success
X

Günlük Piyasalar Analiz

Geri

Uluslararası Piyasalar_18.12.2023

18.12.2023 12:39


ABD’de halka arz piyasası 2024’de hızlanır mı?

 

  • S&P 500 geçen haftayı %2.49 primle kapatarak üst üste yedinci hafta yükseliş yaşadı. Geçen haftayı;
    • Russell 2000 endeksi %5.55
    • Eşit ağırlıklı S&P 500 endeksi %3.81
    • Ark inovasyon fonu %3.9 primle sonlandırdı.
  • Risk iştahının yüksek kalmaya devam etmesi ve boğa piyasasının daha sağlıklı yapıya kavuşması ile 2024 yılına ABD piyasaları halka arz aktivitesi yüksek başlayabilir. Bu sene öne çıkan üç halka arz; Arm Holdings, Instacart ve Klaviyo oldu. Cep telefonu pazarında önemli bir yere sahip olan çip üreticisi Arm Holdings’in %50 civarı primi dikkat çekici. 2023 yılının ilk dokuz ayında;
    • ABD piyasalarında toplamda $18.6 milyar halka arz gerçekleşti. Bu rakam 2022’nin aynı dönemine göre çok daha iyi olsa da pandemi öncesine göre kötü.
    • 2019 yılında da Fed’den pivot sinyalleri almıştık. Hem 2019 hem 2020 yıllarında arzlar piyasada oldukça yer bulmuştu. 2020’de pandemi etkisi vardı. Dolayısıyla2024 yılı için 2019’u baz almak daha makul.

 

 

  • Teknoloji sektöründe 2024’e dair beklenen halka arzlara baktığımızda dikkatimi çeken isimler;
    • Tüketici&perakende: Flipkart, Gopuff, Oyo, Rappi, Shein (Bu şirket Zara’ya rakip. Instagram gibi sosyal medya sitelerinde popüler olan tasarımları çok kıs sürede tüketiciye görece ucuz bir şekilde ulaştırıyor), StockX (İkinci el AirJordan fiyatlarının geldiği borsaJ) ve Trendyol
    • Kurumsal teknoloji (B2B &B2B2C modeller): Databricks (Yapay zeka tarafında önemli bir şirket) & Scale (Gene yapay zeka tarafında önemli bir şirket)
    • Finansal hizmetler: Acorns (Parçalı hisse yatırımlarında ABD’de öncü şirket. Çok keyifli bir modelleri varJ Yaptığınız harcamalar sonrası küsuratları parçalı hisse alımında kullanıyor), Gusto, Klarna (Avrupa’nın lider şimdi al sonra öde şirketi), Revolut & WeBull (Zero cost trading tarafında önemli bir şirket)
    • Sağlık hizmetleri: Calm & Strava (Fitness app).
    • Endüstriyeller: Bolt & Shippo
    • Medya: Reddit, Discord, Grammarly, MasterClass &Patreon

257 adaydan, özel sermaye tarafında takipte bulunduğum ve 2024 yılında halka arzı gerçekleşirse uzun vadeli yatırım amaçlı değerlendireceklerim yukarıda. Ancak, paylaşmayı atladığım ve çok değerli iş modellerine de sahip olanlar vardır tabi.

 

  • Cuma günü NY Fed başkanı Williams’ın açıklamalarına rağmen ABD 10 yıllıkları getiri düşüşü ile işlem seansını sonlandırdı. 200 gho’nın aşağısında. Önemli bir teknik sinyal: Mart ayında bankacılık likidite krizi sonrası ilk kez 50 haftalık ortalamasının aşağısında geçen hafta kapanış yaşandı. %3.90-%4.10 aralığı yukarı kırılmadığı sürece aşağıda %3.50-%3.60 aralığını takip ediyorum. ABD 10 yıllıklarında “getiri yükselişlerinin” alım fırsatı olarak kullanılması ABD piyasalarında teknoloji sektörü halka arzlarını 2024’de arttırır (Not: Resesyon riskleri nedeniyle alımlar gelmediği ve reel getiriler nedenli alım geldiği düşüncesi altında).  

 

ABD 10 yıllık getirileri haftalık grafik:

 

  • ABD tarafında “net likidite” artıyor. Son iki haftalık dönemde ters repo ve TGA hesaplarında yaşanan erime ile net likidite endeksi $150 milyar artış gösterdi. Aşağıdaki grafikte turuncu çizgi S&P 500 ve mavi çizgi net likidite endeksi. Ters repo miktarı artık $700 milyarında aşağısında…

 

 

 

  • Hedge fonların vadeli kontratlarda pozisyon değişimleri aşağıda. Veri seti 5-12 Aralık zaman dilimini içeriyor. Veriler Cuma günü açıklanıyor.
    • Altın ve gümüşte Fed öncesi net uzun pozisyonları azaltmışlar. Yorum: Bu hafta açıklanan veri setinde net uzun pozisyonların Fed sonrası yükseldiğini göreceğiz.
    • Petrol kontratlarında net uzunlar erimeye devam ediyor. IEA raporunda Q4’23 talep tarafında yapılan aşağı yönlü değişim önemli. WTI kontratları son iki haftadır 200 haftalık ortalamasından tepki alımları ile karşılaşıyor. Bu desteği takip etmeye devam ediyorum.
    • GBP net uzun pozisyonlarda artış var. Bu hafta hem Avrupa hem de İngiltere TÜFE verileri ile dolar endeksi fiyatlanacak. BoJ tarafında bir sürpriz beklemiyorum.  Dolar endeksinde 99-100 destek bölgesini takip ediyorum.

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.