success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABS MESELESİ: ECB NE YAPACAK?

03.09.2014 04:47


 

Yarın yapılacak ECB toplantısında bir aksiyon alınması beklenen ya da mesaj geleceği düşünülen konulardan biri de varlığa dayalı menkul kıymet piyasası (ABS).

Kısa bir tarihçe vermek gerekirse, Haziran toplantısı öncesinde yaratılan beklentiye ECB cevap vermiş ve ABD piyasasında alımlara gidebileceğini belirtmişti. Daha sonra Temmuz burada şeffaflığın önemi anlatılmış ve ardından gelen konuşmalarda piyasanın geliştirileceği belirtilmişti. Jackson Hole toplantısı’nda da Draghi bu konuda hızlı ilerlediklerini belirtmişti. Sonraki hafta da Blackrock konuyla ilgili danışman olmuştu. Şimdi merak edilen, ABS piyasasına ilişkin ne aksiyonlar alınacağı ve bunun ne zaman / ne büyüklükte olacağı.

PİYASANIN GENEL ÖZELLİKLERİ

ABS piyasası 2008 krizi yaşandıktan bu yana daralıyor. Araba kredileri, tüketici kredileri, mortgage kredileri gibi krediler dayanak varlık olabiliyorlar. Bu varlıkların performansına dayanan paketler de böylece belli bir faiz ve sonunda anapara ödemek üzere yatırımcılara satılabiliyorlar. Çok detay var. Daha fazlası için beni arayabilirsiniz. Piyasa 2008’den buyana daralıyor. 2013’te yeni ihraç 239 milyar dolara kadar düşmüş durumda. Ayrıca ülkeler arasında da homojen bir dağılım yok. Kimi ülkelerde bu tip fonlamanın payı yüksekken kiminde düşük ya da miktarsal olarak farklar var. Ayrıca krizde rating’lerinde meydana gelen düşüşler yüzünden teminat olarak kullanmak pahalı hale geldiği için de gözden düştüklerini görüyoruz (kaynak SIFMA):

 

Krizle beraber gayrimenkule dayalı (RMBS) ve teminatlandırılmış yükümlülük (CDO) olarak tutulan kıymetlerin ihracında da bir çakılma yaşandı. Geriye KOBİ kredilerine (SME) ve tüketici kredilerine (ABS) dayalı olanlar kaldı diyebiliriz. Aşağıda yeni ihraçlar ve kırılımlar görülebilir.

 

Böyle bir piyasada alım yapmak için ECB hem dikkatli olmak zorunda hem de farklı kurumlarla işbirliğine giderek regülasyon istemek, kendi kurallarını koymak ve alternatif fonlama kanallarından birini açmaya çalışmak zorunda. Meşakkatli bir çalışma ECB’yi bekliyor. Bugün uygulamaya başlansa ABS’nin bir etkisi olmayacağını ya da eksik kalacağını buradan bakarak söyleyebiliriz.

ALICI GÖZÜYLE

Şimdi kendimizi ECB’nin yerine koyalım. Önemli bir kural kümesi oluşturduktan ve kurumlar ile ortak çalışmaya başladıktan sonra varlık alımına geçmek için hareket edelim. Aşağıda dayanaklarına göre ve ülke bazında Bruegel’den aldığım tablo var:

 

 

Durum yukarıdaki gibi. Ayrıca bir de bu kıymetlerin rating durumları var. %23ü yatırım yapılabilir seviyenin altında. Belki ECB çalışması ile bu kredileri topluma kazandırabilir (rating kuralını kaldırır ya da gevşetirse). Ayrıca yine ECB datasına göre bu kıymetlerin 320 milyar eurosu teminat olarak zaten bir yerlerde duruyor. ABS ve SME cinslerinin küçüklüğü, rating durumları, Hollanda gibi ülkelerin dominantlığı etkin hamleleri zorlaştıracak faktörler arasında.

SONUÇ

Şu an ECB hemen ABS alımına geçecek olsa ne büyüklükte bir paket olur hesaplamak güç ancak kabaca 50-60 milyar euroyu fazlaca geçemeyeceğini tahmin ediyorum. Burada bir ‘küçük’ değişiklik RMBS almaya karar vermesi durumunda yaşanabilir. Bunun kredi mekanizmasına ne katkısı olur bilmiyorum ancak QQE başladı diyebiliriz bu durumda. Çünkü hem bilanço büyümüş olacak hem de bilançonun kalitesi bozulmuş olacak.

Burada en makul yol, gerekli regülasyonların yapılması konusunda adımlar atılmasını sağlamak ve tek seferde bir alım yapmak yerine piyasayı büyütücü ve zaman içinde buradan gelen kıymetleri portföyüne katan bir yapı kurulması olacak. Böylece hem ECB bilançosunu fazlaca büyütmek zorunda kalmayacak hem de piyasa için bir anahtar rolü üstlenmiş olacak.

Piyasa için, beklediğim sonucun öncelikle küçük bir hayal kırıklığı olabileceğini ancak doğru yolun bu olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu adımların tek tek açıklanarak, şeffaf bir şekilde, önemli bir parasal genişleme etkisi yaratmadan ve yıl sonuna doğru startın verileceği bir yapı şeklinde bu toplantıda anons edilmesini bekliyorum. Bu açıklama da gelmezse piyasadaki hayal kırıklığının daha da artabileceği kanaatindeyim. Yine de asıl olan geniş çaplı varlık alımları olup olmayacağı (EB Hazine bonolarını kapsayan). Bu yüzden ABS piyasası etkileri görece sınırlı kalabilir.



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.