Resmi açıklama: https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20240410a.htm
- Tutanaklar TSİ 21:00’de dün yayınlandı. Fed’in tutanak yapısı normalde; 1.“Finansal piyasalarda gelişmeler & açık piyasa işlemleri”, 2. Fed bünyesinde çalışan ekonomistlerin (Staff) “ekonomik durum, finansal durum & ekonomik beklentileri”, 3. Fed üyelerinin (Oy hakkı olan + olmayan) “mevcut durum ve ekonomik beklentilerini” & son olarak para politikası üyelerinin (Oy hakkı olanlar) “politika kararları” şeklindedir.
- Mart ayı toplantısı notlarında ek olarak: Fed üyelerinin “Considerations for Slowing the Pace of Balance Sheet Reduction” kısmı da var.
Bu paylaşımda sadece Fed üyelerinin “bilanço yapısı” ve “mevcut durum ve ekonomik beklentilerini” kısımlarına yer vereceğim.
Bilanço yapısı:
- Haziran 2022’den itibaren bilanço büyüklüğü yaklaşık $1.5T azaldı. 2017-2019 gibi bir tahvil volatilitesi yaratmamak adına “derslere çalışıldı”.
- “The vast majority of participants thus judged it would be prudent to begin slowing the pace of runoff fairly soon.” -> Üyelerin büyük kısmı aylık azalım miktarının “yakın zamanda” yavaşlamasını uygun görüyor.
- “A slower pace of runoff would facilitate ongoing declines in securities holdings consistent with reaching ample reserves” -> Yorum: Aylık azalım miktarının yavaşlatılması “ekonomiye destek” şeklinde olmayacak. Teknik olarak “yeterli” rezerv miktarını daha iyi anlayabilmek adına “temkinli” olabilmek için bu tartışmayı yapıyorlar.
- “All participants emphasized the importance of communicating that a decision to slow the pace of runoff would have no implications for the stance of monetary policy” -> Para politikasında “gevşemeye” geçiş tarzında anlaşılmamalı.
- “Participants generally favored reducing the monthly pace of runoff by roughly half from the recent overall pace.” -> Aylık azalım miktarının yaklaşık olarak yarı yarıya düşürülmesi genel olarak kabul görmüş.
- “Participants generally preferred to maintain the existing cap on agency MBS and adjust the redemption cap on U.S. Treasury securities to slow the pace of balance sheet runoff.” -> Aylık ayarlama hazine tahvilleri tarafından gelecek. Yorum: Mevcutta aylık $60 milyar hazine tahvili ve $35 milyar MBS azalımı var (MBS’ler vadesi gelmediği için cap’in altında kalabiliyor). Eğer “total aylık azalım” yarı yarıya düşecekse hazine tarafında azalım miktarı $30 milyarın da aşağısına gelecektir. Mayıs 2022’de paylaşılan plan: https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20220504b.htm Bakalım Mayıs 2024’te bilanço yapısı için yeni bir plan alacak mıyız? Bence evet…
- “They noted various price and quantity metrics that they saw as important real-time indicators of conditions in short-term funding markets that could provide signals that reserves are approaching a level somewhat above ample.” -> Yorum: Uzun vadeli değerlemede üyeler rezerv miktarı konusunda “sınıra” yaklaşıldığını belirtiyor. Bunun anlamı şu: Yılın ikinci yarısında tahvil fiyatlamalarını sadece politika faizi ve ekonomik veriler belirlemeyecek. Arz-talep dengesi açısından “bilanço büyüklüğü” de rol oynayacak…
Mevcut durum ve ekonomik beklentiler:
- “Some participants noted that the recent increases in inflation had been relatively broad based and therefore should not be discounted as merely statistical aberrations. However, a few participants noted that residual seasonality could have affected the inflation readings at the start of the year.”-> Yorum: Yılın ilk iki ayında açıklanan enflasyon verileri sonrası üyeler arası “dezneflasyon” sürecine dair tartışmalar artıyor. Dün aldığımız TÜFE sonrası Fed’in gelecek toplantılarında Powell’ın “konsensüsü” yakalaması zorlaşıyor…
- “Participants discussed the still-elevated rate of housing services inflation and commented on the uncertainty regarding when and by how much lower readings for rent growth on new leases would pass through to this category of inflation.” -> Yorum: Barınma maliyetlerinde gecikmeli etkinin bir türlü istenilen kadar gelmemesi tartışmaları körüklüyor.
- “Most participants noted that, during the past year, labor supply had been boosted by increased labor force participation as well as by immigration.” // “Some participants noted that increased immigration, which had likely been boosting the growth of personal consumption spending, may also have been adding to the demand for housing.” -> Göçmenlerde yaşanan artışın, konut sektörüne ve istihdam piyasasına etkileri konuşulmuş.
- “Many participants pointed to indicators such as higher credit card balances, greater use of buy-now-pay-later programs, or rising delinquency rates on some types of consumer loans as evidence that the finances of some lower- and moderate-income households might be coming under pressure.” -> Yorum: Tüketimde aşağı yönlü riskleri oluşturabilecek değişkenler konuşulmuş.
- “Participants assessed that demand and supply in the labor market were continuing to come into better balance, although conditions generally remained tight.” -> İstihdam piyasası hala sıkı olsa da dengeleniyor. Yorum: Mart ayı TDİ verisi sonrası Mayıs ayı toplantısında “dengelenme” tarafı değişecek mi diye takip edeceğim.
- “The possibility that geopolitical events or surges in domestic demand could generate increased energy prices was also seen as an upside risk to inflation.” -> Jeopolitik risklerin enflasyon açısından yukarı yönlü riskler oluşturduğu belirtiliyor. Yorum: Eğer İsrail-İran riskleri artarsa bu tarafı daha çok düşünmek lazım…
- Global gelişmelerin büyüme üzerine riskleri konuşulmuş. Örneğin; Çin’in ticari gayrimenkul sektörü…
- “In discussing the policy outlook, participants judged that the policy rate was likely at its peak for this tightening cycle, and almost all participants judged that it would be appropriate to move policy to a less restrictive stance at some point this year if the economy evolved broadly as they expected.” -> Politika faizinin tavan noktada olduğu ve ekonomi beklentileri şeklinde ilerlerse bu sene içinde faiz indirimi beklentisi tekrarlanmış. Yorum: Larry Summers’ın faiz artışı risklerinin arttığı söyleminin mevcutta gerçekçi olmadığını gösteren önemli bir cümle…
- “Participants noted indicators pointing to strong economic momentum and disappointing readings on inflation in recent months and commented that they did not expect it would be appropriate to reduce the target range for the federal funds rate until they had gained greater confidence that inflation was moving sustainably toward 2 percent.” -> Bu cümle ve dün açıklanan veri ile ilk faiz indirimi fiyatlaması Eylül ayından Kasım ayına geçti… Piyasa higher olmasa da “longer” fiyatlıyor.
- Fed çift yönlü risklere odaklı.
Piyasalar:
- Dün açıklanan TÜFE ve tutanaklar sonrası en önemli gelişme ilk faiz inrimi beklentisinin Kasım ayına kaymasıydı. Haziran ayına kadar TÜFE, ÜFE, PCE, TDİ & ISM verilerini takip etmeye devam. Yatırım bankaları TÜFE ve tutanaklar sonrası ilk faiz indirimi beklentilerini Haziran ayın dan daha sonraki aylara doğru kaydırmaya başladı (Temmuz diyen de var Eylül diyen de Kasım da… Kartlar yeniden dağıtılıyorJ)
- 2-10 yıllık getiri makası dün 5 baz puan daha eksi bir seviyeye geçti. Özellikle 2 yıllık getirilerde yaşanan artış ile verim eğrisinin hareketlendiği görülüyor.
- 10 yıllık getiriler çok konuşulan %4.5 seviyesinin üzerinde kapanış yaptı.
- S&P 500’de %1’e yakın düşüş gösterdi. Faiz hassasiyeti yüksek gayrimenkul ve altyapı sektörleri en çok düşüş yaşayanlar oldu. Enerji tek artı kapan sektör.
- Değerli metaller “hedge” nedenli gelen işlemler ile çok negatif ayrışmadı. Dolar endeksi değer kazanıp, ABD 10 yıllık reel getiriler artmasına rağmen kayıplar sınırlı oldu. Eğer enflasyon hedefinde son düzlük, istihdamı/büyümeyi bozmadan gelmeyecekse değerli metallerde önümüzdeki aylarda da iyi performansın devamı beklenebilir…
Bugün ABD’den ÜFE açıklanacak. AMB faiz kararı da önemli. ABD-Almanya getiri makası ile EURUSD negatif fiyatlamada. Yarın; AMB kararları, ABD ÜFE verisi ve ABD finansallarının Q1’24 bilançolarına dair kısa bir paylaşım yapacağım. ABD endekslerinde bu sene olumlu performansı;
- Yapay zeka teması ve alımların yavaş yavaş genele yayılması
- Yumuşak inişin baz senaryo olması ve HBK büyümeleri beklentilerinde çok olumsuz bir değişim olmaması
- Faiz indirimi beklentileri
Oluşturuyordu. Q2’24 zor geçecek…
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.memnuniyeti@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.