success
X

Günlük Piyasalar Analiz

Geri

Uluslararası Piyasalar_11.01.2024

11.01.2024 10:59


SEC’den beklenen spot Bitcoin BYF onayı geldi…

 

  • Resmi açıklama: https://www.sec.gov/news/statement/gensler-statement-spot-bitcoin-011023
  • 2018-2023 mart arasında 20’nin üzerinde Bitcoin spot ETP (Exchange traded product) başvurusu reddedildikten sonra dün dijital varlıklar adına önemli bir adım SEC’den geldi. Spot BYF onayını sadece kurumsal yatırımcılar olarak değerlendirmemek lazım. Güvenlik açısından “cold storage” vs. konularla ilgilenmek istemeyen küçük yatırımcılar adına da önemli. SEC başkanı Gary Gensler karar verilirken Grayscale davasında çıkan kararı da resmi açıklamada vurguluyor: The U.S. Court of Appeals for the District of Columbia held that the Commission failed to adequately explain its reasoning in disapproving the listing and trading of Grayscale’s proposed ETP (the Grayscale Order). Onay kararının yatırımcılar için nasıl bir koruma sağlayacağını üç maddede özetlemiş;
    • First, sponsors of bitcoin ETPs will be required to provide full, fair, and truthful disclosure about the products.
    • Second, these products will be listed and traded on registered national securities exchanges.
    • Third, Commission staff is separately completing the review of registration statements for 10 spot bitcoin ETPs simultaneously, which will help create a level playing field for issuers and promote fairness and competition, benefiting investors and the broader market.
  • Son paragrafta ise kendilerini hedge eden net bir cümle varJ While we approved the listing and trading of certain spot bitcoin ETP shares today, we did not approve or endorse bitcoin.
  • Kurumsal yatırımcıların ilgisi açısından üç konu önemli:
    • BYF onaylarının gelmesi (Hisse alır gibi işlem yapabilecekler). Karşı taraf riski azaldı.
    • Bitcoin’in Nasdaq 100 ile korelasyonun 2022’de 0.67’ye kadar yükseldikten sonra mevcutta 0.17’e gerilemiş olması (Portföyleri çeşitlendirebilecekler).
    • Hem BlackRock hem de Ark işleme yeni başlayacak spot BYF’ler için komisyon oranlarının da başta düşük kalacağını belirttiler. “Buy and hold” açısından düşük komisyonları değerlendirmek isteyebilirler.

Spot BYF’lere nasıl bir talep gelebilir noktasında;

  • BlackRock ilk haftada $2 milyar beklendiğini belirtti! https://news.bitcoin.com/blackrock-lines-up-2-billion-for-spot-bitcoin-etf-launch-sources-say/
  • Vanguard işleme başladıktan üç ay içinde $2.5 milyar bekliyor. Ancak, eğer BlackRock beklentisi gerçekleşirse bizde beklentilerimizi revize ederiz denmişJ
  • Kanada’da spot Bitcoin BYF’si zaten vardı. İki senede 400m usd giriş oldu. Dolayısıyla BYF onayı heyecanlı bir durum ama Kanada örneğinde milyar dolarlar havalarda uçuşmamış.

Bitcoin’in mevcut piyasa değeri $900 milyar BlackRock’ın toplam AUM’u yaklaşık $10 trilyon. Total AUM’un %0.1’i bu BYF’ye geçse $10 milyar talep gelmiş olur.

 

Ark’ın spot Bitcoin BYF’si: https://ark-funds.com/funds/arkb/ -> Saklamasını Coinbase gerçekleştirecek.

BlackRock’ın spot Bitcoin BYF’sinde de saklamacı Coinbase… https://www.ishares.com/us/products/333011/ishares-bitcoin-trust

 

  • BYF haberi Bitcoin’de boğa piyasasının devamını destekliyor. Bir noktada “kar satışı” yaşayacağız bu noktanın ön görülmesinde iki konu artık önemli olacak;
    • Spot BYF’lere giren para miktarlarını izleyeceğiz.
    • Fed’in ilk faiz indirimi ve 2024 toplam faiz indirimi fiyatlamalarını takip edeceğiz.

 

Bugün ABD tarafında  aralık ayı TÜFE verisi takip edilecek. Veri geldikten sonra paylaşım yapacağım. Çekirdek tarafta yıllık değişimlerde dezenflasyon sürecinin devamını bekliyorum.

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.