success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_25.07.2022

25.07.2022 11:06


Cuma günü hem Avrupa hem de ABD tarafında Temmuz ayı bileşik PMI (Satın alma yöneticileri endeksi) daralma bölgesinde açıklandı. Uzun zaman sonra bileşik PMI endekslerinin 50’nin altında açıklanması (Aşağıda ilk grafik) resesyon risklerinin arttığına dair fiyatlamaları Cuma günü tekrardan karşımıza çıkardı. Hisse endeksleri satış yerken tahvil piyasasına giriş oldu. Bileşik PMI endeksleri detaylarında yeni siparişlerde zayıf seyir devam ederken belki de ABD tarafındaki veride tek olumlu olan taraf “fiyatlar alt endeksinde” son altı ayın en düşük verisi ile karşılaşmış olmamız. S&P 500 günü 0.9% düşüş ile sonlandırırken haftalık bazda 2.5% prim yaptı. Endekste haftalık bazda en iyi iki hisse Tesla ve Netflix olurken Cuma günü SNAP bilançosu nedeniyle sosyal medya hisseleri üzerinde satış baskısı vardı.

 

ABD ve Avrupa bileşik PMI endeksleri grafiği:

 

Uluslararası piyasalarda oldukça yoğun bir haftaya başlıyoruz. ABD/Avrupa büyüme verileri, Fed kararı ve S&P 500 bilanço açıklamaları öne çıkıyor. Haber akışlarını, verileri ve bilanço açıklamalarına dair görüşlerimizi aktardığımız podcast: Link

 

S&P 500’de 3.920-40 bandı korunduğu sürece Eylül ayı için 50 baz puan artış olasılığı kapasını açık tutacak Fed (Az da olsa frene basmış olacak. Mevcut fiyatlama 75 baz puan) ve beklenildiği kadar kötü gelmeyen FAAMG (Meta/Facebook, Apple, Amazon, Microsoft ve Google) bilançoları ile 4.090 hedefimi koruyorum. Bu hafta açıklanacak bilançoların takvimi aşağıda.

 

S&P 500 şirketlerinde bu hafta öne çıkan bilançolar:

 

 

Q2’de gelirlerinin 50%’sinden fazlasını ABD dışından kazanan şirketlerde ciro ve kar büyümesi, gelirlerinin 50%’sinden fazlasını ABD içinden kazananlara göre daha iyi olması bekleniyor. Bu durum normal şartlarda;

  • Güçlü dolar endeksi
  • Rusya-Ukrayna savaşı
  • Çin kovid kapanmaları

Nedenli Q2’de tam tersi olması gerekirdi (Gelirlerinin çoğunluğu ABD pazarından gelenlerin daha iyi performans göstermesi beklenir). Olmamasının nedeni ise Exxon, Chevron ve genel olarak enerji sektöründe beklentilerin oldukça yüksek olması.

 

Gelirlerinin ABD içi veya dışından gelme ayrımına göre ciro ve kar büyüme beklentileri:

 

Kar beklentilerinde enerji sektöründe geçilmesi gereken bar yüksekken teknoloji tarafında tam tersi (bar düşük). Dolayısıyla bilançolar geldikçe enerji şirketlerinde kar satışlarının ve teknoloji şirketlerinde tepki alımlarının devamı beklenebilir. Long teknoloji, short enerji görüşümü koruyorum. En büyük risk SNAP benzeri bir durumun Google ve Meta’ya sıçraması olur (Reklam gelirlerinde sıkıntı yaşanması). Perşembe günü Apple tarafında ise “hizmetler” bazlı gelirlerin ve iPhone 13 satışlarının iyi gelmesi ile olumlu bir bilanço sonrası hareket bekliyorum. Apple bu çeyrek için $4-8 milyar ciro kaybı uyarısını geçtiğimiz çeyrekten “tedarik zincirleri” problemleri nedeniyle yapmıştı. Barı indirdi. Rakamlar Tesla/Netflix benzeri korkulan kadar kötü olmayabilir.

 

Petrol tarafında WTI için 200 gho hedefimize geldik. Bu hafta açıklanacak ABD büyüme verisine bağlı olarak daha aşağı rakamların gündeme gelip gelmeyeceği takip edilecek.

 

Bu hafta altın ve altın üreticilerinden iyi performans bekliyorum. 1.770 direncini spot piyasada takip ediyorum. Fed ve büyüme verisi bu tarafta önemli. Fed tarafında Eylül ayı için frene basma ve büyüme tarafında beklenenden kötü bir veri ile karşılaşırsak altın son bir buçuk aydır hızlanan satış baskısına tepki alımları ile karşılaşacaktır. Fonların vadeli piyasalarda net pozisyonlanması geçen hafta net uzundan net kısaya geçti. Bu durum satış baskısının yavaş yavaş sonuna geldiğimize dair bir sinyal olabilir.

 

Daha önce çokça bahsettiğimiz altın/petrol oranı da 18.5 seviyesinde. 20’ye doğru hareketin devamını bekliyorum.

 

Fonların vadeli piyasalarda altın net pozisyonlanması:

 

Geçen hafta Pakistan Rupisi 7%’ye yakın geriledi. Politik riskler önce Sri Lanka ve gecen hafta Pakistan ile gelişmekte olan ülkeler para birimleri üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

 

Hem nominal hem de reel faizlerde ABD tarafında gerileme (ABD 10 yıllık getirilerinde hedef seviyemize geldik) finansal teknoloji şirketlerine de olumlu yansımalı. Bu tarafta Cuma günü paylaştığımız analiz: Link

 

Son olarak Bitcoin tarafında aşağıda Glassnode’un hazırladığı zincir üstü analiz baz alınan grafiği paylaşıyorum. Bu grafiğin anlamı btc için taban oldu yorumu net olarak yapılamasa da “en kötüsü geride kaldı” denebilir. 19.5k desteği önemli. Bu hafta Fed sonrası (eğer beklediğim gibi Eylül ayı için 75 değil 50 sinyali gelirse) alımların hızlanmasını ve bir hafta da olmasa da 27-28k aralığına doğru hareketin devamını bekliyorum.

 

Bitcoin zincir analizi grafiği:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.