success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

S&P 500 bilanço sezonu beklentileri

08.01.2024 03:44


Bankların Cuma günü Q4’23 rakamlarını açıklaması ile bilanço sezonuna başlıyoruz. Factset verilerine göre Q3’23 hisse başı kar büyümesi yıllık bazda %4.9 gerçekleşerek üç çeyrek sonra pozitif bölgeye geçmişti. Q4’23 beklentilerine baktığımızda;

  • Ciro büyümesi beklentisi %3.1 & HBK beklentisi %1.3
  • 30 Eylül 2023 tarihinde Q4’23 için HBK beklentisi %8’di. Her bilanço sezonu öncesi gibi bu çeyrekte açıklamalar öncesi aşağı revizyonlar var. Yorum: Şirketlerin kar beklentilerini aşmaları adına ABD’de uygulanan standart bir yöntem.
  • Sektör bazında kar büyümesinin en iyi olması beklenen sektörler; iletişim hizmetleri, alt yapı ve zorunlu olmayan tüketim. Geçen sene aynı döneme göre kar daralması beklenen sektörlerden öne çıkanlar; enerji, sağlık hizmetleri ve ham madde. Finansal sektör içinde sigortacılık tarafında beklentiler oldukça güçlü. Sigortacılığı, ödeme sistemleri takip ediyor.
  • Ciro büyümesinde en iyi beklenen sektör ise finansallar.
  • Q3 rakamlarını açıklarken Q4 için görünüm veren 111 şirketten 72’si piyasa beklentilerinin aşağısında bir görünüm sundu. Bu oran son 10 yıllık ortalama ile paralel.
  • Q4 HBK büyüme beklentilerinde iletişim hizmetleri için Meta Platforms ve zorunlu olmayan tüketim tarafında Amazon öne çıkıyor.
  • Endeksin Q4’23 net kar marjı beklentisi %11. Geçen sene aynı dönem %11.2’di. Beş yıllık ortalama %11.4
  • 2024 beklentilerinin de içinde olduğu 12 aylık beklenen F/K oranı 19.2x ile beş yıllık ortalamanın (18.9x) üzerinde. 12 aylık takip eden F/K  23.2x ile beş yıllık ortalamanın (22.5x) üzerinde.

 

Bankaların açıklayacakları rakamlarda üç konu öne çıkacak;

  1. Uzun vadeli tahvillerde Q4’23 içinde yaşanan rallinin etkisi.
  2. Sorunlu kredilerin gidişatı.
  3. 2024 öngörüleri. ABD ekonomisinde beklenen yavaşlama bankaların kendi tahminlerine nasıl yansıyacak?

Ayrıca, mart 2023’de bölgesel bankacılık sorunlarından sonra Fed’in sermaye yeterliliği konusunda büyük banaklara uygulaması beklenen yeni oranlar da earnings call’larda sorulacaktır. Benim merakla beklediğim taraf ise yapay zeka ve bitcoin/kripto tarafında yeni gelişmelerin/yatırımların açıklanıp açıklanmayacağı olacak.

 

ABD bankalarının son bir yıllık hisse performansları:

  • JP Morgan +%28.9, Wells Fargo +%21.4, Citigroup +%19.5, Goldman Sachs +%12.9, Morgan Stanley +%10.5 & Bank of America +%4.7

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.