success
X

Günlük Piyasalar Analiz

Geri

Uluslararası Piyasalar_12.06.2024

12.06.2024 10:56


  • Bugün TSİ 15:30’da mayıs ayına dair ABD TÜFE verisi fiyatlamalar açısından önemli. Aşağıda Bloomberg beklentilerini bulabilirsiniz. Manşette gerileme beklentisinin ana kaynağı benzin fiyatlarında düşüş (https://gasprices.aaa.com/ ).
  • Zillow’un kira endeksi 2022’nin başlarında tavan yapmasına rağmen TÜFE içindeki “barınma” kalemi 2023 ilk yarıda tavan yapmıştı (Gecikmeli etki). Zillow’un kira endeksi resmi verilerin aşağısında artışına devam ediyor. Barınma maliyetlerinde gecikmeli etkiyi daha net görmemiz lazım. Bir noktada göreceğiz ama o nokta ne zaman gelecekJ https://en.macromicro.me/collections/5/us-price-relative/49740/us-cpi-rent-zillow-rent-yoy
  • TÜFE’den enerji, gıda ve barınmayı çıkardığımızda yıllık değişim %3’ün üzerinde. Pandemi öncesi %1-%2 arasındaydı. https://fred.stlouisfed.org/series/CRESTKCPIXSLTRM159SFRBATL Dolayısıyla Fed veri bazlı kararlara devam edecektir. Süper çekirdek tarafında rahatlama görmeden piyasaya net bir sinyal verirlerse bunu “büyüme riskleri” artıyor diye yorumlarım. Yıllık değişimlerde süper çekirdek yıl başından beri yükseliyor ve nisan ayı rakamı %4.9 açıklandı. Geçen hafta aldığımız TDİ verisinde ortalama saatlik ücretlerde yaşanan artış bugün süper çekirdek tarafında yukarı yönlü riskleri oluşturuyor.
  • Güncel kira değişimi ve resmi barınma maliyetlerine benzer bir grafikte M2 büyümesi ile TÜFE arasında var. https://www.longtermtrends.net/m2-money-supply-vs-inflation/ Burada da analistler/ekonomistler  gecikmeli etkiden bahsediyorlar.
  • Atlanta Fed’in yapışkan enflasyon hesaplaması (3 aylığın yıllığa çevrilmiş hali) bir yıl önceye göre daha iyi bir noktada değil. https://fred.stlouisfed.org/series/CORESTICKM679SFRBATL
  • New York Fed’in çekirdek enflasyon (PCE) için hesapladığı “Multivariate Core Trend of PCE Inflation” geçen sene temmuz ayıyla karşılaştırıldığında çok daha iyi bir noktada değil. Yıl başından beri gerilemesi ise iyi. https://www.newyorkfed.org/research/policy/mct#--:mct-inflation:trend-inflation

 

Sonuç: Eğer gecikmeli etkiler bir sürpriz yapmazsa beklentilerin aşağısında bir veri seti ile karşılaşmamız bana sürpriz olurJ Çekirdekte ürünler tarafında bir problem yok. Bu veride de sorun yaratacağını zannetmiyorum. Ancak hem barınma maliyetleri hem de hizmetler-barınma hala yüksek ve riskler masadan kalkmış değil.  

 

Fed beklentilerim (Piyasa fiyatlamalarında önemli olacak noktalar):

  • Nokta grafiğin 2024 için 2 indirime revize edilmesi. Eğer bir indirime revize edilirse “hawkish”. 2 indirim: “Less hawkish”
  • Naturel faiz oranında (uzun vadeli denge faizi) yukarı yönlü bir revizyon olabilir. Bu durum mevcut para politikasını daha az sıkı yapar. Faiz indirmeden daha az sıkı para politikası nasıl elde edilir? Longer run beklentinin yükseltilmesiyle… Bu durumu Powell nasıl açıklayacak ayrı bir konuJ
  • 2024’e dair işsizlik oranın beklentisini yukarı revize etmeleri. Yorum: Şimdiden hedefleri olan %4’e ulaştık…
  • Basın toplantısında ticari gayrimenkul sektörüne dair risklere değinme. https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-11/pimco-warns-of-more-regional-bank-failures-on-commercial-property-pain
  • Yumuşak iniş hala ana senaryo olsa da büyüme tarafında aşağı yönlü riskler artıyor mu?
  • Veri bazlı ilerlemeye devam.

 

 

Fed’in mart ayında paylaştığı ekonomik beklentiler:

 

 

 

 

  • Bugün hem TÜFE hem de Fed nedenli volatilite artabilir. Ayrıca Fransa-Almanya 10 yıllık makası tekrardan kapanmadan EUR üzerinde satış baskısının biteceğini zannetmiyorum.
  • TÜFE ve Fed sonrası değerli metallerde satış baskısının devamını bekliyorum. HayırlısıJ

 

 

 

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.