success
X

Günlük Piyasalar Analiz

Geri

Uluslararası Piyasalar_01.07.2024

01.07.2024 10:56


  • Cuma günü beklentilere paralel açıklanan PCE verisi sonrası ABD endeksleri ayın ve çeyreğin son işlem gününü satıcılı sonlandırdı. S&P 500 günü %0.4 ve haftayı %0.1 eksi kapatırken üç hafta sonra çok azda olsa haftalık bazda eksi… Dallas Fed’in kırpılmış PCE verisi 12 aylık bazda %2.8’e geriledi. ABD endekslerinde Cuma günü yaşanan satış ağırlıkla tüketim bazlı riskler ve ay/çeyrek/yarı yıl sonu kar satışları şeklinde yorumlanabilir.

  • Takip ettiğim endeksler/enstrümanlar arasında haziran ayı getirileri ($);
    • En iyi üç getiri: Brent petrol, S&P 500 ve MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar (GOÜ – Piyasa yerine ülkeler kısaltması var)
    • En kötü üç getiri: Bitcoin, MSCI LATAM ve Bloomberg Endüstriyel Metaller Endeksi

Brent petrol mayıs ayında yaşadığı düşüşe tepki alımı şeklinde haziran ayında cevap verirken S&P 500’de aylık performansın arkasında teknoloji ve zorunlu olmayan tüketim sektörleri var. MSCI GOÜ’de Fed beklentilerinde faiz indirimlerinin tekrardan öne çıkmasından olumlu etkilendi. Olumsuz tarafta ise en çok dikkatimi çeken nokta endüstriyel metaller ve Çin… ABD tarafında tüketim riskleri haziran ayının son iki haftasında artış gösterirken Çin varlıklarına ve endüstriyel metallere gelen satışlar global tarafta da büyüme risklerinde artış öncesi fiyatlama??? Veya nisan-mayıs aylarında gelen alımlara “kar satışı”??? Zaman gerçekleri gösterecek.   

 

  • 3 aylık ve YBB getiriler öncesi Fransa… İlk tur seçimlerinde aşırı sağ (RN) net olarak önde. Peki o zaman niye € ve Avrupa endeksleri yükseliyor? Ayrıca Fransa-Almanya 10 yıllık getiri makası neden geriliyor. Cevaplar;
    • Le Pen’in partisinin “kesin” çoğunluk koltuğa sahip olacağını söylemek “spekülasyon” dışında kolay değil. İlk parti ama koltukların %50’sinden fazlasını net olarak alabilecek mi? 7 Temmuz tarihinde ikinci tur seçimleri öncesi piyasa risk alarak endekslere ve €’ya alım getiriyor. Getiri makası geriliyor.
    • Macron’un aşırı sol partiler ile “koalisyona” giderek “çoğunluğu alma” haberleri piyasada…

Fransa seçimlerine dair sonuç: Bugün yaşanan fiyatlamalar beni şaşırtmıyor. Fransa endeksine/hisselerine ilk tur seçimleri sonrası sağlam bir alım gelirse hiç şaşırmayacağımı önceden yazmıştım. Ancak politik belirsizlikler net olarak masada. İkinci tura dair Le Pen’in partisinin ne çoğunluğu alacağına ne de alamayacağına dair “net bir” yorum yapmak zor.

 

  • Uluslararası piyasalarda Q2 getirileri ($);
    • En iyi üç getiri: Doğal gaz, gümüş ve endüstriyel metaller endeksi
    • En kötü üç getiri: MSCI LATAM, Bitcoin ve Dolar bazlı Nikkei 225

Yen bazlı Nikkei 225 endeksi haziran ayını yatay sonlandırırken USDJPY’de yaşanan yükselişin devamı nedenli $ bazlı kayıplar çok…

Nisan-Mayıs aylarında yaşanan yükselişler nedenli endüstriyel metaller ve Çin, haziran ayı satışlarına rağmen, iyi getirilerini koruyor. “ American Exceptionalism” S&P 500’ün diğer endekslerden daha olumlu ayrışmasıyla karşımıza çıkıyor.

 

 

  • Uluslararası piyasalarda YBB getirileri ($);
    • En iyi üç getiri: Doğal gaz, gümüş ve endüstriyel metaller endeksi
    • En kötü üç getiri: MSCI LATAM, Bitcoin ve Dolar bazlı Nikkei 225

Değerli metallerde ve ABD endekslerinde 2024 yılına olumlu başlamamız iyi çalıştı. Mayıs-Haziran döneminde S&P 500’de risklerin arttığına değindik. S&P 500 ve eşit ağırlıklı S&P 500 endeksinin oranı 2008 yılı seviyelerine gerilerken ilk altı aylık dönemde iki endeks arasındaki getiri farkı (S&P 500 +%14.5 ve eşit ağırlıklı S&P 500 +%4) tarihi boyutta gerçekleşti! Bu durum yapay zeka temasına hassasiyetin ne kadar yüksek olduğunu S&P 500 için gösteriyor…

 

 

Eşit ağırlık/Piyasa değeri ağırlıklı S&P 500 aylık grafiği:

 

  • S&P 500’ün temmuz ayı performansları aşağıda. Genel olarak iyi bir ay. Ancak bu sene “seçim yılı” ve temmuz ayına F/K çarpanı yüksek bir noktada başlıyoruz… Ayrıca Q2’ye dair muhteşem yediliden kar büyümesi beklentileri çok güçlü (Ya bazılarında piyasa beklentileri altı rakamlar alırsak?)

 

  • Seçim yıllarında temmuz ayının ortasından itibaren endekste satışlar dikkat çekiyor…

  • S&P 500’ün ilk yarı getirilerine bağlı olarak ikinci yarı performansları aşağıda. Bu sene maks satış nisan ayında %6’ya yakın gerçekleşti. Aşağıdaki grafikte en sağ sütün önemli…

 

 

  • Biden-Trump sonrası yaşanan fiyatlamalarda en ilgimi çeken nokta verim eğrisinin dikleşmesi oldu. 2-10 yıllık getiri makası hala eksi. İki adayın da bütçe açığına karşı net bir sert duruşu “şimdilik” görülmüyor. Aşağıda Fed’in ilk faiz indirimi öncesi ve sonrası 10 yıllık getirilerin değişimini bulabilirsiniz.

 

 

 

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.