success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_12.05.2022

12.05.2022 10:43


Dün ABD seansı Nisan ayı TÜFE verisi detayları ile fiyatlandı. Yıllık bazda Ağustos 2021’den beri ilk defa hem manşet hem de çekirdeğin gerilemesi “Mart ayında tavan oldu” görüşünü desteklerken çekirdekte aylık bazda 0.6%’lık artış piyasada “enflasyon ne kadar hızlı, ne noktaya kadar gerileyecek?” sorusunu daha çok öne çıkardı. Spot piyasa açılışı sonrası S&P 500 4049 seviyesine kadar yükselse de sonrasında gelen satışlar ile günü 1.6% ekside tamamladı (3935). En kötü üç sektör zorunlu olmayan tüketici ürünleri, teknoloji ve iletişim hizmetleri olurken en iyi (ve artı kapatan) üç sektör enerji, altyapı ve hammaddeler oldu.

 

Dün fiyatlamada gün içi negatif tarafa geçişin arkasında “daha şahin” bir Fed’e dair görüşü vadeli piyasalarda “politika faizi fiyatlamaları/beklentileri” teyit etmiyor. 2022 yıl sonu politika faizi fiyatlaması 2.7% (Veri sonrası sert bir yükseliş yok). 75 baz puan artış olasılıkları TÜFE verisi sonrası Temmuz ayı için +20%’a ulaşırken dün seans kapanışında 10% ve bu sabah itibariyle 3%. Fed ‘in en şahin üyesi olan Bullard’ın geçtiğimiz haftalarda 75 baz puan artış yapılması lazım görüşünü sert bir şekilde savunurken dün yaptığı konuşmada 75 baz puan artışa bu aşamada gerek yok demesi de çok enteresan ve sert bir geri dönüş. Peki dün gün içi satışlarda ne rol oynadı?

  1. Piyasadaki algı geçen hafta Perşembe gününden beri açıklanan verilerde negatif taraflara odaklanma şeklinde.
  2. 10 yıllık getirilerin gerilemesine rağmen (84%) endekslere alım gelmemesi ve 2-10 yıllık makasında azalışın “büyüme bazlı” riskleri dün daha çok fiyatlamalarda öne çıkarması.

 

Fed’in faiz artışı beklentileri/fiyatlamaları:

 

ABD 10 yıllık eksi 2 yıllık faiz makası günlük grafiği:

  • Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla Mart sonunda bu makas negatife geçmişti. Mevcutta artı bölgede ancak bu hafta tekrardan gerilemeye başladı.

 

Yarın açıklanacak Mayıs ayı ABD tüketici güveni “büyüme bazlı riskler” başlığı altında önemli olacak. Kısa vadede resesyon beklememe görüşümüzü değiştirmiyoruz. Günlük notlarda algının fiyatlama dinamiklerine değindiğimiz için bu tarafa (büyüme riskleri) bugün daha çok vurgu yaptık.

 

Altın tarafında BYF’lerden günlük bazda çıkış devam ediyor. Dün gümüşe az da olsa giriş oldu.  Altın tarafında $1.837 desteğinde bulunan 200 g.h.o. takip ediyoruz. Bu seviyenin aşağısında $1.780 desteği öne çıkıyor.

 

 

Dün açıklanan TÜFE verisinde çekirdekte yıllık bazda ürünler kısmı gerilemeye devam ederken (Tavan görüşünün teyit edildiği nokta) hizmetler tarafı konut/kira fiyatlarının gecikmeli etkisi nedeni ve Nisan ayında havayolu şirketlerinin bilet fiyatlarında artışa gitmesi ile yükselmeye devam ediyor. Hizmetler tarafında da bir geri dönüş sinyalinin alındığı ay piyasa “enflasyon risklerinde” ciddi bir aşağı yönlü revizyona gidecektir. O zamana kadar maalesef algı enflasyon bazlı veri setlerinde olumsuz noktalara odaklı (Nisan ayında örneğin çekirdekte aylık yükselişi yıllıkta tavan olma düşüncesine karşın daha çok öne çıkardı)

 

ABD çekirdek TÜFE yıllık bazda  hizmetler (mavi) ve ürünler (beyaz) grafiği:

 

Petrol tarafında dün ABD stokları 8.5m varil artış gösterdi. Bu veri sonrası WTI’da sert bir gerileme olmamasının nedeni stratejik rezervler tarafından 7m varillik etki. Nette stoklar 1.5m varil arttı. Dizel stokları ise düşüşüne devam ediyor. Büyüme bazlı kısa vade de öne çıkan  risklerin endeksler üzerinde etkisi petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin sınırlı olmasına neden olur. Dün Draghi’nin Rusya’dan alınan petrolün Ruble ile ödenmesine dair açıklamaları Avrupa yaptırımları tarafında soru işaretlerini arttırırken Biden ile yaptığı görüşme sonrası “petrol tüketicilerinin de karteli olmalı” açıklaması özünde OPEC’e arzı arttırın çağrısı.

 

Bugün hem OPEC hem de IEA aylık petrol arz-talep raporlarını yayınlayacak. Talep tarafında aşağı yönlü revizyonlar (Çin başlıca) petrol fiyatlarında satış baskısına neden olur.

 

Dolar endeksi 104’ün üzerinde. Alımların nedeni ağırlıklı olarak doların güvenli liman özelliğinden kaynaklı. Bu durumun uzun soluklu olacağını düşünmüyoruz. Avrupa ve Japonya tarafı MB fiyatlamaları tarafında Fed’e göre çok daha az fiyatlandı. Hatta BoJ tarafı daha verim eğrisi kontrolünü yukarı çekmedi bile.

 

Bugün ABD Nisan ayı ÜFE verisi ve Finlandiya’nın Nato süreci (ve buna Rusya’nın nasıl karşılık vereceği) ekonomi/jeopolitik tarafta öne çıkıyor.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.