success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_06.07.2022

06.07.2022 10:58


Risk algısının Avrupa seansında bozulduğu, ABD açılışına yansıdığı ve ABD kapanışına doğru toparladığı bir işlem gününü geride bıraktık. Avrupa seansında EURUSD’nin 1.0350 desteğini kırması ile riskten kaçış fiyatlamaları S&P 500’ü açılış sonrası 2.2% eksiye çekse de kapanışı 0.2% artıda yaptı. Öne çıkan ana fiyatlama noktaları;

  • EURUSD’nin 1.0350 desteğini kırması (Avrupa’da stagflasyon ve ABD’de resesyon riski nedeniyle dolara talep)
  • WTI petrolün $100 seviyesi altına gerilemesi (ABD ekonomik verilerinde tüketime dair kötü gelen veriler ile resesyon riskinin artması)
  • S&P 500’de sektör performansları açısından yılın kazandıranlarında (Enerji, altyapı ve hammadde) yaşanan sert satışları, yılın kaybettirenlerinde (Teknoloji, zorunlu olmayan tüketim ve iletişim hizmetleri) yaşanan alımlar ile telafi edilmesi (Yılın ikinci yarısında portföylerde yapılan “kazananı sat, çok ucuzlayanı al” değişimleri/Switch)
  • ABD 10 yıllıklarına talebin artması (Resesyon riskleri ve Fed frene basacak mı sorusu)
  • Dolar endeksinde yaşanan yükseliş nedeniyle altına satış gelmesi (Ancak, resesyon riskleri gerçeğe dönerse altına talep artar. Dolayısıyla dolar endeksinde güçlenmenin altın fiyatlarındaki negatif etkisi geçici olabilir. Daha önceden de belirttiğimiz gibi altın/petrol oranında long olmak kısa vadede daha iyi bir seçim olur.)

 

Gün içi S&P 500 grafiği:

 

Sene başından beri en iyi getiri hala enerji sektöründe. Bir süredir bu sektöre ve petrol fiyatlarına gelen/daha çok gelmesi gereken satışlardan bahsediyoruz. Kısa vadeli “enerji short, teknoloji long” işleminin 10-15% arası getiri sunacağı görüşündeyiz. Dün yıkıcı teknoloji (Disruptive technologies) hisseleri de iyi performans gösterdi (Arkk +9%). ABD 10 yıllık getirilerinde yaşanan gerileme “long duration” varlıklara pozitif etkisi görülüyor (Resesyon riskleri o tarafta şimdiye kadar zaten fiyatlandığı için uzun vadeli tahvil getirilerindeki düşüşün pozitif etkisi daha çok öne çıkıyor). Bitcoin tarafının da bu durumdan olumlu etkilenmesi gerekir. $25.5k direncini takip ediyorum.

 

Sene başından beri S&P 500 sektör performanslarını byf’ler aracılığı ile aşağıda bulabilirsiniz.

  • Enerji (XLE US) +28.2% , zorunlu olmayan tüketim (XLY US) -29.7% , teknoloji (VGT US) -27.2% ve iletişim hizmetleri (XLC US) -27.4%.

 

 

Hisse bazlı olarak dün Chewy’den bahsetmiştik. CHWY dün 9% prim yaptı (Kapanış 40.5). Hissede 45-50 aralığı hedefimizi koruyoruz. Resesyon riskleri bir noktada nakit akışı kuvvetli mega sermayeli teknoloji şirketlerine de olumlu yansımalı diyorduk. Dün bunun bir örneği yaşandı. FANG+ endeksi 3% artı kapattı. Büyüme sunan ve kar marjları/kar rakamları kuvvetli yazılım şirketleri de öne çıkmaya başlıyacaktır.

 

Siber güvenlik alanında faaliyet gösteren SNOW’un düşüş trendini kırarak (155 üstü kapanış), 180-185 bandına doğru hareket etmesini bekliyorum.

 

SNOW günlük grafik:

 

Altın/petrol oranında 20 hedefimi koruyorum (+15’da ilk yazmıştık. Mevcutta 17.6) .

 

Altın/petrol aylık grafik:

 

WTI petrolde bugün gelen tepki alımları sınırlı. $92.6 seviyesinde bulunan 200 g.h.o. seviyesine kadar yakın vadede satışların devam etmesini bekliyorum. Mevcut seviyeden 7% daha satış yaşanabilir.

 

WTI petrol günlük grafik:

 

ABD 10 yıllık getirilerinde olası yükselişlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi görüşümü koruyorum. Bugün gözler Fed tutanaklarında olacak. Cevap arayacağımız soru ise “1994’den beri ilk kez 75 baz puan artış yapılan toplantıda resesyon durumunda frene basılacağı konuşulmuş mu?”

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.