa değerleri düşünüldüğünde büyüme tarafında karşılaştırma yapmak adına Nasdaq 100’e göre daha iyi bir gösterge endeks) 10.3x’lik değerleme çarpanın oldukça altında olmaları fiyatlamalarda negatif yönlü agresifliğin/aşırılığın oldukça önemli bir göstergesi.
Piyasa değeri-Ciro çarpanları:
Özetle, evet iki sene öncesiyle karşılaştırıldığında bu şirketlerin hizmetlerine daha az bağımlıyız. Ancak, şirketlerin hizmetleri hala hayatımızda, gelinen hisse fiyatı seviyeleri pandemi öncesi seviyelere geri dönmüş durumda, finansallarda cirolar pandemi öncesinin çok daha üstünde (Kat kat üstünde) ve bu şirketler büyümeye devam ediyorlar.
Pandemi bitiyor evde kal hisselerini sat (ya da short aç) temasının artık sona yaklaştığını düşünüyoruz. Her ne kadar mega sermayeli teknoloji hisseleri sıkılaşma döngüsüne daha dayanıklı olsa da mevcut gelinen fiyat/değerleme noktalarında belirttiğimiz hisselerin aşağı yönlü risklerinin az olduğu ve yukarı potansiyellerinin önümüzde ki haftalarda/aylarda daha çok öne çıkacağını düşünüyoruz.
Hibrit hisselerinde;
Hisse kodu, Hisse fiyatı, 52 haftalık en yüksek hisse fiyatı, 52 haftalık en düşük hisse fiyatı, 52 haftalık en yükseğe göre yüzdesel değişim, tarihi yüksek seviyeden yüzdesel değişim, 12 aylık Bloomberg analist medyan fiyat hedefi ve RSI seviyesi
Dolar endeksi:
Sıkılaşma döngülerinin dolar endeksine nasıl etki ettiğini aşağıdaki grafikten son dört sıkılaşma süreci dahilinde bulabilirsiniz. Son dört sıkılaşma döngüsünün üçünde süreç başladıktan sonra değer kaybedilmiş (Başlangıç ile bitiş arasında. Bitiş: İlk faiz indiriminin yapıldığı gün). İlk faiz artışından ilk faiz indirimine ortalamada 4.1%’lik bir kayıp söz konusu. Bunun nedeni de sürece dair beklentilerin ilk faiz artışından çok önce fiyatlanması.
Uraz Çay |
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.