success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ECB NE KADAR BİLANÇO BÜYÜTEBİLİR?

09.09.2014 08:53


 

ECB BEKLENTİLERİ AŞTI

Toplantı öncesinde ABS piyasasını incelemeye çalışmış ve ECB’nin sadece bu piyasada alım yaparak kıta genelinde tüm bono faizlerini baskılayacak büyüklükte alım yapmasının zor olduğu sonucuna varmıştık http://tradeall.com/temel-analiz.aspx?id=1015 .

Gerçekten de ECB, varlığa dayalı menkul kıymet piyasası ile sınırlı kalmayacağını ve teminatlı bono (covered bond – CB diyelim) da alabileceğini söyledi.

ECB daha önce iki operasyonla 2009 ve 2011’de CB almıştı. Bu programların toplam büyüklüğü 100 milyar euro iken alımlar 76 milyar euro ile sınırlı kalmıştı. ECB’nin o gün uyguladığı ortalama kriterleri uygulayınca (500 milyon euroluk paketler halinde ihraç edilmiş, 4 kabul gören rating kuruluşunun en az birinden yatırım yapılabilir ratingi olan, itfasına 1 ile 10 yıl arasında kalmış ve EB’de ihraç edilmiş vs.) mümkün olan alım sahası 500 milyar euroya kadar geriliyor. ECB’nin zaten ilk iki programdan bilançosunda kalan bonoları düşünce geriye 460 milyar euro civarında bir havuz kalıyor. Bu havuzun da %70’i Fransa, Almanya ve İspanya’da konsantre durumda.

 

Barclays’a göre CB piyasasındaki bonoların %52’si 2018’de itfa oluyor. Üstelik son 2 sene üst üste net ihraç -57 milyar euro olmuş. Zaten TLTRO ile %0,15 faizle kredi verilirken ve ABS’e yatırım yapanlar bunları satınca negatif faiz ortamı ile karşı karşıyayken neden ellerindeki paketleri vermeliler? Zaten bu paketlerde temerrüt oranları da düşük. Yani hem alıcılar hem de satıcılar tarafından bir teşvik görünmüyor. Bloomberg’in ele geçirdiği taslağa göre daha riskli bonolara yatırım yapmak için ülkelerden garanti isteyen ECB veto yemişken üstelik http://www.bloomberg.com/news/2014-09-09/draghi-plea-for-abs-support-rebuffed-in-franco-german-document.html . Bir tahmin yapmak için erken keza ECB henüz programını açıklamadı ancak ancak ayda 5-6 milyar euroyu aşacak bir alım programı bu sonuçlarla zor görünüyor. İki yılda 150 milyar euroya varacak ABS + CB alımı yapılması bence başarı olarak görülmeli ve piyasa adına nötr kabul edilmeli (repo teminatı çıkarılınca daha da küçük sayılar olur diyen kurumlar da var).

 

NASIL BİLANÇO ENFLASYONU OLACAK?

Enflasyon bizim işimizle uğraşanlar için fiyatlar genel düzeyinde meydana gelen artış anlamına geliyor ancak evernin genişlemesi için de şişme anlamında enflasyon kavramı kullanılıyor. Burada Einstein’in kozmolojik sabitinden başlayıp devam eden çok güzel hikayeler var ancak tabii ki konumuz değil. Hızlı ve anlamsız bir dönüşle Draghi’nin bilanço şişmesini nereden yaratabileceğine bakalım.

Başkan, basın toplantısında bilançonun 1 trilyon euroya varan miktarda büyüyebileceğini ima etti. Bakalım küçülme nerden gelmiş ve nasıl geri çevrilebilir? (* grafiği JP’den aldım)

 

 

En aşağıda sağda gördüğünüz 1 trilyon euroluk daralmanın zaten 695 milyar eurosu geri ödenen LTRO kredilerinden kaynaklanıyor. Kalan 385’in de ödeneceğini (en azından daha uygun olan şimdiki ile trampa edileceğini) düşününce 2,5 yıl sonunda alınması beklenen toplam TLRTO’nun neredeyse yarısına tekabül ettiğini buluyoruz. Bu durumda, benim makul varsayımlarımla beraber 2016 sonunda bilanço (hataya çok açık olmakla beraber en azından bir fikir veriyor) büyüklüğü 500 milyar euroya yakın artabilir ve lu anki 130 milyar euro civarındaki aşkın likidite böylece 600 milyar euroya dayanabilir. Bu paranın krediye dönmesi hemen hemen imkansız olduğuna ve ECB faiz de ödemediğine göre kimin işine yarar orası tartışmalı. Ancak yine de Fed/ECB bilançosu büyüklüğü sürekli ilki lehine geliştiği için değer kazanan euro sonunda makus talihini kırabilir.

 

SONUÇ VE PİYASA ÇIKARIMLARI

1 trilyon euro net büyüme nasıl olacak ben anlayabilmiş değilim. Yine de ECBnin bir planı olduğunu anlıyoruz. Bu plan dahilinde kredi koşullarının gevşek kalacağını ve euronun baskı altında olacağını görmek güç değil. Bu bakımdan, atılan adımları kredi koşullarını ve kuru gevşetmek amaçlı olarak görüyorum. Ne var ki piyasa euroyu bu hızla aşağı fiyatlamaya devam ederse 2015 euro için kötü geçmeyebilir. Bunca aşkın likidite ile paranın ve dolayısıyla kısa vadeli bonoların faizleri kredi koşullarında kötüleşme olmadığı sürece düşük kalacaktır. İstenen uzun vadeli faizlerde canlanma sağlanabilir mi emin değilim. Sadece bu veriye bakarak Avrupa hisselerinde 2-3 yıl sürecek düşük büyüme devam edebilir. EM ve bizim gibi fonlama alan ülkeler içinse gerçek sonuçlar henüz belirsiz keza ECB verdiği paraların bölge içinde krediye dönmesi adına adımlar atabilir. Ancak merkez bankası tarafından ileri dönük rehberlik ve doğrudan alımlarla yok edilmeye çalışılan bono vade primi ABD faizlerini de düşük tutmayı başarırsa EM için de faizler elden geldiğince düşük kalabilir.

 



Gökhan Şen
International Markets Research
Vice President
 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.