success
X

Günlük Piyasalar Analiz

Geri

Uluslararası Piyasalar_26.07.2024

26.07.2024 10:29


  • S&P 500 ve Nasdaq tarafına dün tepki alımları gelmedi. ABD Q2 büyüme verisi sonrası S&P 500’de “döngüsel” sektörlerde görece iyi performans vardı. Finansallar, endüstriyeller, hammadde ve enerji olumlu ayrıştı. https://www.sectorspdrs.com/sectortracker
  • Nasdaq 100 ve muhteşem yedili tarafına Çarşamba günü gelen sert satışlar sonrası tepki alımı gelmemesi (endeksler bazında) uzun zamandır görmediğimiz bir durum. Endeksler %1’e yakın düşüşle seansı sonlandırdı.
  • Muhteşem yedili endeksi, tepe noktasına göre %13 eksi. Nvidia tepe noktasına göre %20 eksi. Teknik tanımlama açısından Nvidia dün “ayı piyasasının” sınırından döndü (Kapanış vs. kapanış baktığımızda %20 değil).
  • S&P 500’de boğa piyasası düzeltmeler ile devam edecek. SPX tepe notasına göre %4.7 eksi. Düzeltmenin boyutunu “bilanço sezonu” belirleyecek. Piyasa tarzında değişiklik olup olmayacağını ise (Boğa vs. Ayı) yumuşak iniş senaryosu ve Fed riskleri belirleyecek.

Bilanço sezonu nasıl gidiyor?

  • Şimdiye karar 198 şirket takvim yılına göre Q2 rakamlarını açıkladı. Beklentilere kıyasla geçmiş beş çeyreğin aşağısında bir “olumlu kar sürprizi var”. Beklentilere göre %4.3 iyi. Aşağıdaki grafikte mavi taraflar geçmişe göre sürpriz oranın düşük olduğunu net şekilde gösteriyor. Rakamlarını açıklayacak daha çok şirket var. Bu durum tabii ki değişebilir. Ancak her geçen gün bu olasılık biraz daha azalıyor.
  • Analistlerin geçmiş dönemlerde karlılık tarafında yaptıkları “aşağı revizyonların” bu dönem için düşük kalması “olumlu sürpriz” yüzdesinin görece düşük kalmasının bir nedeni. Bu durum “acaba fiyatlama önce mi yapıldı?” sorusunu akıllara getiriyor. Bu durumda karlar geldikçe kar satışlarının artması gerekmez mi?
  • Aşağıdaki grafikte dikkatimi çeken bir durum: Son 18 aydır yapay zeka teması endeksleri domine ederken geçmiş beş dönemde kar tarafında sürprizin olumlu yönde çok iyi gerçekleşmesi. Mevcut dönemde gidişat ise “rotasyonu” şimdiye kadar destekler nitelikte.

 

  • Russell 2000 endeksi dün %1.3 primle seansı sonlandırdı.
  • CRWD takip ettiğim $245 desteğine yavaş yavaş yaklaşıyor. Tepe noktasına göre %35 eksi kapanışı dün gerçekleştirdi…
  • Bu hafta halka arzı gerçekleşen OS (Onestream), ilk işlem gününde (Çarşamba) %34 prim yaptıktan sonra dün yatay kapanış gerçekleştirdi.
  • Dijital sağlık tarafında YZ açısı olan ve bu sene halka arzını gerçekleştirmiş olan bir şirket: Tempus (TEM). Şirketi daha detaylı inceleyeceğim ama bu sene arzı gerçekleşmiş ve YZ temasında listeme ekleyeceğim bir aday…
  • YZ (Yapay zeka) temasında düzeltmeler olsa da geleceğine inancım tam. Fiyatlamalar çok ayrı bir tartışma konusu. Örneğin; Berkshire’da Buffett’ın hayatında bir çok defa %50’lik düzeltmeler gördü (Insta feed’im de artık önüme çıkanlarJ). Dolayısıyla düzeltme demek tema bitecek demek değil.
  • Mevcutta okuduğum kitaptan (How AI Thinks – Nigel Toon) aldığım güzel bir örnek; GPT 4.0’ın toplam parametre sayısı 1.7 trilyon. İnsan beyninin 100 trilyon olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla eğer bunun bir devrim olduğu görüşümde yanılmazsam, daha yolun başındayızJ
  • Moore’s Law hesaplama gücünü ve Wright’s Law’da maliyetleri azaltarak teknolojiyi hem daha güçlü hem de daha erişebilir hala getirecek. İhtiyacımız olan şey (Piyasa açısından) ise bu alanda altyapı yapanların “ticarileşmeyi” hızlandırması.

 

Cuma Cuma daha da kafa açmadan aşağıdaki film paylaşımı ile mail’i sonlandırıyorumJ Öğleden sonra PCE verisi ile mailbox’ınızı bir defa daha yoracağım zaten…

Deadpool & Wolverine premiered on July 22, 2024, at the David H. Koch Theater in New York City, and is scheduled to be released in the United States on July 26, 2024, as part of Phase Five of the MCU.”

 

Hafta sonu izlenme rakamları açıklandıktan sonra Disney (DIS) hissesine gelecek hafta tepki alımı gelir mi? J

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.