success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_13.07.2022

13.07.2022 11:25


Cuma günü açıklanan TDİ verisi sonrası “kral dolar” teması devam ediyor. EURUSD’de opsiyon piyasaları orta/uzun vade de 1.00 ve altı seviyelerin çok kalıcı olmayacağına işaret ederken “ani bir tepki alımına” dair kısa vadede net bir durum yok. Almanya-ABD iki yıllık getiri farkları doları desteklemeye devam ediyor. AMB eğer acil bir toplantı kararı alırsa hızlı bir tepki alımı yaşanabilir (1.0350 üzerine geçmeden kalıcılığı sorgulanır). Bugün Haziran ayı TÜFE verisi “kral dolar” temasının kısa vadeli devamı açısından kritik olacak.

 

Petrol fiyatlarında dün 8% düşüş yaşanırken “global resesyon” risklerinin artması ile savaş sonrası “düşüşleri al” temasından artık “yükselişleri sat” temasına doğru bir geçiş söz konusu. WTI petrolde 92-94 bandını takip ediyorum. 200 g.h.o. 93.3’da ve 2021 Q4’den beri bu seviyenin altında kapanış yapmadı. Biden-MBS görüşmesi ve arz tarafındaki gelişmeler bu seviyenin altında bir kapanış olup olmayacağına dair kısa vadede öne çıkan en önemli gelişme olacak.

 

S&P 500’de 3.810/15 desteği ve Bitcoin’de 19.5k destekleri önemli. Bugün açıklanacak TÜFE verisi sonrası iki olasılığa bağlı olarak fiyatlama yönü belli olacak;

  • Enflasyon risklerinin azalması (Beklenti altı manşet ve çekirdek rakam): Riskli varlıklara alım getirir. 3.810/15 desteği korunur.
  • Enflasyon risklerinin yüksek seyrinin devamı (Beklentilere paralel veya daha yüksek manşet ve çekirdek rakam): Riskli varlıklarda satışların devamını tetikler. 3.810/15 desteği aşağı kırılır. Kral dolar teması devam eder.

 

ABD Haziran ayı TÜFE verisi:

 

Bayram sonrası uluslararası piyasalar adı altında bugün Tradeall Spotify kanalından yaklaşık 30dk. yayın paylaştık. Bir çok gelişmenin orada kapsamlı değerlendirmesini ve varlık fiyatlamalarına dair genel görünümü bulabilirsiniz. Mevcut durumda işlem fikri olarak farklı senaryolar altında en mantıklı seçimler;

  • ABD 10 yıllık getirilerde olası yükselişleri vadeli kontratta alım fırsatı olarak değerlendirmek (Resesyon olursa da Fed frene basarsa da talep artacak). 2.95-3.00% aralığından 2.75-2.80% bandı hedeflenebilir.
  • Altın/Petrol (WTI) oranında 20 seviyesine yükselişin devamı (Çok iyi bir resesyon hedge’i. İlk yazdığımda 15 seviyesindeydi. Şimdi 18)
  • Düşüşlerde altın alımı yapmak (10 yıllık getirilere benzer bir durum var. Resesyon olursa fiyatı artacak. Fed frene basarsa artacak)

 

S&P 500’ün bu sene yaşadığı kayıplar kar beklentilerinde aşağı revizyonlardan ziyade çarpan daralmasından geliyor. Dolayısıyla yarın ABD finansalları ile başlayacak bilanço sezonu oldukça önemli. Şirketlerin kar beklentilerine göre SPX ucuz ya da pahalı yorumları önümüzdeki haftalarda daha çok öne çıkacak.

 

S&P 500’de Q2’22 için beklenen yıllık kar büyümesi 4.1%. Geçmiş zamanlardaki beklenti üstü açıklamları hesaba kattığımızda 9%-12% arası bir rakam ile sezonu bitirmeliyiz (Bu kısımı Spotify’da direk beklenti olarak paylaştım. Düzeltiyorum. Sezon sonunda 9-12% arası bir rakam gerçekleşmesi gerek). Piyasa bu sezon ciro büyümesinden ziyade açıklanan karlar, kar marjları, kar büyümesi ve gelecek çeyrekler için kar beklentileri odaklı olacak.

 

S&P 500 kar büyümesi:

 

 

Bankacılık tarafında bu hafta ve gelecek hafta başı açıklanacak rakamlarda trading gelirleri yüksek olacaktır (Çoklu varlık fiyatlamlarında yüksek volatilite nedeniyle). Ancak yatırım bankacılığı tarafı zayıf beklenirken (Halka arzlar/Şirket birleşmeleri çok zayıftı), karşılık oranlarında ne kadar bir artış olacağı önemle takip edilecek (ABD ekonomisinin gidişatına dair sinyal olacak).

 

ABD bankalarının toplam ayrılan karşılık miktarları değişimi:

  • Bu çeyrekte karşılıklarda $4.5 milyar artış bekleniyor.  

 

 

Q2’22 bilanço sezonunda en zayıf rakamların finansallardan gelmesi bekleniyor (24% yıllık bazda düşüş bekleniyor). Dolayısıyla bu hafta kapanışta sektör pozitif fiyatlamada olursa S&P 500 için 3.810/15 destek bölgesinin korunarak 3.945-4k  hareketini destekler.

 

S&P 500 sektör bazlı Q2’22 kar beklentileri:

 

Enerji sektörü short düşüncemi koruyorum. Beklentiler oldukça yüksek (Geçilmesi gereken bar yüksek). Dolayısıyla kar satışlarının devamı bilançolar ile orta vadede devam edebilir.

 

Bu hafta SPX 3.945-4k bölgesinde (Veya üstünde kapatırsa) gelecek hafta yarı iletkenler sektöründe opsiyonlar ile alt tarafı sınırlı bir yukarı yönlü işlem fikri paylaşacağım. Değerlemeler açısından yarı iletkenler ucuz.

 

Hammaddeler tarafında da short tarafta kahve dikkatimi çekiyor. Pamuk long, kahve short “soft commodities” tarafında güzel bir trade fırsatı.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.