success
X

Günlük Piyasalar Analiz

Geri

Uluslararası Piyasalar_03.11.2023

03.11.2023 11:15


S&P 500 dün %1.9 yükselişle nisan ayından beri en iyi tek günlük primi yaptı.

 

  • S&P 500’e haftalık bazda baktığımızda dün kapanış itibariyle kasım 2022’den beri en iyisi. Dün açılışını 200 gho üstü yaptıktan sonra kapanış seviyesi 4.317 17 ekimden beri en yüksek kapanış.  Bugün TDİ verisi öne çıkacak. Veri geldikten sonra hem yazılı analiz hem de YouTube çekimi yapacağız. Kısa vadeli momentumun devamı açısından haftalık kapanışı 4.350’nin üzerinde yapıp yapmayacağını takip edeceğim.
  • Fed sonrası ABD 10 yıllıklarında %4.93’den %4.66’ya düşüş var. “Daha yüksek, daha uzun” düşüncesinin piyasada sorgulanması uzun vadeli tahvillere alım getiriyor. Yorum: Daha yüksek tarafı olmayacak gibi. Daha uzun tarafında ise MB başkanlarının faiz indirimlerine karşın yorumları genel olarak “bu konuyu konuşmuyoruz” şeklinde. Daha yüksek olmayacağının MB bazlı savunması “politika faizleri uzun süre yüksek tutulacak” ve “bilanço büyüklüğünün azalımı ile finansal/kredi koşullarının daralması” enflasyon tarafında gereken etkiyi yapacaktır şeklinde olmasını bekliyorum. Tarihsel olarak “daha uzun” kısmı da çok gerçekçi değil.
  • Tarihsel olarak “daha uzun” düşüncesinin de gerçekçi olmaması 2024 yılları için;
    • Fed ve AMB için 75 baz puan &  İngiltere MB için 25 baz puan indirim fiyatlanmasına neden oluyor. Yorum: Enflasyon tarafında eli en zorlanan İngiltere olduğu için en düşük faiz indirimi fiyatlaması orada. Dün BoE faiz artışı yapmamasına karşın GBPUSD +%0.4 primle günü sonlandırdı.
    • Fiyatlamalarda ilk faiz indirimi AMB için eylül ve Fed için temmuz ayında öngörülüyor. Fed tarafında son dört sıkılaşma döngüsünün “son faiz artışı ve ilk faiz indirimi” ortalaması 9 ay. Yorum: Eğer Fed’in son faiz artışı düşündüğüm gibi temmuz ayında gerçekleştiyse (ve enflasyonda düşüş trendi devamı ile istihdam piyasasında bozulma başlarsa) Fed açısından ilk faiz indirimi daha yakın bir tarihe doğru çekilebilir.
  • Bugün ABD dış işleri bakanı İsrail’e gidiyor. Jeopolitik riskler açısından piyasa bugün ve hafta sonu gelecek haber akışına hassas olacaktır.
  • Apple Q3’de $89.5 milyar ciro, $26.96 milyar faaliyet karı ve $22.96 milyar net kar elde etti. Hizmetler tarafında ciro büyümesi hızında artış var. Bu durum brüt kar marjını olumlu etkiliyor. Çin satışları piyasada çok konuşulmuş olsa da CEO’nun yorumu Çin’de pazar payını arttırdıkları yönünde. Toplam ciro bu çeyrekte de geçen yıl aynı döneme göre negatif büyüme içerdi. Ancak, burada FX etkisi önemli. Q3’de güçlü dolar etkisi olmasaydı toplam ciro büyümesi gerçekleşecekti. Piyasanın bir diğer öne çıkardığı konu Q4 beklentileri oldu. Q4’de geçen sene aynı döneme benzer bir ciro bekliyor. Başta negatif olsa da dönemlerin karşılaştırılmasında bir hafta eksiklik var. Apple gibi bir şirket için bir hafta milyar dolarlık satış kaybı demekJ Özetle seans sonrası yaşanan %3’lük kaybın kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Bilanço sonrası 12 aylık hedef fiyatlarda Morgan Stanley $210, JP Morgan $225 ve Citi $230 seviyesinde.
    • Mac ve iPad tarafı güçsüz. iPhone ve hizmetler tarafı güçlü.
    • Apple’ın Q3’de ciro rekoru gerçekleştirdiği ülkeler arasında biz de varızJ
    • Apple’ın YZ tarafında tüketici elektroniği/ürünü kısmına sahip olması adına: “Apple Vision Pro, which has gotten such an amazing response from developers who are currently creating truly incredible apps. We're excited to get this magical product in the hands of customers early next year.”
    • Brüt kar marjı yüksek olan hizmetler tarafına dair CEO’nun yorumu: “Services revenue set an all-time record of $22.3 billion, a 16% year-over-year increase. We achieved all-time revenue records across App Store, advertising, AppleCare, iCloud, payment services, and video, as well as the September quarter revenue record in Apple Music.” Yorum: Ürün bazlı bir ekosisteme sahip olmanın önemi hizmetler tarafından büyüme ve karlılığı arttırmak.  CFO’nun yorumu: “We have well over 1 billion paid subscriptions across the services on our platform, nearly double the number we had only three years ago.”

 

 

 

  • Cloudflare’in Q3 ciro ve kar rakamları piyasa beklentilerinin üzerinde. Q4’e dair ciro beklentisi piyasayı tatmin etmedi. Seans sonrası hisse %5 düşüş yaşadı.
    • Ciro büyümesi (+%34) ve yıllık $100k üzerinde ciro yaratan müşteri sayısında artış olumlu.
    • Net dollar retention %100’ün üzerinde devam ediyor (Bu sene 10 müşteriden 10 birim para kazandınız diyelim gelecek sene 12 kazanırsanız %120 net dollar retention olur)
    • Yapay zeka, bulut sistemler ve siber güvenlik tarafında orta/uzun vadeli beğenmeye devam ediyorum. Bugün açılışı iyi olmaz ama orta uzun vadede iyi bir getiri potansiyeli olduğuna inanıyorum.  
    • CEO’nun YZ tarafında açıklaması: “In our third quarter, we relentlessly innovated and accelerated our efforts in AI, announcing the most complete platform to deploy fast, secure, compliant AI inference at scale with Workers AI—along with several partnerships and collaborations with the who’s who of AI. We believe inference is the biggest opportunity in AI, and inference tasks will largely be run on end devices and on connectivity clouds like Cloudflare. By the end of 2024, we expect to have inference-optimized GPUs running in nearly every location where Cloudflare operates worldwide—within milliseconds of every Internet user.”

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.