success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_19.07.2022

19.07.2022 11:27


Goldman Sachs (GS) ve Bank of America (BAC) bilançoları sonrası güne yaklaşık 1% artı başlayan S&P 500 Apple’ın istihdam planlarında frene basacağı haberleri ile 3.900 civarı gelen satış baskısı ile 0.8% aşağıda günü sonlandırdı. Petrol fiyatlarında “ayı rallisi” olarak nitelendirdiğim yükseliş enerji sektörünü olumlu yönde ayrıştırırken, hammadde ve zorunlu olmayan tüketim sektörleri de artı kapattı. En kötü üç sektör sağlık (-2.15%), altyapı (-1.4%) ve iletişim hizmetleri (-1.4%) oldu. Piyasa fiyatlamaları ve beklentilerimize dair sabah paylaştığım podcast: Link

  • S&P 500 sektöründe 3.815 desteği korundu. Bilanço açıklamaları ile tepki yükselişinin devamı (3.945 direncinin kırılması) veya tekrardan 3.700-3.740 destek bölgesine dönüş yaşanacak.
  • Bilanço belirsizlikleri giderilene kadar yatay hareket bekliyorum. 3.815-3.900 arası.
  • Q2’22 bilanço sezonunda en olumsuz ayrışması beklenen finansallar dün en iyi dördüncü sektör olurken GS’nin “işlem gelirleri” nedenli performansı (Beklentilerden 10% daha iyi işlem geliri yazdı) 2.5% artı kapanışı ile 3.815’in korunmasında öne çıkan faktör. Diğer bir gelişmede ABD konut sektörünün soğumaya devamı ve istihdam bazlı haber akışlarının iyi bir tablo çizmemesi ile Temmuz ayında 75 baz puanlık artışın 100’e kıyasla daha gerçekçi olması.

 

Goldman dün 50 g.h.o. üstü bir kapanış denedi. $302.2 üstü bir kapanış bugün görürsek 12 aylık beklenen F/DD 1’inde altında olduğu için tepki alımlarının 315-320  bandına kadar devamı gelecektir. Dün BAC kredi portföyünde ayırdığı karşılık miktarını $523m arttırdı ve bu rakam $605m beklentinin altında (Şimdilik resesyon risklerine karşı beklentilerden daha iyi bir kredi performansı bekliyor demek ki). BAC’ın “net faiz karı/marjı” beklentilerden iyi.

 

Apple dün 2% eksi kapattı. Önemli bir ayrıntı 2023 “ürün portföyü planında” bir değişiklik yok. Demek oluyor ki eğer Fed fırsatını bulup “frene basarsa” işler “mevcutta” düşünülen gibi kötü gitmeyebilir. Hane halkı bilançosu hala çok güçlü. Diğer taraftan “kral dolar” teması ABD’li uluslararası şirketlerin 2022 sonu beklentilerine olumsuz yansımaya başladı (Bunun bir örneği dün IBM bilançosu ile paylaşılan 2022 ciro öngörüleri revizyonunda var. Durumu podcast’te kapsamlı işledim)

 

Teknik açıdan Apple’da 143 desteğini takip ediyorum. Bu hafta Netflix ve Tesla bilançoları ile SPX yükseliş momentumuna devam ederse bu destek iyi çalışır. Diğer türlü 132.7 desteği gündeme gelecektir. Netflix için bugün seans sonrası açıklanacak bilanço ile fiyat hareketinde “beklentilerin çok olumsuz ve reklam bazlı iş modelinin daha fiyatlara yansımadığından” ötürü olumluyum. Durumu podcast’te kapsamlı açıkladım. Öğleden sonra yetiştirebilirsem opsiyon bazlı işlem fikrimi de paylaşacağım.

 

Apple günlük grafik:

 

Yarı iletkenler tarafında bugün ABD senatosunda yeni yatırımlara dair paket için görüşmeler başlıyor. Nvidia’da kısa vadeli yükselişin devamını bekliyorum.

 

Nvidia günlük grafik:

  • 12 aylık beklenen F/K oranı Temmuz başında Mart 2020 seviyesinin altına gerilemişti. Bu değerleme metriği ile tarihsel olarak hisseye baktığımızda tepki alımlarının devamını destekliyor. 185-200 bandına kadar yükselişin devamını bekliyorum.

 

Doğalgaz ile ilgili çok gelişme var. Durumu (Tahmin edinJ) podcast’te kapsamlı değerlendirdim. Avrupa-ABD doğalgaz kontartları farkı yeni bir zirve yapmadı. Gözler Perşembe günü “Kuzey Akım 1” hattının tekrardan açılıp açılmayacağında olacak. Eğer açılırsa EURUSD’de 1.0350 seviyesine kadar yükseliş ve Avrupa borsalarında, AMB faiz kararı bağımsız, iyi bir performans görebiliriz.

 

Avrupa-ABD doğalgaz fiyat makası:

 

Altın fiyatları 1.710 seviyelerinde. Dün altın byf’lerinden son 16 ayın günlük bazda en büyük çıkışı oldu. Buna rağmen ciddi bir fiyat gerilemesi görmedik. Resesyon risklerine karşı düşüşlerde vadeli/spot piyasadan alım yapılıyor demek ki. Altın için “düşüşlerde portföye ekle” fikrimizle paralel bir gelişme.

 

Altın BYF günlük değişim:

 

Bugün seans sonrası Netflix bilançosunu takip edeceğiz. Seans içi endekste band hareketi bekliyoruz. ABD 10 yıllık getirilerinde yükselişlerde vadeli piyasadan alım yap düşüncemde bir değişiklik yok. Petrol fiyatlarında (WTI için) 102.5-104.5 bandını short pozisyon açmak için güzel bir bölge. Nvidia long düşüncem ve Netflix için bugün seansda 170 veya 180 kullanım fiyatlı yakın vadeli “short put” işlem fikirlerim var.

 

Perşembe günü AMB toplantısında da 50 baz puan artış olasılıkları artıyor.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.