success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

TSM

14.07.2022 02:08


$421 milyar piyasa değeri ile yarı iletkenler sektöründe oldukça önemli bir şirket olan Taiwan Semiconductor Manufacturing (Contract manufacturing/Fason üretimde dünya lideri. Müşterileri arasında Apple var) bugün takvim yılına göre Q2’22 rakamlarını açıkladı. Hisse sene başından beri 32% ekside. Bilanço açıklamasıyla seans öncesi işlemlerde yaklaşık 1.5% artıda.

 

Rakamlarda en çok dikkatimi çeken gelişme 2022 yılı için ciro büyümesi beklentisini 30%’dan 35%’e güncellemesi (Mid-30% deniyor. Ondan 35% yazdım). Q3’22 için ise önceden belirttiği $18.5 milyar ciro öngörüsünü $19.8-$20.6 milyar bandına yükseltti. Şirket sermaye yatırımlarında da azalıma gidiyor (Geçen çeyrek $40-44 milyar arası CAPEX öngörüsü vardı. Bugün bu bandın alt kısmına yakın olacağını belirtti.) Bu başta “orta/uzun vadeli” büyüme düşüncesinde negatif anlaşılabilir (Resesyon riskleri nedeniyle talep azalışı düşüncesini doğurabilir). Ancak, kısa vadede “kar odaklı piyasa algısı” ve ciro büyümesinde daha iyi görünüm nedeniyle sene başından beri yaşanan satışlara tepki alımı yaratıyor. Q2’22 için diğer öne çıkanlar;

  • Ciro $18.13 milyar (43% YoY büyüme). Çeyrek bazında tarihi rekor.
  • Brüt kar marjı 59.1% (Son 26 senenin en iyi brüt marjı). Q3 içinde 57.5%-59.5% öngörüyor.
  • Net kar 76.4% YoY büyüme ile $7.94 milyar gerçekleşti. Çeyrek bazında tarihi rekor.

 

12 aylık beklenen F/K oranı 14.3 seviyende. Mart 2020 dibinin altında. Dolayısıyla eğer teknik açıdan kırmızı düşüş trendi çizgisi üzeri bir kapanış yaparsa $88-90 aralığına kadar tepki alımları kısa vade de devam edebilir. S&P 500’ün 3.740 desteği üzerinde kalarak tekrardan 3.810/15 seviyesini geçmeyi zorlaması TSM’deki tepki hareketinin devamı (Kırmızı düşüş trendinin kırılması) açısından “piyasa riski düşüncesi altında” önemli.

 

TSM US günlük grafik ve 12 aylık beklenen F/K (Mavi çizgi):

 

TSM bilançosu sonrası yarı iletkenler sektöründe diğer şirketlerde de kısa vadeli tepki alımlarının devamı (S&P 500 izin verdiği sürece) beklenebilir.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.