success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

AMB, İtalya-Almanya tahvil makası ve Tesla

22.07.2022 11:24


Dün S&P 500 1% yükselişle günü sonlandırırken “beklenildiği kadar kötü olmayan” bilançolar ile tepki alımları devam etti. Sene başından beri satış baskısının çok olduğu sektörlere alım gelirken petrol fiyatlarında (beklediğimiz gerilemenin) yaşanması ile enerji sektörü üzerinde satış baskısı yarattı. Tesla günü 9.7% yükselişle 815 seviyesinde sonlandırdı.

 

Haber akışı, piyasa fiyatlamaları/beklentilerimiz ve AMB kararını detaylı anlattığımız podcast: Link

 

AMB basın toplantısı öncesi karalara dair paylaştığımız Link

 

Basın toplantısı sonrası ülkeler arası faiz makasının nasıl kontrol altına alınacağına dair detayların AMB tarafından paylaşıldığı link: https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2022/html/ecb.pr220721~973e6e7273.en.html

 

Özetle, üstü kapalı yeni bir “tahvil alım mekanizması” ile karşılaştık. Normal şartlarda tahvil alımı mekanizması/programı açıklanan ülkede para biriminin değer kaybı yaşamasını beklersiniz. Ancak, AMB beklenti üstü faiz artışı yaparak (Biz 50 baz puan beklendiğimizi paylaşmıştık), sıkılaşma süreci içinde bu yapıyı piyasaya sundu. Büyüme problemlerinin olduğu bir dönemde faiz artışlarıyla beraber bu “üstü kapalı tahvil alımı mekanizması” özünde EUR pozitif bir gelişme. Dün EURUSD’de 1.0270 üzeri seviyelerden satışların gelmesi ve tekrardan 1.02 altına dönüşün nedenleri ise;

  • Eylül ayı AMB toplantısına dair başkanın 50 baz puanlık bir artışı net olarak desteklememesi. Yorum: Bunu “her toplantı bir karar anı” düşüncesinde yaptığı söylenebilir. Yüksek enflasyon nedeniyle politika faizinde bir 50 baz puanlık daha artış doğru bir seçim olur.
  • Açıklanan tahvil alımı mekanizmasına dair (Orijinal ismi Transmission Protection Instrument) piyasa belirsizliklerini gidermemesi. Ne noktada kullanıma başlanacak, ne boyutta olacak ve borçluluğu görece yüksek ülkelerde alım yapmak Draghi zamanı açıklanan QE’den ne kadar daha kolay olacak? Bu sorulara daha net bir cevap yok.

 

Olarak gösterilebilir. Beklenenden yüksek faiz artışı ve yeni bir para politikası silahının tanıtılması EUR pozitif ama basın toplantısında başkan yükseliş hareketinin kolay bir şekilde olmasını engelledi. Enteresan olan ise basın toplantısında “niye 50 baz puan artış yaptınız?” sorusuna verdiği cevaplardan biri de;

  • “EUR’da yaşanan aşırı güç kaybı/satış baskısı” olduJ

 

Dünkü toplantı sonrası EURUSD’de 1.00 altı rakamların kısa vade de tekrardan görüleceğini düşünmüyorum. 1.0350 hedefimi koruyorum. Bu sabah açıklanan Temmuz ayı PMI verileri sonrası EURUSD’de satış baskısı artmış olsa da. Temmuz ayı PMI rakamlarında hem Fransa hem de Almanya imalat verileri daralma bölgesine geçti.

 

Bu sabah açıklanan Fransa ve Almanya Temmuz ayı PMI verileri:

 

TPI mekanizmasının piyasada belirsizliği ve İtalya politik riskleri ise İtalya-Almanya 10 yıllık makasının daha çok açılarak piyasada test edilmesine neden olacaktır. Böyle bir mekanizmanın açıklandığı gün makasın düşüş yaşamaması mevcutta 233 baz puan olan seviyenin 245-250 aralığına kadar yükselmesine neden olabilir. Bu durum kısa vade de Avrupa borsa endekslerinin ABD endekslerine görece kötü performansına neden olacaktır.

 

İtalya-Almanya 10 yıllık tahvil getiri makası grafiği:

 

Rusya Ukrayna sınırları içinde ilhak ettiği bölgelerde 15 Eylül tarihinde referandum yapmayı planlıyor. Bu haberi tahıl ihracatı ile ilgili pozitif haber akışı (Buğday ve mısır fiyatlarında satış baskısı var) ve kuzey akım 1 hattının tekrardan devreye alınması ile birleştirildiğinde tekrardan partilerin masaya oturma olasılığının artmasına neden olduğu söylenebilir (Sıcak savaştan politik bir çözüme geçiş?).

 

S&P 500’de 4.090 hedefimi 3.920-40 destek bölgesi korunduğu sürece koruyorum. Dün SNAP bilançosu sonrası 25%’den fazla düşüş yaşadı. Bu durum bugün ABD vadelileri ve iletişim hizmetleri sektörü hisselerinde satış baskısına neden oluyor/olacaktır. İletişim hizmetleri sektörü dün AT&T bilanço açıklaması sonrası kötü bir performans yaşadı (Bugün Verizon açıklayacak). Gene de SPX artı bir kapanış yaptı. Vadelilerde bugün görülen satış baskısının seans içinde terse dönüp SPX pozitif bir kanış yaparsa 4.090 seviyesi fikrim güçlenecek. Bitcoin fiyatlarının 50 gho üstünde bugün devam ediyor olması risk algısının SNAP sonrası ciddi boyutta “piyasa bazlı” bozulmadığını gösteriyor olabilir.

 

Gelecek hafta Fed toplantısı var. Dün haftalık işsizlik başvurularında yükseliş hareketinin devamını gördük. İstihdam sektörüne dair haber akışı kötüleşirken, konut sektörü de soğumaya devam ediyor.  Fed için beklentim 75 baz puan artış. Ancak gelecek toplantılarda “enflasyon tarafı izin veririse” frene basma olasılıkları giderek artıyor. ABD tarafında enflasyon beklentileri son bir buçuk ayda sert gerileme kaydetti. Bu durum Fed’i bu toplantıda 75 yaptıktan sonra Eylül ayında 50’eye doğru yöneltebilir.

 

Gelecek hafta mega sermayeli teknoloji şirketlerinden de bilanço açıklamları gelecek. Apple, Google, Microsoft, Meta ve Amazon sonrası haftalık kapanış (Fed kararlarını da almış olacağız) SPX için orta vadeli hareketi belli edecek.

 

ABD enflasyon beklentileri:

 

Altın fiyatlarında 1.770 direnç seviyesini ve WTI petrolde 94 seviyesini takip ediyorum. Altın için düşüşleri al ve petrol için yükselişleri sat düşüncemi koruyorum. ABD 10 yıllıklarında 2.75-80% hedefime getiriler yükseldikçe vadeli piyasada alım yap teması altında devam ediyorum.

 

Tesla önemli bir direnç bölgesinde. 815-827 aralığı geçildiği taktirde 200 gho (908) hedef olur.

 

Tesla günlük grafik:

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.